Montreal a Rangers si zahrajú play off, Hossa sa zranil

Peter Budaj
Peter Budaj (Autor: TASR/AP)
SITA|10. apr 2009 o 11:26

Hokejisti Montrealu Canadiens postúpili do bojov o Stanleyho pohár napriek tomu, že v nočnom zápase NHL prehrali po predĺžení s lídrom Východnej konferencie Bostonom Bruins 4:5.

NEW YORK. Slovenský obranca Bostonu Zdeno Chára si štvrtkovom stretnutí kanadsko-americkej hokejovej NHL proti Montrealu (5:4 po predĺžení) pripísal na svoje konto po jednom góle a asistencii.

Chára strelil počas presilovej hry v tretej tretine svoj 19. gól v sezóne, ktorým sa postaral o vyrovnanie na 4:4. Predtým prihrával Markovi Recchimu tiež pri početnej výhode na gól na 3:1. Vladimír Mihálik z Tampy si do štatistík pripísal jednu asistenciu (dovedna ich má na konte tri), ale jeho tím podľahol Washingtonu 2:4.

Budaj hviezdou zápasu

V bránke Colorada sa predstavil Peter Budaj, ktorý zneškodnil 37 z 39 striel hráčov Dallasu a hoci v samostatných nájazdoch inkasoval trikrát, vyhlásili ho za prvú hviezdu zápasu. Obranca Atlanty Boris Valábik sa napriek prehre Thrashers s Floridou (2:3) stal treťou hviezdou tohto súboja.

V stretnutí, v ktorom už o nič nešlo, zvíťazil Dallas nad Coloradom 3:2 po samostatných nájazdoch. O výsledku duelu rozhodol Mike Ribeiro, ktorý si v záverečnom rozstrele dovolil parádny kúsok a potešil nejedného hokejového fajnšmekra.

Rodák z Montrealu si pri svojom pokuse dal pred slovenským gólmanom Petrom Budajom puk do bekhendu a potom hokejkou pomedzi nohy so šťastím prekonal Banskobystričana."Vedel som, že ak nedám, budem musieť počúvať výčitky ostatných," uviedol 29-ročný Kanaďan. Podľa 26-ročného Slováka mal však Ribeiro šťastie: "Keď poviete meno Mike Ribeiro, je mi jasné, že sa pokúsi o niečo vtipné. Je to jeho štýl. Pri tomto pokuse však mal veľa šťastia. Nakoniec mu to tam padlo."

Boston si udržal nádej na Prezidentskú trofej

Boston si víťazstvom po predĺžení nad Montrealom (5:4) udržal reálnu nádej na zisk Prezidentského pohára pre mužstvo s najvyšším počtom získaných bodov po konci základnej časti.

Líder celej súťaže San Jose totiž prehral na domácom štadióne s Phoenixom 1:4 a manko "medveďov" na "žralokov" sa zmenšilo na tri body. Kalifornský klub, ktorý sa snaží o zisk vôbec prvej trofeje pre najúspešnejšie mužstvo 82-zápasového maratónu základnej časti, však bude mať v poslednom stretnutí v sobotu proti Los Angeles všetko vo vlastných rukách.

Z hry o prestížnu trofej už definitívne vypadol Detroit, "červené krídla" majú totiž na San Jose nedostižnú 5-bodovú stratu. Napriek prehre však nemusia smútiť ani hráči Montrealu. Najúspešnejšiemu klubu histórie ligy totiž stačil aj jeden bod na to, aby si zaistil postup medzi 16 najlepších tímov NHL.

"V sezóne sme mali lepšie aj horšie momenty. Dnes sme však držali spolu a podarilo sa nám tento duel zvládnuť. Naším hlavným cieľom bolo postúpiť do play-off," vyjadril svoju radosť po stretnutí tréner Canadiens Bob Gainey. "V priebehu sezóny sme prežívali aj ťažké obdobia. Som však na toto mužstvo pyšný za spôsob, akým hralo a vyrovnalo sa s rôznymi nepríjemnosťami," pochválil svojich spoluhráčov kapitán Montrealu Saku Koivu. V súboji sa dvoma bodmi za gól a asistenciu prezentoval aj slovenský "obor" a kapitán víťaza Východnej konferencie Zdeno Chára.

