Podľa kanadskej legendy rozhodne o výhre či prehre jediná pasáž zjazdovky. Čo čaká Vlhovú?

Petra Vlhová sa z Killingtonu presunula do Mont Tremblant.

Podľa kanadskej legendy rozhodne o výhre či prehre jediná pasáž zjazdovky. Čo čaká Vlhovú?

Petra Vlhová sa z Killingtonu presunula do Mont Tremblant. (Autor: TASR/AP)
Petra Vlhová sa z Killingtonu presunula do Mont Tremblant.
Petra Vlhová sa z Killingtonu presunula do Mont Tremblant. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|30. nov 2023 o 07:30

Oba obrovské slalomy sezóny vyhrala Lara Gutová-Behramiová.

BRATISLAVA. Elitné lyžiarky sa opäť predstavia v zámorí. Po pretekoch v Killingtone sa presunuli do kanadského strediska Mont-Tremblant, ktoré je vzdialené približne štyri hodiny cesty autom. 

Viaceré z nich sa tu predstavia úplne prvýkrát. 

„Bude to niečo nové. Niektoré dievčatá to tam poznajú, ale väčšina nie. Budeme tam trénovať, máme pred pretekmi ešte niekoľko dní,“ vyjadrila sa pre FIS Petra Vlhová po nedeľňajších slalomových pretekoch, v ktorých obsadila druhé miesto za Mikaelou Shiffrinovou

Petra Vlhová v Mont-Tremblant 2023

Sobota, 2. december 2023:

Obrovský slalom: 1. kolo o 17:00, 2. kolo o 20:15

Nedeľa, 3. december 2023:

Obrovský slalom: 1. kolo o 17:00, 2. kolo o 20:15

/preteky vysielajú stanice JOJ Šport, ČT Sport, Eurosport 1 a ORF 1/

Československá stopa

Prvýkrát sa Svetový pohár v stredisku uskutočnil v roku 1983. Na programe bol zjazd a obrovský slalom. Na zjazdovke Flying Mile (Lietajúca Míľa) sa predstavila i československá reprezentantka Oľga Charvátová. 

Lyžiarka obsadila v zjazde ôsme miesto a v obrovskom slalome skončila šiesta. 

„Lyžiarsky areál sa nachádza dve hodiny na sever od Montrealu. Je to moderne vybudované stredisko. Cieľ je rovno v dedine,“ uviedol tréner Pavel Šťastný, ktorý pôsobí na akadémii v Killingtone a stredisko pravidelne navštevoval.

„Prvýkrát som tam bol s Charvátovou, keď som ju trénoval,“ zaspomínal si. 

Viac fanúšikov ako v Lake Louise

Kanada už viac ako tridsať rokov hostila úvodné preteky Svetového pohára. Nebolo to však v provincii Quebec, kde sa Tremblant nachádza, ale v Alberte. 

Úvodné rýchlostné preteky v sezóne boli na programe v Lake Louise. Stredisko však tento rok v kalendári nefiguruje. 

„Máme šťastie, že v Kanade je niekoľko stredísk, ktoré majú záujem organizovať preteky Svetového pohára. Pracujeme s nimi na dlhodobej stratégii v spolupráci s FIS na najbližšie sezóny,“ uviedla prezidentka kanadského zväzu Therese Brissonová pre stránku Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). 

„Ľudia do Lake Louise nechodili. Maximálne tristo fanúšikov. Organizátori to tam už neskôr nechceli robiť. Stojí to veľa peňazí a veľa práce. Je to sklamanie, že sa v stredisku uskutoční Svetový pohár a skoro nikto tam nie je. 

Boli to výborné preteky na začiatok sezóny, pretože zjazd nebol ťažký ani pre mužov ani pre ženy. Bolo to vhodné na rozbeh. Výhoda Mont-Tremblant je, že cieľ je rovno v dedine. Dá sa teda predpokladať, že príde veľa fanúšikov,“ analyzoval Šťastný. 

„Najväčší problém Lake Louise je, že stredisko sa nachádza v národnom parku. Ak sa niekto zranil, problém robil i prevoz do nemocnice. Bolo to nerentabilné pre túto zónu,“ uviedol Andreas Žampa v štúdiu JOJ Šport. 

Tlak domáceho prostredia

V kanadskom stredisku Mont-Tremblant vyrástla špecialistka na obrovský slalom Valerie Grenierová. 

„Som nadšená, že môžem pretekať v domácom stredisku. Lyžovanie doma má svoju výhodu i nevýhodu. Na jednej strane cítim tlak, pretože sa chcem predviesť pred rodinou a priateľmi. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Podľa kanadskej legendy rozhodne o výhre či prehre jediná pasáž zjazdovky. Čo čaká Vlhovú?