23.06.2021 | Skupina F
23.06.2021 | Sk. F
2 - 2
(0:1)

Aréna v Mníchove nebude svietiť v dúhových farbách. UEFA to zamietla

Allianz Arena v Mníchove.
Allianz Arena v Mníchove. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|22. jún 2021 o 13:10

Štadióny rozsvietili v dúhových farbách viacerí bundesligisti.

MNÍCHOV. Mníchovská Allianz Aréna napokon nebude počas stredajšieho záverečného zápasu F-skupiny futbalových majstrovstiev Európy medzi Nemeckom a Maďarskom osvetlená v dúhových farbách.

Návrh starostu metropoly Bavorska Dietera Reitera, ktorý mal byť reakciou na postoje maďarskej vlády k LGBT komunite a znakom podpory boja za rovnosť a toleranciu, v utorok odmietla Európska futbalová únia (UEFA). Informovala o tom agentúra dpa.

"UEFA má vo svojich stanovách jasne napísané, že je politicky a nábožensky neutrálnou organizáciou. Keďže je táto požiadavka namierená proti konkrétnemu rozhodnutiu maďarského parlamentu, musíme ju odmietnuť," odôvodnila UEFA vo svojom vyhlásení.

Osvetlenie teda bude vo farbách UEFA a účastníkov turnaja.

Žiadosť mníchovského starostu Dietera Reitera má politický podtón. Ide o formu protestu proti aktuálne prijatému zákonu poslancami maďarského parlamentu, ktorý zakazuje zdieľať s maloletými akýkoľvek obsah zobrazujúci homosexualitu alebo zmenu pohlavia. Zákon bol odsúdený ako diskriminácia proti LGBT zo strany skupín pre ľudské práva.

"Chápeme zámer ľudí, ktorí stoja za týmto návrhom, ale pre politický kontext musíme túto žiadosť zamietnuť," uvádza sa v stanovisku UEFA.

UEFA však vedeniu mesta Mníchov navrhla, aby s dúhovým osvetlením počkalo buď na 28. júna (Deň oslobodenia Christopher Street) alebo na týždeň medzi 3. a 9. júlom, keď sa v meste uskutočnia týždňové oslavy Dňa oslobodenia Christopher Street.

V nadväznosti na rozhodnutie UEFA sa však pre dúhové osvetlenie v čase zápasu rozhodli štadióny vo Frankfurte a Kolíne, ktoré k tomuto kroku vyzývajú aj ďalších bundesligistov.

“Keď v stredu nemôže Mníchov, musíme priznať farbu my ostatní. Poďme do toho, kolegovia,“ napísal Eintracht Frankfurt na svojich sociálnych sieťach.

Proti návrhu osvetliť mníchovský štadión v dúhových farbách v dueli Nemecka s Maďarskom sa v pondelok ostro ohradil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Šéf maďarskej diplomacie v prestávke stretnutia ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu podľa agentúry MTI povedal, že je nebezpečné miešať politiku so športom.

Nemci majú pred stredajším súbojom s Maďarmi (21.00 h SELČ) dobrú východiskovú pozíciu v náročnej skupine. Zverenci trénera Joachima Löwa majú na druhom mieste tabuľky tri body a remíza by im mala stačiť na definitívne potvrdenie postupu v konkurencii úradujúcich majstrov sveta Francúzov a šampiónov Európy Portugalčanov.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Aréna v Mníchove nebude svietiť v dúhových farbách. UEFA to zamietla