Na odstúpenie nevidím dôvod, tvrdí Nemeček. Je pripravený na úškrny

Igor Nemeček.
Igor Nemeček. (Autor: TASR)
Sportnet|24. okt 2015 o 10:19

Kompromisných rozhodnutí sme urobili dosť, predčasne abdikovať nemienime, hovorí prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja.

BRATISLAVA. Vyhrotená situácia v slovenskom hokeji sa zrejme v dohľadom čase nevyrieši.

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček v rozhovore pre denník Šport zdôraznil, že ústupkov už urobil dosť a on ani výkonný výbor SZĽH nemienia odstúpiť tak, ako to požaduje skupina nespokojných hokejistov vedená Michalom Handzušom.

"Kompromisných rozhodnutí sme urobili dosť. V budúcom roku v máji zasadne Rada SZĽH a následne sa uskutoční mimoriadny kongres. Garantujem, že na Rade SZĽH prijmeme nové stanovy, ktoré budú vychádzať aj z nového zákona o športe a z toho, čo bude prospešné pre hokej. Predčasne abdikovať však nemienime," povedal Nemeček pre Šport.

Nevidí dôvod na odstúpenie

Vyše 50 hráčov vrátane elity z NHL považuje júnové voľby vedenia SZĽH, v ktorých uspel Nemeček, za nedemokratické a neférové.

Hokejisti požadujú nové demokratické stanovy zväzu a garanciu nových volieb podľa nich v júni budúceho roka.

Obe strany sporu mali podpísať spoločné memorandum, na základe ktorého by malo hokejové hnutie dospieť k novým voľbám. Hráči však po porade s právnikmi odmietli podpísať Nemečkov návrh. Videli v ňom úskok a nové voľby podľa nich neboli garantované.

Predostreli svoj návrh memoranda, ten však odmietol podpísať Nemeček. Ďalšie ústupky ani v záujme upokojenia situácie spraviť nemieni.

"Voľby boli demokratické a zúčastnili sa na nich voliči, ktorí na to mali mandát. Nevidím teda dôvod na odstúpenie mňa ani výkonného výboru," reagoval šéf zväzu.

"Platí však aj to, čo som už viackrát povedal: ak sa do 30. júna 2016 neuskutoční kongres SZĽH, z funkcie odstúpim," povedal Nemeček.

Hráči hovoria o právnickej kľučke

Hráči tvrdia, že v Nemečkovom návrhu memoranda je právnická kľučka. Na jej základe by sa síce mohol uskutočniť mimoriadny kongres, ale k novým voľbám by vôbec nemuselo prísť.

Delegáti kongresu by totiž najskôr museli vysloviť nedôveru Nemečkovi a jeho výkonnému výboru. Až potom by mohli nasledovať nové voľby. Ak však Nemečka delegáti neodvolajú, ostane vo svojej funkcii a nové voľby nebudú.

rand_res.jpg

Igor Nemeček (vľavo) a Zdeno Cíger po septembrovom stretnutí s Michalom Handzušom. FOTO - TASR

Nemeček by tak splnil sľub, že zvolá mimoriadny kongres, zároveň by však ostal šéfom zväzu. A vďaka konaniu kongresu by sa zrušil jeho záväzok, že do konca júna odstúpi z funkcie. Prisľúbil totiž, že odstúpi iba v prípade, že sa kongres neskutoční.

Hráči preto navrhovali, aby Nemeček odstúpil ku dňu konania mimoriadneho kongresu, tesne pred jeho začiatkom. Odpadla by procedúra s odvolávaním terajšieho vedenia s neistým výsledkom a na kongrese by sa museli konať nové voľby. S týmto návrhom však Nemeček nesúhlasil.

Traja si bojkot rozmysleli

Protest nespokojných hokejistov tak naďalej trvá, jeho súčasťou je aj bojkot reprezentácie.

Z 52 hráčov, ktorí sa pôvodne podpísali pod spoločné stanovisko, už traja svoj postoj zmenili a ocitli sa v širšej nominácii reprezentačného trénera Zdena Cígera na blížiaci sa Nemecký pohár (Lukáš Cingel, Roman Kukumberg a Tomáš Marcinko).

"Zdeno Cíger zložil za súčasnej situácie dobré mužstvo a ja mu prajem, aby mu to vyšlo. V roku 2011 odmietlo trénerovi Vůjtkovi pozvánku do reprezentácie na Nemecký pohár 18 hráčov, hoci sa to vtedy nevolalo bojkot. My sme ten turnaj napokon vyhrali. Samozrejme, je to šport, a stať sa môže všeličo. Pripravení sme aj na úškrny," poznamenal Nemeček.

Šéf zväzu priznal, že vzhľadom na napäté vzťahy v hokejovom hnutí neprežíva príjemné obdobie. "Ale musím povedať aj to, že veľa ľudí ma povzbudilo, aby som vydržal. Mnohí ma podporili," uviedol.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Na odstúpenie nevidím dôvod, tvrdí Nemeček. Je pripravený na úškrny