Môže získať tretí titul v tretej krajine. Má stále iba 19 rokov

Coman je od minulého roka aj reprezentantom. Nastúpil v priateľských zápasoch proti Nemecku a Anglicku.
Coman je od minulého roka aj reprezentantom. Nastúpil v priateľských zápasoch proti Nemecku a Anglicku. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|13. mar 2016 o 07:18

Keď prichádzal minulé leto Kingsley Coman do Bayernu Mníchov na dvojročné hosťovanie, veľa sa od neho neočakávalo. Mal povesť veľkého talentu, predsalen je stále tínedžer. Presadil sa v nabitom kádri úradujúceho nemeckého majstra a v súčasnosti nastupuje

MNÍCHOV. Mladý Parížan Kingsley Coman sa objavil v akadémii PSG v roku 2004 s ruksakom na chrbte a so svojim otcom, ktorý ho vo futbale podporoval od útleho veku.

Nastupoval za mládežnícke výbery tímu z metropoly Francúzska až do februára roku 2013, keď v ligovom zápase proti Sochaux absolvoval svoj debut.

V 87. minúte nahradil stredopoliara Marca Verrattiho a aj keď jeho tím nakoniec zápas prehral 2:3, Coman sa mohol tešiť. Stal sa totiž rekordmanom. Vo 16 rokov, 8 mesiacov a 4 dni sa stal najmladším hráčom, ktorý kedy nastúpil za PSG.

V tradičnom francúzskom klube však pre Comana nebolo miesto. V Paríži totiž vznikal milionársky klub angažujúci najväčšie hviezdy svetového futbalu

V PSG to bolo ťažké

V lete 2014 využil Juventus Turín koniec Comanovho kontraktu a bez nutnosti zaplatiť akúkoľvek prestupovú čiastku podpísal päťročnú zmluvu s mladým krídelníkom.

S odstupom času Coman priznáva, že to v Paríži nebolo vôbec jednoduché.

"Presadiť sa v PSG bolo nesmierne ťažké. Vznikali tam rôzne skupinky, takže som sa nikdy necítil ako skutočná súčasť prvého tímu. Zisk titulu je všetko, na čom tam záleží" spomínal Coman.

italy_soccer_serie_a-0eaba8c276a94be0a3c_r9276_res.jpeg

V Juventuse to bolo lepšie ako v PSG, ale stále nie ideálne. FOTO - SITA/AP

Len mesiac po podpise zmluvy v júli 2014 absolvoval svoj ligový debut v čierno-bielom drese Juventusu proti Chievu, po ktorom bol menovaný Hráčom zápasu.

"Ten chlapec hrá ako veterán. Sme radi, že ho máme v tíme a bude u nás futbalovo dospievať," tešil sa po zápase s Chievom kormidelník Juventusu Massimiliano Allegri.

V drese talianskeho majstra odohral v sezóne 2014/15 iba 14 ligových zápasov, v nich však ukázal ohromný potenciál a dosiahol to, čo chcel - bol trvalou súčasťou prvého tímu.

"Ľutujem, že sa rozhodol odísť. Videl som jeho talent a obrovský potenciál. Mohol zostať u nás a o niekoľko mesiacov by dostal šancu," vyhlásil tréner PSG Lauren Blanc po zaznamenaní nesmierneho progresu svojho bývalého hráča v drese nového klubu.

Do tretice Nemecko

Nakoniec však Coman cítil, že v turínskom tíme nemá takú istú pozíciu, ako si sám predstavoval. Presne rok po ligovom debute v drese Juventusu sa preto v auguste 2015 upísal Bayernu Mníchov na dvojročné hosťovanie, ktoré ho v Bavorsku udrží až do 21. narodenín.

"Teším sa, pretože Bayern je veľký klub s bohatou históriou. Mám tu možnosť získať mnoho titulov. Navyše hrá útočný futbal, ktorý mi presne vyhovuje," vyhlásil po svojom prestupe do Nemecka Coman.

Tréner Pep Guardiola má v tejto sezóne veľký problém so zraneniami, takže nesmierne rýchly a technický krídelník je od začiatku dôležitý člen základnej zostavy. Až do tohto dňa nastúpil za Bavorov na 19 ligových zápasov a dal štyri góly.

V zostave Bayernu sa stretol aj so svojim bývalým spoluhráčom z Juventusu, Arturom Vidalom.

"Kingsley je veľký talent. Urobil veľmi dobre, že ma nasledoval do Mníchova," povedal 28-ročný Vidal.

Napriek tomu, že sa do zostavy vrátil Franck Ribéry i Arjen Robben a pred sezónou prišiel do Allianz Areny Douglas Costa, Coman nastupuje od začiatku.

Guardiola mu verí: "Vždy čakáte od nového hráča v tíme, že bude posilou, no máte aj istý blok, že čo keď niečo nevyjde. Kingsley sa však adaptoval až šialene rýchlo a okamžite sa stal dôležitou súčasťou tímu."

Coman bude v Nemecku minimálne do konca budúcej sezóny. Potom sa Bayern rozhodne, či za jeho služby ponúkne ohodnutých 20 miliónov eur. Keď bude Coman súhlasiť, Juventus proti jeho odchodu nič nezmôže.

"Chcel by som zostať v Bayerne. Mám tu vytvorené fantastické podmienky a ak presvedčím klub, rád by som tu strávil viac, než dve sezóny," dodáva Coman, ktorý môže v Bavorsku získať titul hneď v prvej sezóne.

Zaujímavosť

Napriek tomu, že má Kingsley Coman iba 19 rokov, môže v tejto sezóne získať už tretí titul v sérii.

Vo svojej debutovej sezóne v tíme PSG oslavoval prvýkrát, v Juventuse sa tešil ihneď po svojom príchode a v Bayerne sa očakáva, že by mohol triumfovať tretíkrát.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Môže získať tretí titul v tretej krajine. Má stále iba 19 rokov