Koho sa určite oplatí sledovať: Toto sú lídri ostatných tímov

Zhora zľava Patrick Schick (Česko), James Ward Prowse (Anglicko), Marco Asensio (Španielsko), Domenico Berardi (dole vľavo - Taliansko), Renato Sanches (Portugalsko).
Zhora zľava Patrick Schick (Česko), James Ward Prowse (Anglicko), Marco Asensio (Španielsko), Domenico Berardi (dole vľavo - Taliansko), Renato Sanches (Portugalsko). (Autor: TASR/AP, SME)
Zoran Boškovič|15. jún 2017 o 17:05

Na ME vo futbale do 21 rokov sa predstaví mnoho svetových talentov.

Poľsko

David Kownacki (Lech Poznaň, 20 rokov)

V poľskej Ekstraklase dostal prezývku nový Lewandowski. Podobností medzi týmito hráčmi je viac. Kownacki v tejto sezóne strieľal góly za Lech Poznan (dal ich 11) podobne ako Lewandowski pred odchodom do Nemecka. Majú podobný štýl hry a Kownacki tiež získava popularitu v poľskom futbale.

Švédsko

Alexander Isak (AIK Štokholm, 17 rokov)

Slovenskí fanúšikovia mohli Isaka sledovať v januárovom neoficiálnom medzištátnom zápase medzi Švédskom a Slovenskom (6:0), v ktorom ofenzívny záložník skóroval. Odohral už aj dva zápasy áčko. V januári išiel na hosťovanie z AIK do Borussie Dortmund, kde by v lete mohol zostať.

Anglicko

James Ward Prowse (22 rokov, Southampton)

V Southamptone patrí už štyri sezóny ku kľúčovým hráčom, odohral viac než 170 zápasov. Dva roky sa ho snaží získať Arsenal aj Manchester United. Tento rok si pripísal už aj štart v reprezentačnom áčku. Vyprofiloval sa na jedného z najtalentovanejších záložníkov na svete a v Poľsku bude lídrom tímu.

James Ward Prowse patrí k najväčším talentom anglického futbalu.
James Ward Prowse patrí k najväčším talentom anglického futbalu. (Autor: TASR/AP)

Portugalsko

Renato Sanches (Bayern Mníchov, 19 rokov)

Neprehliadnuteľný svojim extravagantným účesom prekvapil na minuloročnom turnaji EURO. Prebojoval sa do základnej zostavy a vo veku 18 rokov sa stal najmladším hráčom, ktorý nastúpil vo finále európskeho šampionátu. Po turnaji prestúpil do Bayernu, kde sa zatiaľ nedokázal presadiť.

Renato Sanchez hviezdil aj na minuloročnom Eure.
Renato Sanchez hviezdil aj na minuloročnom Eure. (Autor: TASR/AP)

Srbsko

Uroš Djurdjevič (Partizan Belehrad, 23)

Mladého Srba zdobia v tejto sezóne pôsobivé štatistiky. V 24 ligových zápasoch za Partizan Belehrad dal 19 gólov. Ďalších deväť pridal aj v kvalifikácii na ME do 21 rokov, čím sa zaradil na delenú druhú priečku. Ak chcú Srbi prekvapiť, budú potrebovať Djurdjevičove góly.

Španielsko

Marco Asensio (Real Madrid, 21 rokov)

Hovorí sa o ňom, ako o nástupcovi Cristiana Ronalda v Reale Madrid. Nahrádzal aj často zraneného Garetha Bala. Niekedy si našiel miesto v základnej zostave aj s oboma hviezdami po svojom boku. Za Real nastúpil na viac než 30 súťažných zápasov, čo dokazuje jeho nesmierny talent.

Marco Asensio sa v konkurencii Realu Madrid nestratil.
Marco Asensio sa v konkurencii Realu Madrid nestratil. (Autor: TASR/AP)

Macedónsko

Enis Bardi (Újpest, 21 rokov)

Napriek tomu, že Bardi je stredopoliar, patrí k najlepším strelcom maďarskej ligy, štarty si pripísal už aj medzi seniormi Macedónska. V 21 rokoch patrí k najväčším osobnostiam výberu, ktorý prekvapil postupom na záverečný turnaj do Poľska.

Nemecko

Serge Gnabry

(Bayern Mníchov, 21 rokov)

Rýchly krídelník odohral v Brémach fantastickú minulú sezónu. V 27 zápasoch dal 11 gólov a vybojoval si angažmán v Bayerne Mníchov, ktorému sa upísal na tri roky. Gnabry nastúpil už dvakrát aj za seniorskú reprezentáciu Nemecka, hneď pri svojom debute proti San Marínu dosiahol hetrik.

Serge Gnabry.
Serge Gnabry. (Autor: TASR/AP)

Česko

Patrick Schick (Sampdoria, 21)

Český dlháň bol s desiatimi gólmi najlepším strelcom kvalifikácie. Schick je spoluhráčom Slováka Milana Škriniara v Sampdorii, kam prestúpil minulé leto za štyri milióny eur zo Sparty. V Janove si skvelou ľavačkou vybojoval miesto v základnej zostave i pozornosť ďalších klubov Serie A.

Patrik Schick odohral skvelú sezónu v Sampdorii Janov.
Patrik Schick odohral skvelú sezónu v Sampdorii Janov. (Autor: TASR/AP)

Dánsko

Marcus Ingvartsen

(21 rokov, FC Nordsjælland.)

Najlepší strelec dánskej najvyššej súťaže v uplynulej sezóne. Marcus Ingvartsen dal 23 gólov v 35 zápasoch a potvrdil, že dokáže skórovať nohou i hlavou. Rýchly a fyzicky disponovaný útočník bol kľúčovou postavou tímu aj v kvalifikácii, kde strelil osem gólov vrátane hetriku proti Bulharsku.

Taliansko

Domenico Berardi (Sassuolo, 22)

Prvú polovicu sezóny strávil na maródke, v druhej bol opäť kľúčovým hráčom Sassuola. V mladom veku je Berardi už teraz najlepším strelcom klubu v histórii. Premiéru v seniorskej reprezentácii mu prekazilo zranenie, vydarený turnaj v Poľsku by mu mohol priniesť novú šancu.

Kto môže hrať?

Na ME hráčov do 21 rokov v Poľsku môžu nastúpiť futbalisti narodení v roku 1994 a mladší. Podmienkou bolo, aby na štarte kvalifikácie nemali viac ako 21 rokov. Niektorí hráči tak nastúpia na finálový turnaji už vo veku 23 rokov. Majstrovstvá Európy hráčov do 21 rokov sa konajú od roku 1978. Predchádzali im tri turnaje pod hlavičkou UEFA pre futbalistov do 23 rokov. Hneď v prvom triumfovali futbalisti Československa pod vedením trénera Jozefa Vengloša. V tíme mali prevahu slovenskí futbalisti: Dušan Keketi, Jozef Suchánek, Ladislav Štovčík, Gejza Farkaš, Ján Švehlík, Ivan Pekárik, Dušan Herda, Peter Luprich, Ivan Pekárik, Jaroslav Masrna, či Milan Albrecht.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Koho sa určite oplatí sledovať: Toto sú lídri ostatných tímov