Tréner sa o konci kariéry Kližana dozvedel nedávno. V niečom prekvapil, vraví

Slovenský tenista Martin Kližan.
Slovenský tenista Martin Kližan. (Autor: TASR)
Jana Sedláková|24. jún 2021 o 11:00

Slovenský tenista Martin Kližan zrejme odohral svoj posledný zápas v kariére.

BRATISLAVA. Porazil Novaka Djokoviča, Rafaela Nadala aj Dominica Thiema, po dlhšom čase malo v ňom Slovensko lídra a hráča svetovej špičky. No často sa hovorilo aj o povahe či nešťastných vyjadreniach.

"A aj keď som mal niekedy blbé reči, snažil som sa vždy bojovať na maximum a byť lídrom,“ hovoril v minulosti pre RTVS.

Bývalý 24. tenista sveta a víťaz šiestich turnajov ATP vo dvojhre a štyroch vo štvorhre Martin Kližan sa rozhodol ukončiť kariéru.

Jeho posledným zápasom bolo pravdepodobne prvé kolo wimbledonskej kvalifikácie. Nestačil na Čecha Zdeněka Kolářa.

"Áno, naozaj mám v pláne ukončiť kariéru, ale dôvody si nechám zatiaľ pre seba. Malo by sa tak stať definitívne vo Wimbledone," povedal začiatkom júna pre Slovenský tenisový zväz Kližan.

Talentovaný junior

Svoj veľký potenciál ukázal už ako junior. V roku 2006 vyhral dvojhru na juniorskom Roland Garros.

O rok neskôr sa dokonca stal juniorskou svetovou jednotkou v kombinovanom rebríčku. Už pred týmito úspechmi bol európskym šampiónom medzi chlapcami do šestnásť rokov.

Medzi mužmi to najvyššie dotiahol na 24. miesto rebríčka ATP. Jeho bývalý tréner Dominik Hrbatý v minulosti hovoril, že má potenciál dostať sa aj vyššie.

"Takých talentov ako on, je na svete zopár. Ak sa pozriem na seba, ako tvrdo som musel trénovať, on má jednoducho dar,“ hovoril Hrbatý pre Športky.

Pre Sportnet však s odstupom času priznal, že iba veľký talent nemusel stačiť. "Potenciál je len jeden z mnohých faktorov. Ak sa chcete dostať na vrchol, tých faktorov tam musí byť viac. Ak sa človek dostane na nejakú hranicu, kde už prevažujú záporné faktory nad pozitívnymi, tak sa môže rast zastaviť. Každý má svoj limit," hovoril Hrbatý.

"Mnohí hráči dosiahnu svoj limit a je možno iba zopár takých, ktorí sa aj vo vyššom veku dokážu niečo nové naučiť a prekonať svoje limity," dodal.

Bývalý tréner Kližana a niekdajší 12. hráč sveta však je presvedčený, že Kližan veril tomu, že raz bude v rebríčku ešte vyššie. Ak je podľa neho niekto medzi tridsiatimi najlepšími tenistami sveta, prirovnáva ho k vynikajúcemu študentovi.

"Ale aj medzi tými áčkovými študentmi je vždy ešte zopár, ktorí aj nad ostatnými výbornými vynikajú," vysvetľuje. 

Ak sa podľa neho chce hráč posunúť ešte vyššie, potrebuje detaily. Ich tréning si však často vyžaduje veľa času a je náročný. "Keď som Martina trénoval, na rovinu mi povedal, že niečo je preňho už príliš náročné a že to už nedá, má aj svoj vek. Preto sme sa aj rozišli. Veľmi som si však cenil jeho úprimnosť," vraví Hrbatý.

Chodiť po challengeroch je náročné

Podľa súčasného trénera Martina Hromca mali na Kližanov prípadný vzostup vplyv aj zranenia. "V sezóne, keď bol v top 30, si natrhol plantárnu fasciu (spodná šľacha na chodidle), dva a pol mesiaca nemohol hrať. V ten rok si natrhol aj lýtko. Mesiace a mesiace nič nemohol robiť," vysvetľuje.

