Lídri sú kapitáni ako Crosby a Chára, ale Messier ospevuje Malkina

TASR|4. jún 2009 o 11:44

Aj keď sa Sidney Crosby v úvodných troch zápasoch finálovej série play off NHL príliš nepresadil, nikto zatiaľ nespochybnil jeho úlohu kapitána.

Pittsburgh.

Superhviezdny mladík sa zo svojho zriedkavého tieňa vymanil čiastočne v treťom zápase a okrem asistencie dával hre svojho tímu významné impulzy. Obrovskú zásluhu na víťazstve 4:2 nad Detroitom a znížení stavu na 1:2 mal aj líder, ktorý túto pozíciu nemá štatisticky vedenú. Sergeja Gončara chválili po zápase všetci spoluhráči na čele s kapitánom a nielen preto, že dal parádny víťazný gól.

Téma hokejového vodcovstva je v tímoch, akým sú súčasní Penguins, naozaj komplikovaná. Výstupy z nej môžu byť rôzne a najmä relatívne. Gončar je starý rutinér, presilovkový stratég a vôbec hokejista s ohromnou hernou pohodou. Crosby je ešte príliš mladý na to, aby bol skutočným lídrom a predsa ním je už druhú sezónu. A tak na pozíciu vodcu už niet miesta pre Jevgenija Malkina. No práve ruský center ako jediný vôbec z celého tímu Pens vynikol vo všetkých troch finálových zápasoch, resp. v podstatných fázach týchto duelov.

Pittsburgh dal doposiaľ šesť gólov, ten posledný v podstate "polovičný" do prázdnej bránky, pričom v predchádzajúcich piatich mal prsty Malkin. Ani nie že prsty, skôr dlhé paže, ktorými v obrane zbieral puky, bral ich v dôslednom bekčekingu aj v útočnom pásme, raz skóroval, štyrikrát prihral na gól a jeho ďalších zhruba desať pasov išlo tiež do gólových šancí. U ruského dlháňa pojem finálová asistencia neznamená len štatistickú formu, ale aj výrazný obsah. Tri prihrávky smerovali priamo do optimálnej streleckej pozície spoluhráčov, raz vystrelil sám tak, že pre jeho kolegu nebolo problémom puk doraziť do prázdnej bránky.

Malkin je proste hviezdou finálového Pittsburghu a momentálne aj najproduktívnejším mužom série i bojov o Stanleyho pohár. A hoci ho nikto nenazýva lídrom, všetci ho chvália. Najmä po tom, ako vo vlaňajšej finálovej sérii proti Detroitu zhasol. Teraz žiari a ospevuje ho aj sám veľký Mark Messier: "Je to jeden z najpríťažlivejších hokejistov, akých som kedy videl hrať. Obdivujem jeho zručnosti, obdivujem jeho krytie puku, forčeking, proste všetko. Je to neskutočný útočník."

Mark Messier je meno, ktoré obsahuje aj jedna z výročných cien NHL. A aká že by to už mala byť cena v tejto súvislosti, ak nie za vodcovstvo. Messier tvrdí, že v tohtoročnej nominácii rád vidí Crosbyho, ale podľa neho v trojici nemal chýbať ani Malkin. Avšak chýba, lebo ďalšími dvoma kandidátmi sú slovenský kapitán Bostonu Zdeno Chára a kanadský kapitán Calgary Jarome Iginla. Spolu s Crosbym samí kapitáni. Malkinovi k nominácii nestačila ani Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Lídri sú kapitáni ako Crosby a Chára, ale Messier ospevuje Malkina