UFC 273: Yan sa cez víkend chystá na odvetu, Chimaeva čaká poriadna skúška

Petr Yan a Aljamain Sterling.
Petr Yan a Aljamain Sterling. (Zdroj: MMAJunkie)
SvetMMA|7. apr 2022 o 12:00

Galavečer nabitý hviezdnymi menami.

BRATISLAVA. Druhý aprílový víkend patrí americkej organizácii UFC, ktorá si pre fanúšikov zmiešaných bojových umení pripravila kvalitne obsadený turnaj.

Na podujatí UFC 273 sú na programe hneď dva titulové súboje. Hlavný zápas večera si pre seba ukradol momentálne jeden z najlepších bojovníkov v lige Alexander Volkanovski. Austrálčan bude čeliť štvorke rebríčka váhy do 66 kilogramov Jung Chan Sungovi.

V bantamovej váhe sa uskutoční odveta minuloročného zápasu medzi šampiónom Aljamainom Sterlingom a Petrom Yanom. Prvý zápas skončil po diskvalifikácii ruského bojovníka v prospech Sterlinga.

Na karte sa objaví aj vychádzajúca hviezda UFC Khamzat Chimaev, ktorého čaká doteraz najväčší kariérny test v podobe Brazílčana Gilberta Burnsa. Zo známych mien sa na turnaji predstaví ešte Jairzinho Rozenstruik, Marcin Tybura, Mackenzie Dern, Ian Garry a Tecia Torres.

Najlepší v histórii?

Donedávna to bol nie príliš výrazný bojovník divízie.

Dnes sa o ňom hovorí ako o jednom z historicky najlepších zápasníkov v histórii perovej divízie.

Alexander Volkanovski si výhrami nad Josém Aldom, Maxom Hollowayom a Brianom Ortegom vydobyl silný rešpekt v komunite MMA.

Naposledy sa jeho schopnosti ukázali v septembri, kedy si na turnaji UFC 266 v zápase proti Ortegovi prežil náročné chvíle a v jednu chvíľu bol blízko prehre.

Napriek tomu zvíťazil.

Volkanovskeho súperom je teraz Kórejčan Jung Chan Sung. Dlhoročná stálica perovej váhy už raz o titul bojovala, v auguste 2013 proti vtedajšiemu kráľovi Josému Aldovi.

Pred ôsmimi rokmi ťahal Chan Sung za kratší koniec, dnes je však úplne iným bojovníkom, ktorý okrem submisií vie zápasy ukončovať na knokaut.

Zaujímavosťou duelu je fakt, že Volkanovski mal najprv po tretí krát čeliť Maxovi Hollowayovi.

Holloway sa ale zranil a šanca zabojovať o opasok sa dostala do rúk nového vyzývateľa.

Čas na odvetu alebo šanca očistiť si meno

Hoci sa súboj dvoch veľkých rivalov uskutoční v apríli, na sociálnych sieťach prebieha od konca prvého kontroverzného duelu. V marci 2021 sa zo zisku titulu tešil Sterling.

Na tom by nebolo nič zvláštne, ak by za úspechom rodáka z New Yorku nestal nedovolený úder Yana, kvôli ktorému bol ku koncu štvrtého kola ruský zápasník diskvalifikovaný. Yan bol pritom počas súboja viditeľne lepším bojovníkom.

Množstvo fanúšikov Sterlingovi vyčítalo, že súperov faul nechutne využil a nafúkol do takých rozmerov, aby nedal rozhodcovi inú šancu, než ukončiť duel v jeho prospech.

Po viac než roku sa v Jacksonville na Floride konečne schyľuje k očakávanej odvete. Zatiaľ čo kvôli zdravotným problémom s krkom sa Sterling v klietke odvtedy nepredstavil, Yan si šancu znovu získať opasok vyslúžil víťazstvom nad štvrtým mužom rebríčka bantamovej divízie Corym Sandhagenom.

Vedenie UFC mu vyhovelo

Je výnimočné, aby sa v zápase stretol druhý muž rebríčka divízie s jedenástnym. Ak sa tak stane, musí byť k tomu dôvod. A teraz sa našiel.

Meno Khamzat Chimaev je na najlepšej ceste za titulom najlepšej svetovej organizácie.

Súboj proti Gilbertovi Burnsovi nasvedčuje, že vedenie ligy sa rozhodlo o špeciálnu výnimku a šancu posunúť sa rebríčkom o čosi skôr, než je bežné. V tomto bojovníkovi vidí Dana White obrovský potenciál, a je nutné priznať, že nie je sám.

