Na východe je to ako v Rakúsku. Legionári hrajú aj nižšie súťaže

Na zahraničných futbalistov sa vo veľkej miere spolieha aj treťoligové Humenné.  Srbský tréner Puniša Memedovič má v mužstve aktuálne štyroch svojich krajanov.
Na zahraničných futbalistov sa vo veľkej miere spolieha aj treťoligové Humenné. Srbský tréner Puniša Memedovič má v mužstve aktuálne štyroch svojich krajanov. (Autor: FB FK Humenné)
Jakub Bobovič|29. aug 2018 o 00:00

V kurze sú najmä ukrajinskí futbalisti, hoci občas spia na colnici.

PAVLOVCE NAD UHOM. Yevhen, Vladyslav či Vadym. Štvrtoligový zápas Medzeva s Pavlovcami nad Uhom minulý týždeň rozhodol dvoma gólmi bývalý ligista Peter Štyvar.

V štatistikách však zaujme aj niečo iné. Na zápas nastúpilo aj päť ukrajinských futbalistov. Dvaja v domácom drese Medzeva, traja za hostí.

Ešte nedávno v slovenskej štvrtej lige vec nevídaná, dnes sa však legionári stávajú bežnou súčasťou aj klubov v nižších súťažiach.

„Aktuálne máme v mužstve piatich hráčov z Ukrajiny. Niektorých k nám priviedol tréner, iných nám odporučili samotní futbalisti,” hovorí Igor Gaľa, manažér Pavloviec nad Uhom.

Obec neďaleko hraníc je pre futbalistov z Ukrajiny zaujímavá podobne ako už dlhé roky rakúske obce pre tých našich.

Zarobia si viac ako v práci

„Na Slovensku si hráči z Ukrajiny niekedy zarobia viac ako v civilnom zamestnaní u nich doma,“ povedal Gaľa.

Nájdu sa podľa neho však aj hráči, ktorým nejde ani tak o peniaze, ako o to, aby sa ukázali v dobrom svetle a postupne sa na základe dobrých výkonov dostali do vyšších súťaží.

„Čo sa týka samotnej výkonnosti, u nás sme s nimi veľmi spokojní,“ povedal manažér klubu, ktorý zaznamenal v posledných dvoch sezónach dva postupy do vyššej súťaže.

Tento trend angažovania ukrajinských futbalistov klubmi z nižších súťaží bude podľa manažéra Pavloviec nad Uhom ďalej pokračovať.

„Hovoríme o kluboch, ktoré majú amatérsky štatút. Pre ne je zložité vychovať vlastného hráča, ktorého, povedzme, od ôsmich rokov privedú do mužského futbalu,“ povedal hráčsky agent Richard Čech z agentúry Čech Players Agency.

Čo i len trochu lepší hráč s prirodzenými ambíciami odchádza do lepšieho klubu na Slovensku za symbolické odstupné.

„A tak ak kluby chcú, aby sa hral v ich obci futbal, siahnu po iných dostupných hráčoch,“ vysvetľuje Richard Čech.

V zásade platí, čím vyššia súťaž, tým viac ponúk od agentov na hráčov rôznych národností.

Legionárov zo Srbska či Ukrajiny majú vo svojich kádroch napríklad treťoligové kluby z Humenného či Sniny.

Nájdu sa medzi nimi aj takí, o ktorých sa dlhodobo hovorí v súvislosti s prestupmi do klubov z vyšších súťaží.

Príkladom je ukrajinský kanonier Oleg Višnevskij, ktorý pred pár dňami prestúpil zo Sniny do Košíc, či srbský záložník Predrag Radovanovič z Humenného, ktorý bol v lete na skúške v Prešove. Podmienky však rozhodli a z prestupu nebolo nič.

Kým v prvoligových Michalovciach aktuálne pôsobia hráči zo šiestich rôznych krajín, v nižších súťažiach je možné nájsť poväčšinou hráčov zo susednej Ukrajiny.

„Spôsob odmeňovania hráčov z Ukrajiny u nás funguje rovnako ako spôsob odmeňovania slovenských hráčov. Samozrejmosťou sú prémie za vyhratý zápas a taktiež im hradíme cestovné. Veľa slovenských hráčov má prehnané nároky, prípadne odchádza za prácou do zahraničia, a tak kluby siahajú po hráčoch z Ukrajiny,“ vysvetlil Igor Gaľa.

Občas spia na colnici

Hráči z Ukrajiny do klubu v Palovciach nad Uhom dochádzajú raz, prípadne dvakrát týždenne, absolvujú tréning a v nedeľu odohrajú zápas.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Na východe je to ako v Rakúsku. Legionári hrajú aj nižšie súťaže