Tridsaťdvaročný trenčiansky rodák skóroval v 46. min počas presilovky, keď sa mu vyplatil jeho dôraz pred gólmanom Careym Priceom.

Hossa sa zranil

Nashville zaznamenal proti Detroitu veľmi cenné víťazstvo 4:3 po samostatných nájazdoch, ktoré ho udržalo v hre o postup do play-off. "Predátori" sa bodovo vyrovnali Anaheimu a St. Louis, oba tímy však majú o jedno stretnutie k dispozícii navyše.

V hre je ešte teoreticky aj Minnesota, Wild však musia v zostávajúcich dvoch zápasoch bodovať naplno a dúfať, že ostatným sa až tak dariť nebude. Práve Predators a Minnesota sa stretnú v priamom súboji v piatok. "Zajtra to bude pre nás najdôležitejší duel sezóny," podčiarkol dôležitosť piatkového stretnutia kapitán Nashvillu Jason Arnott.

"Stále máme šancu. Vrátiť sa do zápasu s Detroitom, v ktorom prehrávate 1:3, to je niečo veľmi cenné," poznamenal tréner víťazného tímu Barry Trotz. "Červené krídla" sa museli od polovice druhej tretiny vyrovnať so stratou slovenského útočníka Mariána Hossu. Tridsaťročný rodák zo Starej Ľubovne odišiel do šatne pre nešpecifikované zranenie dolnej časti tela a z preventívnych dôvodov sa už na ľad nevrátil. Kouč úradujúceho držiteľa Stanleyho pohára Mike Babcock však uviedol, že Hossovo zranenie je iba krátkodobé.

Východná konferencia pozná účastníkov play off

Poslednú miestenku do vyraďovacej fázy si z Východnej konferencie zaistili "jazdci" z New Yorku. Tí totiž v Madison Square Garden nezaváhali s Philadelphiou (2:1) a zaistili si ďalšiu účasť v play-off.

Momentálne sú Rangers na siedmom mieste, ôsmy Montreal má však na svojom konte rovnaký počet získaných bodov a o konečnom umiestnení jednotlivých tímov rozhodne až posledné stretnutie - Montreal hrá s Pittsburghom, na New York čaká opäť Philadelphia, tentokrát však v pozícii domáceho mužstva.

"Som vzrušený. Som neskutočne pyšný na to, čo sa nám tu dnes podarilo," neskrýval svoju radosť po dueli domáci brankár a prvá hviezda súboja Henrik Lundqvist. Pre manhattanský klub je to už štvrtá účasť vo vyraďovacej fáze v rade.

"Najdôležitejšie je dostať sa do play-off. Gratulujem hráčom. V poslednom období naozaj bojovali a predvádzali dobré výkony," uviedol kouč Rangers John Tortorella, ktorý 23. februára nahradil na tomto poste Toma Renneyho. "Vzrušenie prevláda nad úľavou. Pracovali sme tvrdo a som veľmi rád, že sme si konečne zaistili miesto v ďalšej fáze," poznamenal strelec víťazného presného zásahu "jazdcov" Ryan Callahan. Pred bránami play-off zostali Florida a Buffalo, ktoré napriek víťazstvám na ihriskách svojich súperov nemôžu v poslednom dueli ohroziť postavenie Montrealu alebo New Yorku a sezóna sa pre nich teda skončí.

"Nestratili sme šancu na postup v posledných dueloch. Je to všetko o vyrovnaných výkonoch počas celej sezóny," smutne poznamenal český brankár "panterov" Tomáš Vokoun. "Bez ohľadu na to, čo sa dnes večer stalo, som veľmi pyšný na tím a spôsob, akým sme sa dnes prezentovali," pochválil výkon svojich zverencov lodivod Floridy Peter DeBoer.

New Jersey vyhralo Atlantickú divíziu

Hráči New Jersey si jubilejnou 50. výhrou v sezóne zaistili korunu pre víťazov Atlantickej divízie. "Diabli" zdolali po samostatných nájazdoch Ottawu (3:2) a pred "letcami" majú 7-bodový náskok. Devils navyše prepísali klubový rekord v počte víťazstiev v jednej sezóne. Ich doterajšie maximum bolo z ročníka 2006/2007, keď sa z plného bodového zisku tešili v 49 dueloch.

