Maxima Broker urobila prvý krok za titulom

SITA|18. apr 2009 o 21:46

V prvom finálovom stretnutí basketbalovej extraligy žien zdolali obhajkyne prvenstva hráčky Maximy Broker Košice svojho tradičného finálového súpera MBK Ružomberok 57:48.

BRATISLAVA. V prvom finálovom stretnutí basketbalovej extraligy žien zdolali obhajkyne prvenstva hráčky Maximy Broker Košice svojho tradičného finálového súpera MBK Ružomberok 57:48 (27:20) a urobili prvý krok k zisku šiesteho majstrovského titulu po sebe.

Najlepšou strelkyňou a oporou domácich bola Litovčanka Iveta Salkausková, ktorá bola pred zápasom ocenená ako najužitočnejšia hráčka základnej a nadstavbovej časti extraligy. Druhé dejstvo finálovej série odohrajú oba kluby v stredu 22. apríla o 18.00 h v ružomberskej hale Koniareň.

Do zápasu, ktorý sprevádzala obrovská nervozita, nepresnosť, katastrofálna streľba a problémy s časomierou vstúpili lepšie hostky, ktoré vďaka úvodnej trojke Aľoškinovej viedli už v úvodnej minúte 3:0 a potom aj 5:2. No o minútu už bolo vyrovnané 5:5. Ďalšie štyri minúty kôš nepadol. Košičankám sa začalo dariť po príchode Salkauskovej na palubovku, vďaka čomu si vypracovali na začiatku druhej štvrtiny osembodový náskok - 16:8. Ten si bez problémov udržiavali až do polčasu. V tretej štvrtine sa Liptáčky zahrýzli do súperiek a v 26. min sa

im priblížili až na dva body 30:28, v 34. min po trojke Grešnerovej, ktorá v druhom polčase svojimi pokusmi spoza trojkového oblúka deptala Košičanky, dokonca len na jeden bod. Nervózne stretnutie pokračovalo až do konca. Ružomberčankám sa však vyfaulovala Podešvová a domáce tromi trojkami Hrickovej, Lawlessovej a Spencerovej opäť natiahli svoj náskok až na rozhodujúcich 10 bodov.

Maxima Broker Košice - Ružomberok 57:48 (12:8, 15:12, 12:15, 18:13) - stav série 1:0

Zostava a body Košíc: Hricková 9, Čarnoká 8, Lawlessová 7, Spencerová 5, Kováčová 0 (Salkausková 19, Minčíková 9, Kraayeveldová 0, Jalčová 0).

Zostava a body Ružomberka: Grešnerová 20 (4), Podešvová 10, Kupčíková 6, Aľoškinová 3, Chapdelainová 0 (Lukačovičová 6, Šimkuľáková 5, Chabadová 0).

TH: 16/13 - 8/5, fauly: 19 - 20, trojky: 8 - 5, rozhodovali: Hlinka, Zubák a Ženiš, 1300 divákov.

Povedali po zápase:

Štefan Svitek (tréner Maxima Broker Košice): "V útoku sme hrali zbytočne nervózne a to bolo badať na našej streleckej potencii. Je však dôležité, že sme dokázali dobre zahrať v defenzíve. Určite o našom víťazstve rozhodla aj väčšia bojovnosť. Pomohli nám tri trojky pred koncom zápasu. Bolo to vydreté víťazstvo, dnes vyhral trochu šťastnejší tím."

Anton Panis (tréner MBK Ružomberok): "My do každého duelu ideme s cieľom zvíťaziť, hoci vieme, že sila súčasného majstra je značná. Napriek tomu som spokojný s našou hrou, ako aj výkonom. Chýbalo nám športové šťastie. Keby spadla do koša ešte jedna trojka Grešnerovej, celý záver mohol vyzerať inak. Konečný deväťbodový rozdiel odráža kvalitu súperov. Doma môžeme pomýšľať na víťazstvo."

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Maxima Broker urobila prvý krok za titulom