Trojica z Bundesligy môže letieť na Cyprus. V Poľsku vybavoval výnimku premiér

Ondrej Duda cez víkend dal gól Borussii Dortmund.
Ondrej Duda cez víkend dal gól Borussii Dortmund. (Zdroj: TASR/AP)
Titanilla Bőd|22. mar 2021 o 19:35

V Nemecku sú pandemické reštrikcie mimoriadne prísne.

BRATISLAVA. V aktuálnej sezóne figuruje na súpiskách mužstiev nemeckej futbalovej Bundesligy 287 hráčov zo zahraničia. Až 101 z nich dostalo reprezentačnú pozvánku do svojho národného tímu na blížiaci sa asociačný termín.

Medzi nimi je aj trojica slovenských reprezentantov Peter Pekarík, Ondrej Duda a László Bénes.

V koľkých zápasoch a či vôbec budú môcť nastúpiť v kvalifikácii na majstrovstvá sveta v roku 2022, o tom sa nerozhoduje reprezentačný tréner, ale epidemiologická situácia.

Odklad v Južnej Amerike

V pandemickej situácii kluby nie sú povinné púšťať svojich hráčov na reprezentačné zrazy, ak by po návrate museli ostať päť alebo viac dní v karanténe.

Kvalifikačné zápasy v Južnej Amerike museli odložiť, lebo väčšina reprezentantov z Európy by na zraz nemohla prísť. Veľa sa diskutuje aj o regulárnosti európskej kvalifikácie. Problémy nemá len Slovensko: nominácia Rakúska na zápas v Škótsku obsahovala až 43 mien, lebo kostru národného tímu tvoria práve hráči z Bundesligy.

V Nemecku sú reštrikcie v súvislosti s pandémiou koronavírusu mimoriadne prísne. Po príchode z krajín s výskytom mutácie vírusu alebo s nadmerným rozšírením ochorenia Covid-19 treba absolvovať 14-dňovú tvrdú karanténu.

Aj Cyprus je červená krajina

Na zozname takzvaných červených krajín je okrem iných aj Slovensko, Česko, Rakúsko či Veľká Británia, od pondelka aj Cyprus.

„Zatiaľ sme boli v takom stave, že hráči by mali byť súčasťou nominácie na zápas proti Cypru, ale asi ste zachytili, že Nemecko zaradilo aj Cyprus na zoznam červených krajín. Čakám, čo z toho bude,“ vyjadril sa v nedeľu na reprezentačnom zraze tréner slovenského tímu Štefan Tarkovič.

V pondelok popoludní nemecké kluby potvrdili, že spomínaná trojica bude môcť odcestovať na Cyprus.

Šanca pre Bénesa

Pekarík i Duda pravidelne nastupujú za reprezentáciu. Pekarík má na konte 97 stretnutí v národnom tíme, Duda 42.

Bénes v minulosti dostával menej príležitostí, ale práve pri absencii zraneného Mareka Hamšíka by jeho kreativita mohla byť účinná proti súperom, proti ktorým chce slovenská reprezentácia tvoriť.

Po zápase v Nikózii sa však trojica z Bundesligy bude musieť vrátiť do Nemecka.

„Žiadne výnimky sa v tomto prípade pre nikoho neudeľujú. Keby išlo len o pôvodný koronavírus, bolo by po návrate zo Slovenska do Berlína všetko v poriadku, akurát by som musel absolvovať 5-dňovú pracovnú karanténu. To znamená, že by som päť dní mohol cestovať len z domu na štadión a naspäť.

Mohol by som sa pripravovať v tréningovom centre aj odohrať zápas,“ vysvetľoval minulý týždeň pre denník Šport pravý obranca Herthy Berlín Peter Pekarík.

Robert Lewandowski je vo famóznej forme.
Robert Lewandowski je vo famóznej forme.

Poľský premiér volal Merkelovej

Na jednej výnimke sa pritom pracovalo na najvyššej úrovni: v prípade najlepšieho futbalistu minulého roka, Roberta Lewandowského intervenoval u nemeckej kancelárky Angely Merkelovej poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Útočník Bayernu Mníchov nakoniec nebude musieť ísť po návrate do Nemecka do karantény a bude tak k dispozícii reprezentačnému trénerovi Paulovi Sousovi aj v kvalifikačnom stretnutí v Anglicku.

Hovorkyňa nemeckého ministerstva zdravotníctva Teresa Nauberová však Diplomatické snahy o vybavenie výnimky pre Lewandowského nazvala „rozprávkami“. Rozhodnutie vraj padlo po tom, keď Inštitút Roberta Kocha zmenil zaradenie Veľkej Británie a tá už od piatka nepatrí medzi krajiny s vysokým rizikom. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Trojica z Bundesligy môže letieť na Cyprus. V Poľsku vybavoval výnimku premiér