Lyžiarka Procházková skončila v šprinte v Prahe tretia

Alena Procházková
Alena Procházková (Autor: TASR)
TASR|4. jan 2010 o 18:59

Slovenka Alena Procházková postúpila v pondelok do semifinále šprintu voľnou technikou Tour de Ski na pražskom Strahove.

PRAHA. Slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková získala v pondelok v Prahe ďalší do zbierky skvelých výsledkov a vo finále šprintu voľnou technikou Tour de Ski obsadila tretiu priečku.

Aj napriek zraneniu z nedeľňajších pretekov v Oberhofe vybojovala pre Slovensko vôbec premiérové umiestenie na stupni víťazov v prestížnom etapovom seriáli. Zvíťazila Ruska Natalia Korostelevová pred Nórkou Celine Brunovou-Lieovou. V mužskej súťaži uspel Švéd Emil Jönsson pred krajanom Marcusom Hellnerom a Nórom Simenom Östensenom.

Aj pre Procházkovú je jej piate umiestenie v najlepšej desiatke prestížneho seriálu novým maximom a okrem 43 bodov so Svetového pohára získala aj finančnú prémiu 2000 švajčiarskych frankov.

Preteky vyšli podľa predstáv

"Preteky konečne vyšli tak, ako sme si to predstavovali a aj šťastie stálo na našej strane. Alena potvrdila, že nepatrí medzi svetovú špičku už len v klasickom šprinte, ale aj v skejte. K jej finišom niet čo dodať, jazdila ich vynikajúco. Aj včera to bolo rovnaké, no mala strašnú smolu a dvakrát spadla, teraz jej to pódium naozaj právom patrilo. Sme spokojní s týmto vystúpením a myslím si, že všetkým priaznivcom na Slovensku dokázala, že naša príprava na olympiádu je v dobrej pozícii," zhodnotil veľký úspech svojej zverenky tréner Ján Valuška.

Vo finále sa 25-ročná Slovenka držala tradične na chvoste vláčika a spoliehala sa na silný finiš. Ešte pred ním sa na rozbitej trati na ňu aj trochu usmialo šťastie, keď sa v predposlednej ostrej zákrute zrazila Slovinka Vesna Fabjanová s Fínkou Ainou Kaisou Saarinenovou a uvoľnili cestu pre Procházkovú. V strhujúcom závere si presvedčivo poradila s Taliankou Ariannou Follisovou.

V druhom semifinálovom behu Procházková obsadila až tretiu priečku, no do hlavných pretekov sa pretlačila vďaka času ako "lucky loser". Do semifinálovej dvanástky sa predtým dostala, keď vo štvrtom štvrťfinále predviedla mohutný špurt v záverečnej rovinke a len po fotofiniši obsadila druhú priečku za Nórkou Celine Brunovou-Lieovou. Za sebou nechala líderku hodnotenia šprintov Tour Slovinku Petru Majdičovú i ďalšiu favoritku Saarinenovú.

V kvalifikácii dosiahla deviaty najlepší čas a za najrýchlejšou Slovinkou Vesnou Fabjanovou zaostala o 4,86 s. V mužskej kvalifikácii dominoval Jönsson.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Lyžiarka Procházková skončila v šprinte v Prahe tretia