Khamzat Chimaev je po dlhom čase tým zápasníkom, ktorý poriadne rozvíril vody a priniesol nový vietor do UFC. Nielen, že je neporazený, svojich súperov poráža absolútne dominantným spôsobom.

Najlepšie o tom hovorí fakt, že v prvých troch súbojoch v UFC rozdal 196 úderov, pričom inkasoval iba tri. Víťazstvo nad Číňanom Li Jingliangom v novemberi potom len podčiarklo skutočnosť, že Chimaev potrebuje skutočne nebezpečného súpera.

Tým nie je nik iný, než elitný bojovník veltrovej divízie a niekdajší svetový šampión v brazílskom jiu-jitsu Gilbert Burns.

35-ročný veterán bol pred rokom blízko tomu, aby zdolal šampióna váhy Kamarua Usmana. Chuť si napravil v júli, keď porazil Stephena Thompsona a teraz by rád pridal aj skalp fanúšikmi obľúbeného Chimaeva.

Chimaev zvykne svojich súperov porážať najmä veľkou dominanciou na zemi, čo by v prípade Burnsa platiť nemuselo. Burns je špecialistom na boj na zemi.

Ďalšie zápasy, ktoré sa oplatí sledovať

Na karte sa blysne aj veľký talent z Írska, Ian Garry. Rodáka z Dublinu čaká druhý súboj v organizácii UFC, ktorý by podobne ako ten prvý, určite rád ukončil na knokaut v prvom kole.

V ceste mu bude stáť Američan Dorian Weeks.

V ťažkej váhe v nedeľu nad ránom SELČ prebehnú dve súboje. V tom prvom sa 44-ročný Alexey Oleynik pokúsi pripísať si jubilejné šesťdesiate víťazstvo v profesionálnej kariére.

UFC 273 (Nedeľa 10.4.2022 od 04:00)

ZÁPAS O TITUL PEROVEJ VÁHY

ALEXANDER VOLKANOVSKI (NZE) vs. CHAN SUNG JUNG (KOR)

ZÁPAS O TITUL BANTAMOVEJ VÁHY

ALJAMAIN STERLING (USA) vs. PETR YAN (RUS)

VELTROVÁ VÁHA

GILBERT BURNS (BRA) vs. KHAMZAT CHIMAEV (SWE)

SLAMOVÁ VÁHA

MACKENZIE DERN (USA) vs. TECIA TORRES (USA)

ĽAHKÁ VÁHA

VINC PINCHEL (USA) vs. MARK MADSEN (DEN)

Predzápasy (Nedeľa 10.4.2022 od 00:00)

VELTROVÁ VÁHA

IAN GARRY (IR) vs. DARIAN WEEKS (USA)

ŤAŽKÁ VÁHA

JAIRZINHO ROZENSTRUIK (USA) vs. MARCIN TYBURA (POL)

BANTAMOVÁ VÁHA

ASPEN LADD (USA) vs. RAQUEL PENNINGTON (USA)

VELTROVÁ VÁHA

MICKEY GALL (USA) vs. MIKE MALOTT (USA)

ŤAŽKÁ VÁHA

ALEXEY OLEYNIK (RUS) vs. JARED VANDERAA (USA)

STREDNÁ VÁHA

ANTHONY HERNANDEZ (USA) vs. JOSH FREMD (USA)

SLAMOVÁ VÁHA

PIERRA RODRIGUEZ (USA) vs. KAY HANSEN (USA)

BANTAMOVÁ VÁHA

JULIO ARCE (USA) vs. DANIEL SANTOS (BRA)

V rámci prvej desiatky rebríčka divízie divákov čaká aj duel osmičky Jairzinha Rozenstruika s desiatym bojovníkom váhy Poliakom Marcinom Tyburom.

Obaja zápasníci potrebujú výhru ako soľ, takže s veľkou pravdepodobnosťou môže ísť o takticky zviazaný zápas.

UFC 273 dohromady prinesie trinásť profesionálnych duelov podľa pravidiel MMA. Turnaj môžu fanúšikovia sledovať prostredníctvom platenej platformy UFC.tv a Voyo.sk, alebo si ho môžu naladiť v televízii na kanáli Premier Sport 1.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC 273: Yan sa cez víkend chystá na odvetu, Chimaeva čaká poriadna skúška