Niektorí pred cieľom brzdili. Taktika dostala prednosť pred súťažením, reagoval Francúz

Štefan Svitko.
Štefan Svitko. (Autor: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool)
Miloslav Šebela|15. jan 2024 o 13:48

Štefan Svitko si udržal 9. priečku. Varga je tretí.

Rely Dakar 2024 - výsledky 8. etapy

Motocykle:

1.

Kevin Benavides

Argentína

3:53:03 h

2.

Luciano Benavides

Argentína

+31 s

3.

Adrien Van Beveren

Francúzsko

+1:27 min

10.

Štefan Svitko

Slovensko

+ 5:28 min

BRATISLAVA. Každá etapa na Rely Dakar má iný charakter a aj pre jazdcov sú niektoré dni rýchle a navigácia je pre nich jednoduchá. V iné dni musia čeliť náročnej navigácii v teréne a ľahko sa stane, že zablúdia. 

Keďže na trať vždy vyrážajú ako prví jazdci na motorkách, práve oni sa s navigovaním často vytrápia najviac. 

V pondelok nebola náročná etapa a rozdiely medzi najlepšími pretekármi boli minimálne. Štefan Svitko obsadil 10. priečku a stratil na víťaza etapy Kevina Benavidesa len päť a pol minúty. V závere meraného úseku sa zdalo, akoby nikto niektorí pretekári nechceli skončiť na prvých priečkach. 

„Zajtra nás čaká náročný deň a niektorí pretekári spomalili, ale uvidíme, čo sa stane,“ hovoril líder celkového poradia Ricky Brabec. 

Vo všeobecnosti platí, že jazdec, ktorý štartuje ako prvý, má náročnú pozíciu. Naviguje sám a v teréne, ktorý ešte nie je poznačený stopami. 

Naopak jazdci, ktorí idú za ním, majú o niečo ľahšiu situáciu, že môžu nasledovať stopy pred sebou. Nemusia sledovať navigáciu až tak detailne. 

„Nemám rád, keď taktika preváži nad súťažením. Je frustrujúce, keď máte etapu ako včera, kde musíte pracovať ako blázon, a na druhý deň krátku a ľahkú etapu, kde nemá zmysel útočiť. Riešením je zastaviť, ale to sa mi na pretekoch nepáči. Nemám to rád,“ reagoval pre oficiálnu stránku Francúz Adrian van Beveren.

Pritom práve on v závere etapy spomalil. Ešte 10 kilometrov pred koncom meraného úseku viedol s minútovým náskokom, v cieli dosiahol druhý čas s minútovou stratou.

Medzi motorkármi sa blíži veľké finále. Prvá trojka je totiž v rozpätí 4 minút a 21 sekúnd. Posledné štyri etapy tak budú intenzívne a každý jazdec si bude dávať extrémny pozor na chyby. Prvú priečku si naďalej drží Američan Ricky Brabec na Honde.

Štefan Svitko si udržuje v celkovom poradí 9. miesto. 

„Dnes bola etapa kratšia, ale navigačne bola veľmi ťažká. Išlo sa mi super, ae snažím sa hlavne neurobiť cybu v navigácii. Dôležité je, že som enpopadal a cítim sa zdravý. To je super. Čakú nás ešte štyri etapy. Taktiku mám jasnú. Nespadnúť a hlavne nezablúdiť. Aby som nespravil nejakú veľkú chybu a nestratil som veľa času," opisoval na sociálnych sieťach.  

Juraj Varga počas voľného dňa vymenil na svojej štvorkolke motor, za čo dostal 15-minútovú penalizáciu, ale táto výmena sa mu môže vyplatiť.

V nedeľu v 7. etape napríklad musel odstúpiť jeden z favoritov Marcelo Medeiros. Varga sa vďaka tomu posunul na 3. priečku v celkovom poradí.

Pokiaľ sa vyhne vážnym problémom, už by o pódiové umiestnenie nemal prísť. Pred štvrtým v poradí Litovcom Kanciusom má náskok hodinu a 40 minút.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Niektorí pred cieľom brzdili. Taktika dostala prednosť pred súťažením, reagoval Francúz