Na Ostrovoch spájajú sily. Cieľom je vyradiť Slovensko

Severné Írsko sa v zápase proti Slovensku bude spoliehať na veľkú súdržnosť.
Severné Írsko sa v zápase proti Slovensku bude spoliehať na veľkú súdržnosť. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|6. nov 2020 o 15:45

Pomáhajú aj poznatky z írskeho tábora.

BRATISLAVA. „Bola to paródia, v ktorej Írsko neuspelo. Slováci neboli vo svojej koži. Pri napádaní vyzerali unavene a neisto. Boli sme lepší po väčšinu zápasu,“ hovoril bývalý tréner Írska Mick McCarthy pre Independent.

Bolo to po semifinále baráže o postup na EURO 2020, v ktorom slovenskí futbalisti zvíťazili nad Írskom až po penaltovom rozstrele 4:2.

V riadnom hracom čase ani v predĺžení gól nepadol.

Prestrih do súčasnosti. Je šesť dní pred finále baráže o EURO 2020, v ktorom Slováci nastúpia v Severnom Írsku. A zdá sa, že dva ostrovné štáty spájajú sily.

Súčasný Írsky tréner Stephen Kenny zavolal svojmu severoírskemu kolegovi Ianovi Baracloughovi a ponúkol mu pomoc.

„Povedal, že čokoľvek budem od neho potrebovať, rád mi pomôže,“ naznačil Baraclough pre Belfast Telegraph.

Stále nás pasujú do úlohy outsidera

Mnohí futbaloví odborníci sa zhodujú, že slovenská reprezentácia má kvalitnejších hráčov a vo štvrtkovom zápase v Belfaste bude miernym favoritom.

„Vieme, aké sú očakávania. Stále nás pasujú do úlohy outsidera. Slováci majú kvalitných hráčov do kombinácie, vďaka ktorým sa snažia dominovať v strede poľa,“ uznáva 49-ročný tréner Severného Írska.

Pri analýze zápasu proti Írsku bol prekvapený, že Slováci súperovi dovolili dlhšie držanie lopty a hrozili skôr z protiútokov a štandardných situácií.

Tentoraz však do hry budú môcť zasiahnuť aj obranca Interu Miláno Milan Škriniar a stredopoliar Neapola Stanislav Lobotka, ktorí proti Írsku nehrali.

Prvý mal koronavírus, druhý, hoci bol zdravý, musel ostať v karanténe.

„Hrajú v špičkových talianskych kluboch a ich návrat bude pre Slovensko výrazným posilnením,“ reagoval Baraclough.

Tréner Severného Írska Ian Baraclough.
Tréner Severného Írska Ian Baraclough. (Autor: TASR)

Ich spolupatričnosť je nevídaná

Tréner Baraclough si uvedomuje, že do slovenskej reprezentácie sa vracajú aj skúsenejší hráči ako Tomáš Hubočan, Vladimír Weiss a zrejme aj Martin Škrtel.

„Podarilo sa im dostať do tímu niekoľko skúsených futbalistov, takže si budú myslieť, že majú know-how na to, ako uspieť vo veľkých zápasoch,“ naznačil Baraclough.

Je presvedčený, že pozná silné, ale aj slabé stránky slovenského tímu. Najsilnejšia zbraň severoírskeho výberu tkvie v súdržnosti a jednote.

„Mnohí nás možno odpisujú, ale naša spolupatričnosť je nevídaná. Bol by som prekvapený, ak by niektorý z tímov na celom svete bol súdržnejší ako my,“ vyhlásil kouč.

Futbalisti Severného Írska si rovnako ako Slováci zahrali na EURO 2016 vo Francúzsku. A chuť vrcholného podujatia chcú zažiť opäť.

„Hráči sú hladní po úspechu. Máme vyvážené mužstvo so skvelými lídrami. Máme pred súperom rešpekt, ale nebojíme sa ho,“ dodal Baraclough.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Na Ostrovoch spájajú sily. Cieľom je vyradiť Slovensko