O víťazovi zápasu vo futbalovej Lige národov môže rozhodnúť aj žreb

Róbert Boženík (vpravo) a jeho gólová radosť v zápase kvalifikácie EURO 2020 Maďarsko – Slovensko.
Róbert Boženík (vpravo) a jeho gólová radosť v zápase kvalifikácie EURO 2020 Maďarsko – Slovensko. (Autor: Martin Baumann TASR)
TASR|31. aug 2020 o 19:19

Krajinám hrozí aj scenár Slovana.

NYON. Európska futbalová únia (UEFA) zverejnila v pondelok protokol Covid-19 k blížiacej sa Lige národov, v ktorej sa predstavia aj slovenskí futbalisti.

Exekutíva UEFA schválila štyri hlavné princípy protokolu.

Podobný scenár ako pri Slovane

Reprezentačné tímy musia mať k dispozícii minimálne trinásť hráčov s negatívnym testom vrátane jedného brankára.

Pozitívne testovaných hráčov môže tím núdzovo nahradiť zdravými futbalistami, ale v prípade pozitívneho testu musí ísť do karantény celý tím.

V prípade, že nebude mať tím aspoň trinásť zdravých hráčov, bude UEFA hľadať nový termín a zápas sa môže uskutočniť aj na neutrálnej pôde.

Vzhľadom na preplnený medzinárodný kalendár však bude veľmi ťažké nájsť náhradný termín a keď sa to nepodarí, rozhodne sa o výsledku za "zeleným stolom."

V praxi to znamená, že tím, ktorý nebude mať v čase zápasu k dispozícii zdravých hráčov mimo karantény, prehrá duel kontumačne, podobne ako sa to stalo Slovanu Bratislava v 1. predkole Ligy majstrov s faerským KÍ Klaksvík.

Môže sa aj žrebovať

Ak nebude na zápasy pripravený ani jeden z tímov, o výsledku rozhodne žreb v nyonskom sídle UEFA.

Zápas sa skončí 1:0, 0:1, alebo 0:0.

Štvrtým bodom protokolu sú rozhodcovia. V prípade pozitívneho testu niektorého z arbitrov ich môže UEFA nahradiť aj rozhodcom, ktorý je z usporiadateľskej krajiny, alebo nie je na zozname FIFA.

Slováci vstúpia do súťaže v piatok 4. septembra bratislavským súbojom s Českom, o tri dni neskôr sa predstavia v Netanyi proti domácemu Izraelu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»O víťazovi zápasu vo futbalovej Lige národov môže rozhodnúť aj žreb