Šatan: Reprezentácia potrebuje prestavbu. Je to jediná cesta

Juraj Slafkovský a Andrej Kollár, slovenská hokejová reprezentácia.
Juraj Slafkovský a Andrej Kollár, slovenská hokejová reprezentácia. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|25. apr 2021 o 23:45

Craig Ramsay aj Miroslav Šatan chválili mladých hráčov.

BRATISLAVA. Roky platilo, že hokejová reprezentácia je závislá od výkonov rovnakých lídrov, od tých istých hráčov. Hokejový výber v prvých prípravných zápasoch na svetový šampionát však milo prekvapil.

Tréner Craig Ramsay vybral viacero nováčikov, medzi nimi sú dokonca traja hráči z hokejovej dvadsiatky.

Proti Lotyšsku a Nemecku nastúpil veľmi mladý tím. V ňom až deväť hráčov, ktorí mali v seniorskom tíme premiéru.

Práve mladí hráči príjemne prekvapili. Až štyria hráči pri premiére strelili aj prvé góly v národnom tíme. Juraj Slafkovský dokonca prekonal rekordy Mariána Gáboríka.

Ako najmladší hráč v národnom tíme strelil gól. Mal iba 17 rokov a 22 dní, keď v druhom zápase proti Lotyšsku rozhodol v predĺžení o víťazstve 1:0.

Šatan vyzdvihol obrancov

V zápasoch proti Nemecku sa presadili Miroslav Mucha (23 rokov), Daniil Fominych (23) a Andrej Kollár (21).

„Do tohto bloku sme zobrali veľa mladých hráčov a myslím si, že nesklamali. Výsledky boli tesné. Boli to remízy, prehra po predĺžení, výhry po predĺžení ale aj výhra v riadnom čase. Malo to zlepšujúcu tendenciu a hráči hrali systém, ktorí tréneri nastavili.

Budeme mať ťažké rozhodovanie ako obmeniť túto zostavu, keď príde šesť nových hráčov do ďalšieho bloku prípravy,“ hovoril prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan.

„V tíme je veľa mladých hráčov, ktorí si zaslúžia pozornosť a budú mať šancu zabojovať o miesto v mužstve.“

Šatan miesto útočníkov, ktorí strelili prvé góly v reprezentácii, vyzdvihol dvojicu obrancov Martina Bučka (20) a Daniela Gachulinca (27).

„Prekvapili ma najviac. Hrali veľmi dobre a určite ostanú do ďalšieho bloku prípravy,“ uviedol Šatan.

Musia zlepšiť presilovky

Pozornosť púta aj krídelník Nitry Daniil Fominych, rodák z ruskej Ufy. Proti Nemecku strelil góly v oboch zápasoch. V sobotu bezpečne premenil aj samostatný nájazd.

Do šestnástich rokov hrával v Rusku, potom sa presťahoval aj s rodinou na Slovensko. Získal slovenské občianstvo. Po prvom góle v reprezentácii vravel, že by bol rád, aby ich bolo, čo najviac.

„Má talent a je šikovný. Je rýchly, bojuje o puk pri mantineloch aj pred bránkou. Je na ňom vidno, že od zápasu k zápasu sa zlepšuje a viac sa zžíva s herným systémom,“ chválil ho tréner Ramsay. 

Mladý tím sa však nevyhol zaváhaniam a výpadkom. V prvom zápase proti Nemecku nezachytil úvod. V oboch dueloch mal veľmi slabé presilovky. Najviac to bolo vidno pri výhode o dvoch hráčov v sobotu, keď nedokázali slovenskí hráči ani raz vystreliť na nemeckú bránku. Puk si medzi sebou stále posúvali. 

„Na to aby sme dobre zahrali presilovky, ich musíme nacvičovať. My sme ich zatiaľ ešte netrénovali. Verím, že sa to zlepší, keď budeme na bránku viac strieľať a cloniť pred súperovou bránkou. Musíme na tom zapracovať,“ priznal Ramsay.

Podľa trénera je prirodzené, že mladí hráči sa dopúšťali v zápasoch chýb.

„Keď niekto robí chyby, je to súčasť procesu učenia. Chceme, aby sa naučili hrať a robili menej chýb, ale nechceme ich meniť a obrať ich o to, čím sú výnimoční. Dôležité je, aby pochopili, kedy treba puk podržať a radšej hrať, ako ho len odpáliť preč,“ vysvetľoval kanadský tréner.

Po zápasoch proti Nemecku však nachádzal pozitívne momenty a chválil nové tváre v tíme.

Na MS môžu ísť aj dvadsiatkári

Tréner ani Šatan si netrúfali odhadovať koľko mladých hráčov by sa mohlo dostať do konečnej nominácie a zahrať si na majstrovstvách sveta.

Šatan si dokonca vie predstaviť, že by na šampionáte nastúpil aj jeden z trojice hráčov do 20 rokov – Juraj Slafkovský, Šimon Nemec a Samuel Kňažko.

„Pri výbere hráčov nebudeme pozerať na vek, ale na výkonnosť. Ak však budú dvaja hráči na tom rovnako, vo výhode bude mladší z nich. Slovenský hokej nutne potrebuje prestavbu, je to jediná správna cesta. Zvlášť v situácii, ak máme mladých hráčov, ktorí by to mohli zvládnuť,“ dodal Šatan.

Do majstrovstiev sveta v Lotyšsku ostávajú štyri týždne. Slovenský tím odohrá pred MS ešte prípravné zápasy proti Rakúsku (1. a 2. mája) a proti Česku (6. a 7. mája). 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Šatan: Reprezentácia potrebuje prestavbu. Je to jediná cesta