Zázrak, tešil sa český pretekár. Rely Dakar vedie so Škodou, na ktorej jazdili naši dedovia

Ondřej Klymčiw so Škodou 130LR štartuje na Rely Dakar po štvrtý raz.
Ondřej Klymčiw so Škodou 130LR štartuje na Rely Dakar po štvrtý raz. (Autor: FB Škodovkou na Dakar)
Miloslav Šebela|16. jan 2024 o 16:00

Škoda 130LR štartuje v populárnej kategórii Classic.

BRATISLAVA. Pred šiestimi rokmi bol jeho život na vlásku. Po páde v teréne mal Ondřej Klymčiw zlomené štyri stavce, poškodené cievy, ktoré zásobujú mozog, a mal mnoho ďalších vnútorných zranení.

Prognóza lekárov nebola priaznivá. Klymčiw bol dlho v kóme a dávali mu len mizivé šance, že vôbec prežije.

Aj po tom, čo sa prebral z umelého spánku, bol na polovicu tela ochrnutý.

„Stal sa zázrak,“ vraví český pretekár. Napriek ťažkým zraneniam je dnes takmer bez následkov.

Pád sa udial počas Rely Dakar. Klymčiw vedel, že ako pretekár na motocykli sa už na súťaž nevráti. Nehoda ho zmenila, uvedomil si, že veľa nechýbalo a jeho rodina by ostala bez otca. Lenže Dakar je prudko návykový.

Súperí s Porsche aj Toyotami

Klymčiw sa na preteky vrátil. Prišiel s veľkolepým projektom. Na Rely Dakar ako prvý dotiahol Škodu. V roku 2021 s ňou dokonca vyhral etapu. S veteránom Škoda 130LR štartuje v čoraz populárnejšej kategórii Classic už štvrtý rok.

V súťaži Classic sa však posádky nenaťahujú o čo najrýchlejší čas. Rozdiely medzi rokmi výroby i výkonom je obrovský. Veď Škoda s výkonom 128 koní súperí s Toyotou Landcruiser či Mitsubishi Pajero.

Autá, ktoré vznikli pre jazdu v teréne. Dokonca v triede štartuje aj špeciálne terénne Porsche 959. Celkovo v kategórii štartovalo 78 posádok.

Navyše, Škoda nie je štvorkolka. Má klasický pohon zadnej nápravy. S ním je oveľa náročnejšie prejsť duny a nerovný terén. Na sypkom piesku auto zapadávalo.

Posádky sú hodnotené podľa jazdy pravidelnosti. V rámci etapy absolvujú viacero úsekov, pričom každý z nich musia prejsť čo najvyrovnanejšou jazdou.

K jednotlivým bodom sa posádky musia dostať v určitom čase. Za predčasný aj neskorý prejazd získavajú trestné body. Vedie ten, kto má trestných bodov najmenej.

V minulých rokoch mal Klymčiw veľký sen. Rely Dakar chcel so Škodou vyhrať. Zakaždým však mali smolu a doplatili na technické problémy i náročnosť terénu.

Chce vyzbierať milión korún

Keď na jeseň oznámil, že ide na Dakar po štvrtý raz doplnil, že to bude naposledy.

„Výsledok je tiež dôležitý, ale už nechcem na to tlačiť a tvrdiť, že idem vyhrať,“ oznámil na instagrame. Naopak jeho účasť má charitatívny rozmer.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Zázrak, tešil sa český pretekár. Rely Dakar vedie so Škodou, na ktorej jazdili naši dedovia