"Ako tréner som určite jeho potenciál videl, ale diali sa veci, ktoré mu neprospeli a vyššie sa nedostal," dodáva.

Kližan končí kariéru ako 31-ročný. Dnes sa mnohí tenisti sa držia aj po tridsiatke v svetovej špičke. Slovák však už dlhšie klesal v rebríčku. V súčasnosti je na 203. mieste. 

"Veľa hráčov končí po tridsiatke pre zdravotné dôvody, ale niektorí tiež stratia motiváciu. Keď robia šport takmer tridsať rokov, mnohí vyhoria a stratia motiváciu. Viem, aký je Martin, takže ma neprekvapuje, že končí. Je určite aj náročné, že patril do top 30 a zrazu chodí po challengeroch," myslí si Hrbatý.

"Aj ja som takto bol dva či tri roky, potom som skončil zo zdravotných dôvodov. Je to niekedy problém vôbec sa na tieto challengerové turnaje dostať. Niekedy som prišiel na letisko, z letiska na vlak, potom som šiel do nejakej dediny, kde vlastne nič nebolo. Človek sa vtedy spýta: Čo tu vlastne robím?" vysvetľuje.

"Keď už má hráč cez tridsať a má za sebou nejakú kariéru, tak to hrá naozaj iba ak šport veľmi miluje," dodal.

Kližanov aktuálny tréner Martin Hromec hovorí, že ho ovplyvnili aj zranenia. "Svojím spôsobom ma jeho koniec kariéry prekvapil. Ale na druhej strane som videl všetky veci, ktoré na to rozhodnutie majú vplyv, z tohto pohľadu ma to až tak neprekvapilo," hovorí pre Sportnet Hromec.

Definitívne mu však o svojom pláne povedal Martin Kližan len nedávno. "O týchto plánoch som sa dozvedel, keď sme šli na turnaj do Bielly, teda po Roland Garros," vraví.

Počas obdobia, keď sa výkonnostne trápil, zažil aj viaceré zranenia. "Mal natrhnuté lýtko, potom mu tam vznikli drobné mikrotrhliny, neskôr si zlomil ľavú ruku," vysvetľuje.

Po týchto problémoch sa mu ťažko hľadala motivácia.

Neprospievala mu ani súčasná situácia, keď na väčšine turnajov nemohli byť diváci. "Cestovanie v koronapodmienkach bolo náročné. Martin mal rád publikum," hovorí Hromec.

Porazil veľké hviezdy

Svoj potenciál ukázal neraz aj v zápasoch s najlepšími súpermi sveta. Spomedzi členov najlepšej desiatky dokázal zdolať Jo-Wilfrieda Tsongu, Keia Nišikoriho, Dominica Thiema, ale aj Rafaela Nadala.

Získal aj skalp Novaka Djokoviča v roku 2018. Hoci Srb v tom čase nebol v top 10, lebo sa vracal po dlhom zranení.

"Najväčšia výhra? Nad Nadalom v Pekingu. Sám o tom hovoril. Martinovi chýbalo, aby v kariére ešte častejšie porážal tých najlepších hráčov. To bola možno jedna z tých vlastností, čo mu chýbala," myslí si Dominik Hrbatý.

Súčasný tréner najviac cení výhry nad Rafaelom Nadalom a Novakom Djokovičom. "Ale najväčšie turnajové tituly má z Rotterdamu a Hamburgu," pripomína Martin Hromec. Oba tieto turnajové tituly získal Kližan v roku 2016. Ide o podujatia z vyššej série ATP 500.

Kližan mal na okruhu ATP výnimočnú bilanciu finálových zápasov. Vyhral prvých šesť, do ktorých nastúpil. Prehral až v siedmom.

Súper mu nepodal ruku

Okrem veľkých výhier sa však hovorilo aj o jeho reakciách na kurte.

V roku 2017 mu na Roland Garros dokonca súper odmietol podať ruku. V tenise a v športe celkovo je ťažké nájsť väčší prejav nerešpektovania súpera.

Francúz Laurent Lokoli však tento zvyk vynechal. Prehral v piatich setoch. Argumentoval tým, že Kližan podľa neho v zápase podľa vývoja viackrát predstieral zranenia. Po dvojchybe Lokoliho, ktorá poslala Kližana do brejkového vedenia, navyše nepatrične oslavoval.

