MBK Ružomberok do sezóny 2007/08 bez majstrovských ambícií

SITA|15. okt 2007 o 16:22

RUŽOMBEROK 15. októbra (SITA) - Úradujúci basketbalový vicemajster MBK Ružomberok vstupuje do novej sezóny so zmenami na viacerých pozíciách. Prezidentský post prijal primátor mesta Michal Slašťan a najvyšším ...

RUŽOMBEROK 15. októbra (SITA) - Úradujúci basketbalový vicemajster MBK Ružomberok vstupuje do novej sezóny so zmenami na viacerých pozíciách. Prezidentský post prijal primátor mesta Michal Slašťan a najvyšším výkonným funkcionárom klubu - generálnym manažérom sa stal Ľudovít Beťko. Zmena nastala podľa očakávania aj na pozícii hlavného trénera. Ku kormidlu sa postavil Stanislav Onuška (ružomberský extraligový celok už viedol, bolo to od januára do začiatku októbra 2004) a do ružomberského basketbalu sa vrátila jeho bývalá výborná hráčka a neskôr trénerka Jelena Mozgová, ktorá má na starosti špeciálnu prípravu pivotiek jednotlivých družstiev MBK. V realizačnom tíme MBK sa vytvoril aj post kondičného trénera, je ním Jaroslav Láclavík. A doslova revolučnou zmenou prešla aj klubová filozofia, keď sa upustilo od nákupu doslova plejády drahých zahraničných hráčok a zvolila sa cesta budovania perspektívneho kolektívu so základom z ostatných sezón úspešných vlastných kadetiek a junioriek.

"V klube sme sa rozhodli pre perspektívnu robotu. Základom tímu sú naše vlastné odchovankyne, na ktorých chceme stavať. Pre túto sezónu sme si nestanovili jednoznačný cieľ, ale máme ambície byť čo najlepší. Čo sa týka umiestnenia, chceme skončiť do štvrtého miesta. Budeme sledovať výkonnostný rast hráčok, to bude pre trénerov hlavné kritérium hodnotenia," povedal na úvod tlačovej konferencie Ľudovít Beťko. Na novú sezónu i veľkú výzvu sa teší i tréner S. Onuška. "Som plný očakávania, pričom si neustále kladiem otázku, na čo tento mladý a málo skúsený kolektív vlastne má. Je mi totiž absolútne jasné, že súčasné družstvo sa svojou silou nemôže porovnávať s tým z predchádzajúceho obdobia. Máme však talentované mladé hráčky, ktoré som svojho času viedol v mládežníckych kategóriách, dobre teda poznám ich nesporný potenciál. Ak ich na palubovke vhodne usmernia tie o čosi skúsenejšie, nemusí to byť až také zlé," nebojí sa nový kouč náročnej práce.

Novými akvizíciami Liptáčok sú americká rozohrávačka Lindsey Wilsonová a pivotka Simona Podešvová, naposledy hráčka Trutnova. "Wilsonová sa v prípravných zápasoch uviedla veľmi dobre. Je výborná v rozohrávke, má skúsenosti, a preto jej pripadne dirigentská taktovka družstva. Mala by byť akousi mojou predĺženou rukou. Podešvovú poznám veľmi dobre, štyri roky som ju trénoval v Banskej Bystrici. Je pracovitá, dobre skáče. Cenné je, že má skúsenosti aj z európskych pohárov. Potrebuje však stabilizovať svoju výkonnosť," skonštatoval S. Onuška. Plány klubu trošku skrížila Andrea Oravcová, ktorá sa rozhodla pre pôsobenie v Banskej Bystrici, kde bude študovať i na vysokej škole. Nahradiť by ju mohla druhá Američanka Crystal McCutcheonová, ktorá hráva na tom istom pozícii ("dvojka") ako Oravcová. "Je u nás na skúške už niekoľko dní. McCutcheonovú si tu ponecháme ešte nejaký čas a potom sa rozhodneme," prezradil Ľ: Beťko.

Za novú kapitánku si dievčatá v tajnom hlasovaní zvolili Luciu Kupčíkovú. "Nálada v šatni je plná očakávania, všetky sme zvedavé, ako sa nám bude dariť. Môžem povedať, že sme naladené bojovne," priblížila atmosféru v šatni slovenská seniorská reprezentantka.

Stanislav Onuška sa na záver obrátil k fanúšikom basketbalu pod Čebraťom: "Žiadam ich o značnú dávku trpezlivosti. Ja im zasa môžem sľúbiť, že ak sa dievčatám aj nebude dariť a ich výkonnosť bude mať niekedy kolísavú úroveň, čo vzhľadom na ich mladosť a nedostatok skúseností je absolútne prirodzené, na ihrisku budú hrať poctivý basketbal. Taký, že divák, ak sa aj prehrá, bude môcť odchádzať z haly s nefalšovaným pocitom, že tieto dievčatá berú basketbal naozaj vážne a že raz chcú pre klub čosi dokázať."



kj;mx;lb

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»MBK Ružomberok do sezóny 2007/08 bez majstrovských ambícií