"Je to ťažká divízia a víťazstvo v nej je ďalším cenným triumfom pre hráčov," skonštatoval kouč New Jersey Brent Sutter. V sobotu čaká "diablov" posledný súboj základnej časti proti Caroline. Ottawa, ktorá si prvýkrát od roku 1996 nevybojovala miestenku do nadstavbovej časti, ukončí sezónu tiež v sobotu v tradičnom derby proti Torontu.

Malkin už len krôčik od Art Ross Trophy

Ruský útočník Pittsburghu Jevgenij Malkin sa vo víťaznom stretnutí s "ostrovanmi" z New Yorku (6:1) priblížil k zisku Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti. Dvadsaťdvaročný rodák z mesta Magnitogorsk si svoje osobné štatistiky v tomto súboji vylepšil o dve asistencie a na čele poradia produktivity má pred druhým Alexandrom Ovečkinom z Washingtonu 4-bodový náskok.

Jeho krajan sa totiž pri výhre Capitals nad mužstvom Tampa Bay (4:2) do štatistík nezapísal. "Cítim sa dobre. Jeden zápas pred nami, je to v pohode. Myslím si, že je to dostatočný náskok," sebavedomo vyhlásil 22-ročný Malkin. Na otázku, čo keď Ovečkin získa v poslednom dueli štyri body, odpovedala "dvojka" draftu v roku 2004 rovnako sebavedome: "Pridám ďalšie dva." Už teraz je jasné, že Islanders ukončia sezónu na samom chvoste celej profiligy. Priaznivci oboch tímov pred stretnutím vyzbierali viac ako 67 tisíc dolárov na pomoc rodinám troch policajtov, ktorých zastrelili počas sobotňajšej akcie.

Luongov ôsmy shutout

Gólman Vancouveru Roberto Luongo vychytal v stretnutí proti Los Angeles (1:0) ôsmy tohtosezónny shutout. "Dnes sme bránili vynikajúco a nedávali sme im veľa priestoru," uviedol 30-ročný kanadský brankár. "Kosatky" sa víťazstvom dostali o dva body pred Calgary v boji o triumf v Severozápadnej divízii. Flames však majú oproti svojmu súperovi ešte jeden súboj k dobru.

Na predzápasovej ceremónii vyhlásili Ryana Keslera ako najužitočnejšieho hráča kanadského tímu počas základnej časti. O Keslerovom víťazstve rozhodli hlasujúci diváci. "Musíte im niečo ukázať, keď už vás vybrali ako najužitočnejšieho hokejistu," vtipkoval po stretnutí strelec jediného gólu víťazného tímu Kesler a dodal: "Toto ocenenie je pre mňa veľkou poctou."

Výsledky NHL - štvrtok

Boston - Montreal 5:4 pp (1:0, 2:4, 1:0 - 1:0)

Góly: 18. Bergeron (Hunwick, Recchi), 24. Kessel (Stuart), 26. Recchi (CHÁRA, Bergeron), 46. CHÁRA (Recchi, Savard), 63. Recchi (Bergeron) - 22. Kovaľov (Dandenault), 28. D'Agostini (Kosticyn, Weber), 31. Schneider (R. Hamrlík, S. Koivu), 37. D'Agostini. Vylúčení: 13:10 na 2 min, navyše: Hnidy na 5 min za bitku, Lucic na 10 min za hrubosť - O'Byrne na 10 min za hrubosť, Lapierre na 5 min za bitku, presilovky: 2:3, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 33:39, brankári: T. Thomas - Price. Diváci: 17 565.

New York Rangers - Philadelphia 2:1 (2:0, 0:1, 0:0)

Góly: 1. Näslund (Callahan, Drury), 13. Callahan (Morris, Drury) - 30. Briere (M. Richards, Timonen). Vylúčení: 5:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 31:38, brankári: Lundqvist - Biron. Diváci: 18 200.