"Hovorí o rešpekte, ale žiadny nepreukázal. Nič proti nemu ako proti človeku nemám, ale mali by ste na kurte rešpektovať druhého hráča. On je hráčom najlepšej päťdesiatky, ja hrám challengery a menšie turnaje. Tu nebol žiadny rešpekt," povedal vtedy Lokoli.

V čase zápasu bol Kližan 45. hráčom sveta a jeho súper 285.

Potkan a šiesta neandertálska zóna

Bol dlhoročným lídrom slovenského daviscupového tímu. Neraz však bol aj hlasným kritikom pomerov v Slovenskom tenisovom zväze.

Keď v roku 2016 odmietol reprezentovať Slovensko v daviscupovom dueli proti Austrálii, dostal trest. Podmienečne bol vylúčený z reprezentácie.

Po tejto situácii napísal emotívny status na sociálnu sieť, v ktorom hovoril o svojom nesúhlase. „Stratil som detstvo, kamarátov, jediné, čo som poznal, bol tenisový kurt, rodičia mali pre môj tenis neustále problémy,“ písal v dlhom statuse.

Zakončil ho vtedy vetou: „Buďte radi, že ma máte, inak by bolo Slovensko v šiestej neandertálsko-svetovej zóne.“

Práve toto vyhlásenie mu mnohí ľudia dlho pripomínali.

Svojho bývalého trénera Karola Kučeru nazval v minulosti verejne „potkan“. Tvrdil, že ho za chrbtom ohovára.

Neskôr sa za svoje výroky ospravedlňoval. "Chcel by som sa takto oficiálne ospravedlniť niektorým ľuďom, ktorým som povedal nie práve lichotivé slová, či už v dávnejšej minulosti alebo vlani. Niektoré veci som nemal hovoriť a mrzí ma, že to tak bolo," hovoril na tlačovej konferencii po daviscupovom stretnutí v roku 2018.

Spočiatku bol mimoriadne aktívny na sociálnych sieťach. Práve cez ne komunikoval väčšinu kritických vyjadrení. Neskôr sa však vytratil a viac sa stiahol do súkromia. 

Na sociálnych sieťach už dnes nemá žiadne verejné profily. Príliš nekomunikuje ani s médiami. Rozhovory prakticky neposkytuje, väčšinou odpovedá len na tlačových konferenciách.

Mal by zostať pri tenise

Podľa Hrbatého sa však Kližan osobnostne zmenil.

"Myslím si, že sa zmenil veľmi. Hlavne v komunikácii. Bola to jeho najväčšia slabina. Myslím, že dnes je úplne iný, ako bol pred rokmi. Možno mu stále zostala nejaká nálepka, ale na to ľudia časom zabudnú," vraví bývalý tréner

"Učil som ho, ako komunikovať, ako sa predať, ako pracovať s médiami a ľuďmi. Ale na druhej strane, Martin má jednu cennú vlastnosť. Hovorí veci na rovinu a do očí. Niekedy naozaj dokáže trafiť úplne klinec po hlavičke. Len to nevie povedať diplomatickejšie," dodáva.

Kližan si teraz podľa neho potrebuje od tenisu oddýchnuť. Verí však, že časom sa k tomuto športu vráti. Vyznačoval sa najmä skvelým citom pre hru, tieto skúsenosti by mal dovzdávať ďalej.

"Vidím ho buď ako výborného daviscupového kapitána alebo trénera, ktorý môže na Slovensku vychovať mladého hráča," dodáva Hrbatý.

Aj tréner Martin Hromec je presvedčený, že prípadný návrat k tenisu určite nepríde hneď. V poslednom období už pre šport nemal vášeň. "Musí to v ňom dozrieť. Keď bude mať odstup, možno to bude vidieť inak. Bolo by fajn keby pri tenise zostal, má obrovské skúsenosti. Bol to výborný hráč," uzavrel Hromec

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tréner sa o konci kariéry Kližana dozvedel nedávno. V niečom prekvapil, vraví