Mesto budúcnosti, ikonický štadión. Pýcha Kataru v prvej skúške zlyhala

Futbalový štadión v meste Lusail, kde sa bude hrať otvárací zápas aj finále MS 2022 v Katare.
Futbalový štadión v meste Lusail, kde sa bude hrať otvárací zápas aj finále MS 2022 v Katare. (Autor: REUTERS)
Boris Vanya|17. nov 2022 o 18:00

Lusail Stadium hostí desať zápasov, vrátane finále MS vo futbale 2022.

DAUHA, BRATISLAVA. Keď tu v roku 1913 skonal zakladateľ moderného Kataru, šejk Jassem Bin Mohammad Al Thani, bol Lusail malou pobrežnou dedinou s hradom a päťdesiatimi hlinenými či kamennými domami.

O sto rokov neskôr sa developerská spoločnosť Qatari Diar rozhodla, že premení Lusail na futuristické mesto budúcnosti. 

Jeho súčasťou je aj Lusail Iconic Stadium, najväčší štadión, na ktorom sa budú hrať zápasy majstrovstiev sveta vo futbale 2022 a jeden z najmodernejších štadiónov na svete. Uskutoční sa na ňom aj finálový zápas šampionátu. 

Umelý ostrov aj zábavný park

Lusail sa nachádza necelých dvadsať kilometrov severne od Dohy. S hlavným mestom Kataru ho spája metro a najmodernejšie vlakové linky.

Developeri veria, že ľudí sem pritiahne mestský prístav, jeden z najväčších v zálive, nákupné centrá, obchodné štvrte, golfové ihriská, umelý ostrov a zábavný park.

Lusail Stadium

  • Nazývaný aj Lusail Iconic Stadium
  • Kapacita: 80-tisíc miest
  • Výstavba: 2017 - 2021
  • Náklady: 777 mil. eur
  • Čo sa tu hrá: Argentína - Saudská Arábia (C-skupina, 22. novembra), Brazília - Srbsko (G-skupina, 24. novembra), Argentína - Mexiko (C-skupina, 26. novembra), Portugalsko - Uruguaj (H-skupina, 28. novembra), Saudská Arábia - Mexiko (C-skupina, 30. novembra), Kamerun - Brazília (G-skupina, 2. decembra), osemfinále (6. decembra), štvrťfinále (9. decembra), semifinále (13. decembra), finále (18. decembra).  

Mesto je naprojektované pre približne štvrť milióna obyvateľov a malo by sa stať domovom pre vysokokvalifikovaných pracovníkov z rozvinutých krajín.

Aj preto sa Lusail stal jedným z prvých sídiel v Katare, kde si môžu cudzinci kúpiť nehnuteľnosť.

V reportáži britského denníka The Guardian z roku 2019 opisovali život v Lusaile učiteľka Sophie Nowlandovú z Austrálie a Čaiun Čung, špecialistu na komunikáciu z Južnej Kórey. 

Mesto ich oslovilo nižšími životnými nákladmi v porovnaní s Dohou, moderný vzhľad a netypická architektúra. Napríklad domy v susedstve Čunga a Sophie postavili v Benátskom štýle.

"Ešte pred dvoma rokmi tu nikto nebol, no v poslednom čase pribúda čoraz viac ľudí," vravel Kórejčan pre The Guardian. 

Po šampionáte škola i poliklinika

Štadión v Lusaile s kapacitou 80 000 miest začali budovať v apríli 2017 a jeho finálny koncept sa dlho tajil. Prezentovali ho až v decembri 2018, keď už bola výstavba arény v pokročilom štádiu.

Dokončili ho s ročným oneskorením, v novembri 2021. Náklady na výstavbu dosiahli 777 miliónov eur. 

Zvonka pripomína štadión svojim tvarom obrovskú misu, ktorá odkazuje na tradičnú nádobu na sušené datle. Konštrukcia arény s priemerom 310 metrov váži 30 000 ton. Spočíva na 48 šikmých stĺpoch, čím vytvára rám 24 podpier v tvare písmena V.

Zlatá fasáda budovy obsahuje zložité trojuholníkové vzory inšpirované starými katarskými lampami (fanar).

Tento efekt dosiahli konštruktéri vďaka 4 200 trojuholníkovým hliníkovým platniam s celkovou plochou 60 000 metrov štvorcových. Všetko je to spojené s hlavnou oceľovou konštrukciou arény 4 672 konektormi.

Obrovská strecha mala byť pôvodne zaťahovacia. Nie je, no aj tak zaujme. Jej membránu natiahli tak, aby vytvorila ďalšiu ozdobu – stovky prvkov v tvare diamantu.

Strešná membrána má plochu 45 000 metrov štvorcových, čo z nej robí jednu z najväčších stavieb tohto druhu. 

Hľadisko s kapacitou 80 000 miest je rozdelené na dve poschodia. Po skončení šampionátu mnoho sedadiel demontujú a odošlú do zahraničia.

Priestor sa má čiastočne prerobiť na verejné miesto. V plánoch je škola, obchody, kaviarne, poliklinika a športoviská. 

Prvý test nevyšiel

Prvú ostrú skúšku štadióna si organizátori naplánovali na 9. septembra 2022, keď sa tu uskutočnil Lusail Supercup, zápas medzi tímami Al Hilal zo Saudskej Arábie a egyptským Zamalekom.

Do hľadiska prišlo vyše 77-tisíc fanúšikov a prvé reakcie boli veľmi rozpačité.

V reportáži agentúry Reuters sa priaznivci sťažovali na dusno na tribúnach (napriek tomu, že štadión je klimatizovaný), nedostatok pitnej vody (údajne sa minula už v prvom polčase) či dlhé čakanie v radoch pri odchode zo štadióna na metro.

"Bol tu strašný zmätok. Nechcem ísť na zápasy majstrovstiev sveta, ak by to malo vyzerať takto," citoval Reuters egyptského fanúšika Eslama. "Strávila som dvadsať minút hľadaním ženskej toalety. Nikto mi nevedel poradiť, kde sú. Bolo to frustrujúce," dodala ďalšia fanúšička.

Podľa očitých svedkov pred zápasom krúžili okolo arény sanitky, lebo vodiči netušili, kde ich majú odstaviť.

"Opakovane sme dostávali zmätočné pokyny a miesta, kde sme mali parkovať, neexistovali," povedal jeden z nich, ktorý chcel zostať v anonymite.

Hovorca organizátorov pre Reuters reagoval, že zápas poslúžil na odhalenie všetkých nedostatkov a do začiatku majstrovstiev ich odstránia.

MS vo futbale 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Mesto budúcnosti, ikonický štadión. Pýcha Kataru v prvej skúške zlyhala