Carolina - Buffalo 1:5 (0:1, 0:3, 1:1)

Góly: 60. E. Staal (Ray Whitney, Babčuk) - 6. Pominville (Connolly, Špaček), 24. Ellis (Špaček, Paille), 27. Hecht (Paille), 31. Pominville (Connolly), 50. D. Roy (z trest. strieľania). Vylúčení: 6:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1. Strely na bránku: 27:25, brankári: C. Ward (31. Leighton) - R. Miller. Diváci: 18 513.

Atlanta - Florida 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)

Góly: 10. Bogosian (Viačeslav Kozlov, Enström), 46. Bogosian (Reasoner) - 37. Horton (Weiss, Bouwmeester), 47. Stillman (G. Campbell, Horton), 56. Booth (Weiss). Vylúčení: 9:6 na 2 min, navyše: Kovaľčuk - McCabe obaja na 5 min za bitku, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0. Strely na bránku: 25:31, brankári: Hedberg - Vokoun. Diváci: 15 738.

Ottawa - New Jersey 2:3 sn (1:0, 0:2, 1:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 5. J. Ruutu (Lee, Winchester), 60. Heatley (Spezza, Winchester) - 24. Gionta (Shanahan, Mottau), 24. Rolston (Clarkson), rozhodujúci samost. nájazd premenil Shanahan. Vylúčení: 7:4 na 2 min, navyše: Winchester - Letourneau-Leblond obaja na 5 min za bitku, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 30:32, brankári: Auld - Brodeur. Diváci: 20 151.

Pittsburgh - New York Islanders 6:1 (1:1, 2:0, 3:0)

Góly: 15. Boucher (Fedotenko, Malkin), 24. Dupuis (C. Adams, Godard), 29. Cooke (J. Staal, Kennedy), 52. Guerin (Crosby), 53. Crosby (Gončar, Malkin), 57. Kennedy (Boucher, Scuderi) - 6. Nielsen (Weight, Park). Vylúčení: 7:2, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 37:29, brankári: Garon - J. MacDonald. Diváci: 17 132.

Tampa Bay - Washington 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)

Góly: 1. Stamkos (Konopka, St. Louis), 53. Pettinger (Szczechura, MIHÁLIK) - 10. Laich (Bäckström, M. Green), 26. Laich (M. Green, Nylander), 27. Steckel (Bradley, Aucoin), 60. M. Green. Vylúčení: 5:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 24:33, brankári: Rämö - Theodore. Diváci: 18 891.

Detroit - Nashville 3:4 sn (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0, 0:1)

Góly: 12. Kronwall (Zetterberg, Hudler), 40. Lidström (Rafalski, Filppula), 43. Franzén (Zetterberg, Cleary) - 27. Nichol (Koistinen, Dumont), 54. Arnott, 60. Dumont (R. Jones, Arnott), rozhodujúci samost. nájazd premenil Arnott. Vylúčení: 6:4, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 26:25, brankári: Osgood - Rinne. Diváci: 20 066.

Colorado - Dallas 2:3 sn (0:0, 1:0, 1:2 - 0:0, 0:1)

Góly: 33. Ch. Stewart (Macias, Hensick), 58. Liles (Hejduk, Galiardi) - 43. Brunnström (Eriksson, Višnevskij), 57. Begin (Parrish, Fistric), rozhodujúci samost. nájazd premenil Ribeiro. Vylúčení: 2:5, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 27:39, brankári: BUDAJ - Climie. Diváci: 13 822.

Vancouver - Los Angeles 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Gól: 26. Kesler (Sundin, Edler). Vylúčení: 3:5 na 2 min, navyše: O'Brien - Zeiler obaja na 5 min za bitku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 28:20, brankári: Luongo - Quick. Diváci: 18 630.

San Jose - Phoenix 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

Góly: 53. Moen (Grier) - 10. Upshall (Lombardi), 20. Jovanovski (Doan, Lombardi), 25. Zb. Michálek (Mueller), 58. Mueller (Upshall, Lindström). Vylúčení: 4:7 na 2 min, navyše: Moen, Setoguchi - Fedoruk, Hanzal všetci na 5 min za bitku, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 41:17, brankári: Nabokov - Montoya. Diváci: 17 496.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Montreal a Rangers si zahrajú play off, Hossa sa zranil