Legendy si zaspomínali na ME 1976. Vencel by stavil 200 eur, že postúpime

Alexander Vencel st.
Alexander Vencel st. (Autor: TASR)
TASR|4. jún 2016 o 20:14

Hosťom akcie bol Jozef Adamec.

TRNAVA. Spomienky na legendy ožívajú najmä pri okrúhlych výročiach. Čerstvým príkladom je futbalová partia z Belehradu, ktorá v roku 1976 priviedla Československo k senzačnému titulu majstra Európy.

Dvadsiateho júna uplynie rovných 40 rokov, čo bývalé Československo dosiahlo tento jedinečný a doposiaľ nezopakovaný úspech.

Pri tejto príležitosti najvyšší predstavitelia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) na čele s prezidentom Jánom Kováčikom a generálnym sekretárom Jozefom Klimentom absolvovali sobotňajší slávnostný obed s osobnosťami, ktoré priložili ruku k "belehradskému dielu".

Pozvanie na stretnutie v trnavskom hoteli Holiday Inn prijali Alexander Vencel, Ján Pivarník, Ján Švehlík, Karol Dobiaš, Anton Ondruš, František Štambacher, Pavol Biroš, Jozef Móder, Pavol Michalík, Dušan Herda a tiež uznávaný tréner Jozef Vengloš.

Hosťom akcie bol legendárny trnavský a reprezentačný bombardér Jozef Adamec.

Nezabudnuteľné chvíle

Belehradský úspech si funkcionári SFZ a fanúšikovia pripomenuli aj priamo počas večerného prípravného zápasu Slovensko - Severné Írsko. Aktéri finálového turnaja ME v Juhoslávii si v polčasovej prestávke prebrali pamätné plakety. Alexander Vencel st., náhradník brankárskej jednotky Iva Viktora, má na šampionát z roku 1976 krásne spomienky, hoci jeho dianie sledoval iba z lavičky náhradníkov.

Legendy na jednom mieste.
Legendy na jednom mieste. (Autor: TASR)

"Skutočne to boli nezabudnuteľné chvíle. V podmienkach vtedajšieho Československa sme dosiahli výsledok, ktorý doteraz žiadna reprezentácia nezopakovala. Verím, že súčasná generácia sa k nám priblíži a dosiahne na EURO 2016 prenikavý úspech. Nás vtedy nebrali veľmi vážne a teraz mám tiež ten pocit, že nepatríme medzi favoritov. Prípravný zápas v Nemecku však ukázal, že v tomto mužstve drieme niečo prekrásne, čo môže vybuchnúť práve vo Francúzsku. Veľmi by som týmto chlapcom doprial, aby dosiahli niečo veľké. Verím, že v prvom zápase zdoláme Wales a potom uhráme ešte jeden bod, aby sme spečatili postup," uviedol na spomienkovej slávnosti Vencel st.

Na otázku, či je presvedčený o úspechu Hamšíka a spol., odpovedal:

"V živote som netipoval v stávkovej kancelárii. Z môjho dôchodcovského platu by som však stavil 200 eur na to, že naši postúpia zo skupiny."

Stretnutie s bývalými spoluhráčmi

Československo si na ME 1976 poradilo v semifinále s Holandskom 3:1 po predĺžení a vo finále zdolalo NSR po dramatickom jedenástkovom rozstrele 5:3, keď v riadnom hracom čase aj po predĺžení bol stav nerozhodný 2:2.

V oboch zápasoch nastúpil v základnej zostave trénerského tandemu Václav Ježek - Jozef Vengloš loptový virtuóz Karol Dobiaš, ktorý vo finále zvýšil na 2:0.

"Čechoslováci" však náskok neudržali, pričom vyrovnávajúci gól inkasovali krátko pred koncom riadneho hracieho času a ich nádeje na úspech razom klesli. V extračase však ustáli psychologickú nevýhodu a rozstrel sa premenil na ich exhibíciu, ktorú zakončil Antonín Panenka pamätným "dloubákom".

"Je vždy príjemné stretnúť sa s bývalými spoluhráčmi a zároveň súpermi z klubovej úrovne. Škoda, že tu nemôžu byť všetci, chýbajú Panenka, Viktor, Masný, Pollák aj Galis. Každopádne sú však tieto naše stretnutia vždy príjemné," dodal Dobiaš.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Legendy si zaspomínali na ME 1976. Vencel by stavil 200 eur, že postúpime