Massov stav sa zlepšuje, pilot F1 nemá poškodený mozog

Felipe Masa tesne po havárii.
Felipe Masa tesne po havárii. (Autor: SITA AP)
TASR|27. júl 2009 o 19:35

Brazílsky pilot formuly 1 Felipe Massa pri sobotňajšej havárii pred Veľkou cenou Maďarska neutrpel poškodenie mozgovej hmoty.

BUDAPEŠŤ. Zdravotný stav zraneného brazílskeho jazdca seriálu F1 Felipeho Massu sa zjavne zlepšil, je pri vedomí a komunikuje s členmi rodiny. V pondelok to uviedol hlavný chirurg budapeštianskej nemocnice Lájos Zsiros.

Podľa Zsirosa Massa samostatne dýcha a nepotrebuje podporné zariadenia. Okrem toho hýbe končatinami, lekári mu odstránili zraneninu v rane na lebke a síce je "unavený, ale dáva adekvátne odpovede na otázky, ktoré sa ho pýtame a tiež dáva aj spontánne odpovede. Dá sa očakávať ďalšie zlepšenie jeho stavu."

István Bocskai z ministerstva obrany Maďarska v prienehu dňa uviedol, že Massa síce zatiaľ nerozpráva, ale odpovedá pomocou svojich končatín. Lekári sa znovu uistili, že po operácii nenastali žiadne komplikácie a ultrazvukové vyšetrenie v nedeľu v noci neodhalilo nič, čo by dávalo dôvod na znepokojenie.

Havária Massu

Jazdec Ferrari je v nemocnici od soboty, kedy počas kvalifikácie pred Veľkou cenou Maďarska utrpel fraktúru lebky. Tú mu spôsobila odtrhnutá pružina z kolesa monopostu jeho krajana Rubensa Barrichella, ktorá ho zasiahla do hlavy.

Už predtým jeho osobný lekár Dino Altmann, ktorý spolu s pilotovou rodinou odcestoval za 28-ročným Massom do Budapešti, informoval, že pilot neutrpel žiadne poškodenie mozgovej hmoty.

Ošetrujúci neuróg Altmannovi prezradil, že "Massa má len slabý opuch mozgu a nenašla sa ani žiadna krvná zrazenina a ani iné zranenie."

Napriek tomu Altmann zdôraznil, že Massa je naďalej vo vážnom stave, hoci by už nemal byť v ohrození života. Altmann, ktorý je aj šéfom lekárskeho tímu na VC Brazílie, vysvetlil, že terau budú nasledovať krátke prebudenia z umelého spánku, do ktorého Massu uviedli pred sobotňajšou operáciou. "Tieto fázy bdelosti sa potom budú postupne predlžovať," dodal.

Lekári sú optimistami

Jazdca Ferrari počas kvalifikácie zranila približne 0,8 kg ťažká pružina z monopostu Rubensa Barrichella, ktorá ho zasiahla do prilby v rýchlosti približne 240 km/h. Otrasený alebo dokonca omráčený jazdec stlačil súčasne brzdový i plynový pedál a v rýchlosti 190 km/h vrazil do pneumatikovej bariéry.

Už v pondelok sa 11-násobného víťaza pretekov F1 chystal navštíviť aj prezident stajne Luca di Montezemolo. Jeho brazílsky krajan a neúmyselný vinník Massovho úrazu Barrichello sa za pacientom vybral do nemocnice a hoci sa mu nepodarilo dostať ku kolegovi, lekári ho údajne ubezpečili, že všetko prebieha bez komplikácii.

Zatiaľ poslednou obeťou efjednotky bol pred 15 rokmi ďalší Brazílčan Ayrton Senna, ktorý na okruhu v Imole podľahol následkom zranenia hlavy po mocnom náraze.

"Čoraz viac sa zobúdza spod vplyvu sedatív a je schopný aktívne komunikovať. To znamená, že reaguje, keď ho oslovia. Sme optimistami, veríme, že pomalé zotavovanie sa už začalo," uviedol hovorca maďarského ministerstva obrany István Bocskai pre maďarskú televíziu. Vzhľadom na to, že Brazílčan vie hýbať končatinami, lekári podľa Bocskaia vylučujú poškodenie mozgu. Massu sa v pondelok chystá v Budapešti navštíviť aj prezident Ferrari Luca di Montezemolo.

Najmladší debutant Alguersuari lepšie ako exmajster Alonso

Najmladší debutant v histórii pretekov formuly 1 Španiel Jaime Alguersuari mohol byť so svojou premiérou v seriáli MS výsostne spokojný. Tínedžer vo veku 19 rokov a 125 dní obsadil na Veľkej cene Maďarska 15. priečku a udržal sa v pretekoch dokonca dlhšie ako jeho podstatne skúsenejší krajan Fernando Alonso.

Dvojnásobný majster sveta si síce v kvalifikácii vyjazdil pole position, z prvej priečky na štarte však v konečnom zúčtovaní nič nevyťažil, lebo po 17 kolách mu z jeho Renaultu odfrklo koleso a súťaž sa pre neho skončila. Naopak Alguersuari vytrval kompletných 70 kôl a ani neskončil posledný - až za ním finišoval jeho švajčiarsky tímový kolega z Toro Rosso Sebastien Buemi.

"Posledných päť kôl bolo nesmierne náročných, čo sa týkalo fyzickej námahy. Mal som už problémy udržať monopost v dobrej rýchlosti, no aj tak som veľmi spokojný," vyhlásil po pretekoch mladý Španiel a pokračoval: "Hlavným cieľom bolo dokončiť 70 kôl bez chýb a držať si svoje tempo. Veľa som sa naučil, ale musím priznať, že viaceré aspekty efjednotky vo mne vzbudzujú veľký rešpekt."

Alguersarvi prekonal rekord Novozélanďana Mika Thackwella, ktorý sa na štart po prvý raz postavil v roku 1980 na VC Kanady vo veku 19 rokov a 183 dní.

Najmladší piloti F1:

  • 1. Jaime Alguersuari (Šp.) 19 rokov, 125 dní - VC Maďarska 2009
  • 2. Mike Thackwell (N. Zél.) 19, 183 - VC Kanady 1980
  • 3. Ricardo Rodriguez (Mex.) 19, 214 - VC Talianska 1961
  • 4. Fernando Alonso (Šp.) 19, 219 - VC Austrálie 2001
  • 5. Esteban Tuero (Arg.) 19, 322 - VC Austrálie 1998
  • 6. Chris Amon (N. Zéland) 19, 337 - VC Belgicka 1963
  • 7. Sebastian Vettel (Nem.) 19, 350 - VC USA 2007
TASR
Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Massov stav sa zlepšuje, pilot F1 nemá poškodený mozog