Marek Matiaško s novou pažbou, Hurajt chce opäť na pódium

SITA|18. nov 2008 o 16:25

Dvojica najúspešnejších slovenských reprezentantov v biatlone Pavol Hurajt a Marek Matiaško by rada v novej sezóne.

BANSKÁ BYSTRICA. Dvojica najúspešnejších slovenských reprezentantov v biatlone Pavol Hurajt a Marek Matiaško by rada v novej sezóne, ktorá sa začne o dva týždne pretekmi Svetového pohára vo švédskom Östersunde, opäť miešala karty medzi najlepšími.

Pavol Hurajt už vie, ako chutí pohľad zo stupňa víťazov v pretekoch o krištáľový glóbus. V sezóne 2003/04 sa na pódium dostal hneď dvakrát - najskôr vo „svojom“ Osrblí v stíhacích pretekoch a potom aj v americkom Fort Kente v rýchlostných pretekoch. V ďalších sezónach sa však trápil. Náznak zlepšenia prišiel u 30-ročného popradského rodáka na februárovom svetovom šampionáte v Östersunde, kde sa v troch pretekoch jednotlivcov dostal do dvadsiatky najlepších, bol členom štafety, ktorá obsadila 9. miesto.

"Každý rok som robil všetko preto, aby som sa vrátil medzi špičku. Trénoval som stále viac a viac, ale efekt to neprinášalo. Teraz som sa rozhodol vrátiť sa späť k modelu spred tých piatich rokov," prezradil skúsený biatlonista. Sám je momentálne vo veľkom očakávaní, čo tento jeho krok prinesie. "Aj v predchádzajúcich rokoch som mal pred sezónou pocit, že je to dobré. V kontrolných pretekoch som dosahoval výborné časy i umiestnenia. Vlani napríklad na majstrovstvách sveta v letnom biatlone som držal krok s Nórom Andresenom či Rusom Čudovom. Prišla zima a oni boli výkonnostne niekde úplne inde ako ja. Neviem, či robíme nejakú chybu pri prechode na sneh alebo je to v lyžiach, či lekárskom zabezpečení, neviem. Viem však, že by som sa opäť chcel pohybovať na vyšších pozíciách," dodal Pavol Hurajt.

O necelé štyri mesiace starší Marek Matiaško - piaty z vytrvalostných pretekov na ZOH 2006 v Turíne, urobil zásadnú zmenu hneď po skončení uplynulej sezóny. "Hneď na jar som si dal v Česku urobiť novú pažbu. To je po dvanástich rokoch jedna obrovská zmena. Druhá nastala v príprave. Boli sme dvakrát vo švédskom stredisku Torsby, kde majú klimatizovaný tunel. Je v ňom konštantná teplota a vynikajúce podmienky na lyžovanie. Je tam aj strelnica, takže sa dá robiť komplexný tréning," pochválil sa rodák z Hornej Nitry žijúci v Banskej Bystrici. Aj on vie, že už má vek na to, aby začal zbierať ovocie niekoľkoročného tvrdého tréningu. "Samozrejme, že by som chcel ísť čo najvyššie. Uvidím však, čo mi dovolia súperi. Či to bude úspešný návrat na tie pozície, ktoré mi už kedysi patrili, neviem, ale ja sa na sezónu teším," uzavrel Marek Matiaško.

Mužská reprezentácia sa v týchto dňoch už pripravuje na sezónu vo švédskom Idre. Hurajt a Marek Matiaško majú vďaka svojmu postaveniu v šesťčlennom družstve na základe výsledkov z predchádzajúcich sezón istú miestenku v kvartete, ktoré môže nastúpiť v peletóne pre Svetový pohár. Zvyšní štyria - Miroslav Matiaško, Matej Kazár, Dušan Šimočko a Martin Otčenáš si to rozdajú o zostávajúce dve voľné pozície v internej kvalifikácii na konci tohto týždňa.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Marek Matiaško s novou pažbou, Hurajt chce opäť na pódium