Je to šibeničný termín. Vlhová ide domov, aby využila výhodu

Petra Vlhová a Matej Gemza.
Petra Vlhová a Matej Gemza. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|20. feb 2021 o 22:05

Veľký cieľ? Máme dosť energie.

Pred majstrovstvami sveta v Cortine d'Ampezzo bolo cieľom Petry Vlhovej získať aspoň jednu medailu. Napokon má dve strieborné – z alpskej kombinácie a slalomu.

„Mohlo to dopadnúť horšie aj lepšie. Je to taká zlatá stredná cesta,“ priznal MATEJ GEMZA, ktorý je asistentom trénera Livia Magoniho.

Počas rozhovoru smeroval s Vlhovej bratom Borisom do Jasnej. „Livia a Petru sme vysadili na letisku a my s materiálom ideme autom,“ dodal.

Počas slalomových jázd Petry Vlhovej bolo počuť pokrikovanie hop, hop, hop. Bol to zámer?

Keď to bolo na štarte, kričal som to ja. Chceli sme, aby sa Petra po zmene rytmu v dvojbránach opäť nakopla do rytmu - pravá, ľavá. Snažíme sa jej takto udávať tempo, aby zrýchlila a držala sa toho. Keď nás počuje, zatiaľ to celkom vychádza.

Skúšali ste túto špeciálnu metódu na šampionáte prvýkrát?

Aplikujeme to viackrát, keď máme túto možnosť, a je pasáž, kde Petra musí ísť v dobrom rytme. Vtedy sa rozmiestnime na trať.

Livio (Magoni, pozn. red.) povie - máš na starosti video a ešte k tomu budeš Petre udávať tempo a kričať, aby sa nakopla do správneho rytmu.

Po prvom kole slalomu, keď Vlhovú zabrala kamera, bola trochu rozladená. Mala byť z čoho?

Trať bola náročná, možno to bol len moment, keď sa dostávala z jazdy a musela sa vydýchať. Navyše, so štartovým číslom dva nevedela, ako pôjdu ostatné.

Keď je človek zadýchaný, rozmýšľa, čo bude ďalej. Nebola to tvár, ktorá by značila nespokojnosť. Len nevedela, čo sa udeje.

Bol to v druhom kole útok na zlatú medailu?

Všetci sme ju chceli vyhecovať, aby útočila na zlato. V momentálnej forme je však Katharina Liensbergerová taká silná, že je náročné ju zdolať, aj keď Petra predvedie kvalitné jazdy. Ostatným súperkám ušla o sekundu, ale Liensbergerová dokázala urobiť ešte ďalšiu sekundu navyše.

Ste s dvoma striebornými medailami spokojní?

Plán bol získať minimálne jednu medailu a podarili sa dve strieborné. Všetci sa tešia z medailí. Mohlo to dopadnúť horšie aj lepšie. Je to taká zlatá stredná cesta.

Kedy ste prežívali väčšie sklamanie – po vypadnutí v kvalifikácii paralelnej súťaže, alebo po dvanástom mieste v obrovskom slalome?

Osobne som horšie znášal vypadnutie v paralelných pretekoch. V obrovskom slalome sme po prvom kole videli, ako na tom Petra je. V druhom to len potvrdila.

V paralelnej súťaži sme verili, že môžeme byť úspešní. A skončilo sa to tak rýchlo, že si to človek ani neuvedomil.

Keď futbalisti prehrávajú v 90. minúte o tri góly, vedia, že prehra je neodvratná. Ale toto bola pre nás rýchla smrť... Boli sme z toho zaskočení.

Slovenskí i českí odborníci sa zhodli, že Vlhovej chýbala na šampionáte väčšia ľahkosť. Čím je to spôsobené?

Áno, možno jej chýbala ľahkosť, ale v podmienkach, ktoré tam panovali, ju nebolo jednoduché dosiahnuť. Ťahalo sa to od prvých dní, keď sme nezačali podľa plánu.

Museli sme meniť všetky plány. Aj voľno, ktoré sme mali naplánované, sa zrazu rozplynulo. Jej hlava čakala, že bude mať dva či tri dni pauzu a nemala. Nebolo jednoduché to zvládnuť.

Okrem zjazdu na majstrovstvách sveta odjazdila Vlhová všetky preteky v sezóne. Ako ju to ovplyvňuje?

Má to dva uhly pohľadu. Je to pozitívne tým, že nikto iný okrem Petry to nedáva. A tak sa musí cítiť silná. Na druhej strane, je to pravdepodobne unavujúce a náročné.

Nie až tak čo sa týka fyzických síl, ale skôr psychických, pretože sa musí stále sústrediť. Vie, že nemá voľno, zatiaľ čo ostatné áno.

Prejavuje sa to na jej zhoršených výkonoch v obrovskom slalome?

Nedával by som to do súvislostí, lebo v obrovskom slalome sa nám od začiatku sezóny úplne nedarí. Nie je to to, na čo sme boli zvyknutí v obrovskom slalome v predošlých dvoch sezónach.

V úvodných pretekoch skončila tretia, potom vyhrala prvé kolo v Semmeringu a zdá sa, akoby sa trápila už odvtedy. Nie je to tak?

Boli to síce dve tretie miesta, ale v každých pretekoch to bol mix jednej dobrej a jednej zlej jazdy. Ani raz v sezóne nepodala dve vyrovnané kolá.

Pomocný tréner a servisman Matteo Baldissarutti hovoril, že pred Kronplatzom bola na tréningu rýchlejšia ako neskoršia víťazka Tessa Worleyová. Ako je to možné, že to neprenesie do pretekov?

Áno, v tréningoch je dostatočne dobrá a kvalitná, aby pravidelne mohla byť v top päťke, možno v top trojke, ale na pretekoch tie výsledky neprišli.

Potrebuje sa chytiť v jedných pretekoch, v dvoch dobrých kolách a bude späť aj v obrovskom slalome. Zatiaľ sa jej to nepodarilo, takže bojujeme. Aj Peťa bojuje sama so sebou, aby to premenila na lepšie výsledky.

Ale v slalome sa stále drží medzi najlepšími. Je povzbudivé, že sa naň môžete spoľahnúť?

Dlhodobo potvrdzuje, že v slalome patrí medzi top tri. Je to jej základná disciplína, ktorú jazdí stále dobre. V tom nie je problém.

Do konca sezóny nás ešte čakajú štyri slalomy, v ktorých môže výrazne bodovať. Verím, že to využije a získa čo najviac bodov. Slušnú formu naznačila aj v jazdách super-G. Najviac musíme popracovať na obrovskom slalome.

Aký je váš najbližší program?

Presúvame sa do Jasnej, kde budeme dva dni trénovať obrovský slalom a slalom. Je to síce šibeničný termín, ale chceme využiť výhodu domáceho prostredia a trochu si vyskúšať zjazdovku, keďže v Jasnej máme o dva týždne Svetový pohár.

Už tento víkend vás čakajú tri rýchlostné disciplíny vo Val di Fassa. Aké si v nich dávate ciele?

Ciele máme vysoké. Kopec však nepoznáme, Peťa tam ešte nikdy neštartovala. Aj preto musíme naplno využiť dva tréningy zjazdu, aby sme to zužitkovali v pretekoch. Zjazdárky sú však silné. Lara Guttová-Behramiová v nich má famóznu formu.

Bude v závere sezóny najväčšou Vlhovou súperkou v boji o veľký glóbus?

Je tam stále viacero lyžiarok, ktoré môžu zabojovať o glóbus. Pretekov je pomerne dosť a stať sa môže hocičo. Minimálne tri pretekárky sú stále v hre.

Máte pred vrcholom sezóny dostatok energie, aby ste splnili veľký cieľ?

Áno, energie máme dosť. Petra je kondične výborne pripravená. Všetko zvláda. Z medailových výsledkov zo šampionátu musíme načerpať veľa pozitívnej energie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Je to šibeničný termín. Vlhová ide domov, aby využila výhodu