Kvalifikácia MS 2006: Slovensko - Luxembursko 3:1

TASR|18. aug 2004 o 22:56

Bratislava 18. augusta (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia úspešne vstúpila do kvalifikácie MS 2006, keď na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave ...


Bratislava 18. augusta (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia úspešne vstúpila do kvalifikácie MS 2006, keď na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave v stredu zvíťazila nad Luxemburskom 3:1 (1:1).

Prvý gól vsietil už v 2. minúte prekvapujúco hráč hostí Strasser, na 1:1 vyrovnal v 26. minúte Vittek. Do vedenia poslal tím trénera Dušana Galisa tri minúty po prestávke Greško a výsledok 3:1 spečatil minútu pred koncom riadneho hracieho času striedajúci Strasserov spoluhráč z bundesligového Mönchengladbachu Demo.

Keďže v druhom stretnutí tretej kvalifikačnej skupiny prehralo Lichtenštajnsko vo Vadúze s Estónskom 1:2, Slovensko je tak po neúplnom prvom kole na čele tabuľky. Slováci sa najbližšie v kvalifikácii predstavia 4. septembra v Moskve v súboji s domácim Ruskom.

Slovensko - Luxembursko 3:1 (1:1)

Góly: 26. Vittek, 48. Greško, 89. Demo - 2. Strasser, ŽK: Varga - Remy, Molitor. Rozhodovali: Kassai - Erös, Kelemen (všetci Maď.), 4000 divákov. SR: König - Zabavník, Kratochvíl, Varga, Greško - Janočko (68. Demo), Karhan, Mintál, Michalík (46. M. Čech) - Vittek, Sz. Németh (84. Šesták)

Luxembursko: Besic - Peters, Hoffmann, Schauls, Reiter - A. Leweck (61. Mannon), Cardoni, Strasser, Braun (61. Molitor), Remy - Huss (74. Ch. Leweck)

Domáci začali ako zo zlého sna. V 2. minúte odcentroval loptu z ľavej strany Remy, hlavičkový súboj Varga, Strasser vyhral hosťujúci stredopoliar, ktorý prekonal bezmocného Königa. Slováci sa potom niekoľko minút na ihrisku iba hľadali, často chybovali v rozohrávke a ich strelecké pokusy boli veľmi nepresné. Luxemburčania vytvorili pred svojím gólmanom Besicom obranný val, ktorý stereotypné dobývanie nemohlo prekonať. Akonáhle však prišla k slovu kombinácia na jeden dotyk, v čom vynikalo najmä norimberské duo Mintál, Vittek, začali sa rodiť aj sľubné šance. Karhanov center, Janočkov pokus z priameho kopu, alebo Mintálova šanca na päťke však cestu za Besicov chrbát nenašli. Hostia sa snažili využiť každú možnosť, ktorú im naskytla zlá rozohrávka súpera na rýchly brejk. V 19. minúte mohli Luxemburčania zvýšiť na 2:0, ale Kratochvíl v poslednej chvíli loptu pred dobiedzajúcim Cardonim zneškodnil. V 26. minúte ale konečne vyrovnal stav na 1:1 krásnou strelou po zemi Vittek, ktorého krásne vysunul po kolmej prihrávke kapitán Varga. Do konca prvého polčasu sa ešte pokúsili Varga, Greško, Michalík, ale aj neúnavný Varga o zmenu skóre, v samom závere odvrátil strelu Mintála pozorný Reiter.

Po zmene strán vybehol na ihrisko namiesto Michalíka, ktorý nepôsobil, že je v optimálnej forme, jeho spoluhráč zo Sparty M. Čech. V 47. minúte Mintál po presnej hlavičke Vitteka prestrelil, ale z ďalšej akcie strelu Zabavníka Besic iba vyrazil pred seba a nikým neatakovaný Greško dostal svojim druhým reprezentačným gólom svoj tím do vedenia 2:1. Slovenskí hráči začali konečne predvádzať ofenzívny futbal a zatlačili súpera pred jeho šestnástku. V 65. minúte sa po Janočkovom priamom kope ocitol sám pred Besicom Karhan, ale jeho hlavička išla vedľa. Zverenci trénera Galisa v týchto fázach roztlieskali divákov, ktorých zo sedadiel zdvihla okrem akcie Vitteka s Némethom, aj ukážková kombinácia so streleckou aj keď zneškodnenou koncovkou Vitteka. V závere zápasu vystriedal Galis Németha debutantom v národnom mužstve útočníkom Žiliny Šestákom, ktorý svoju šesťminútovú premiéru okorenil minútu pred záverom riadneho hracieho času gólovou prihrávkou ďalšiemu striedajúcemu hráčovi SR Demovi.

Hlasy hráčov po stretnutí kvalifikácie MS 2006 Slovensko - Luxembursko (3:1):

Vratislav Greško: "Nečakali sme, že súper nám tak rýchlo strelí gól. Táto vec nás poriadne zaskočila a keďže sme vedeli, že tento súper bude s nami hrať dovtedy, kým bude mať šancu na priaznivý výsledok, na víťazstvo nad ním sme museli vynaložiť veľa úsilia. Luxemburčania obetavo behali a obetavo hrali aj za stavu 1:1, aj za stavu 2:1. Až potom zlepšenou hrou v druhom polčase sa nám podarilo ich odpor zlomiť. Sme radi, že máme tri body, že sme prvý zápas kvalifikácie vyhrali."

Igor Demo: "Prvý polčas sme sa dlho rozohrávali, nevedeli sme nájsť účinný spôsob boja proti húževnatým Luxemburčanom, no v druhom polčase sme hru zlepšili, lepšie sme kombinovali a súpera sme doslova museli prevalcovať. Do zabezpečenej obrany sa totiž veľmi ťažko hrá, ťažko sa do nej vniká a navyše nám sa v tomto zápase nepodarilo premeniť niekoľko vyložených šancí. Som rád, že som vsietil gól a že som prispel k nášmu víťazstvu."

Róbert Vittek: "Rýchly gól súpera v tretej minúte nás všetkých nahneval. Vôbec sme nečakali, že sa nám niečo také môže stať. Som rád, že takmer troch rokoch som sa v reprezentácii trafil a že som mužstvo trochu upokojil. V druhom polčase to už bolo lepšie, zlepšili sme sa v kombinácii, začali sme viac súpera napadať a tým sme si aj vytvárali ďalšie šance na skórovanie. Mrzí ma, že som z nich premenil iba jednu. Za výkon v druhom polčase sme si zaslúžili vyhrať väčším gólovým rozdielom."

Tabuľka 3. kvalifikačnej skupiny MS 2006 po neúplnom 1. kole.

1. SLOVENSKO 1 1 3:1 3
2. Estónsko 1 1 2:1 3
3. Portugalsko, Rusko, Lotyšsko 0:0
6. Lichtenštajnsko 1 1 1:2
7. Luxembursko 1 1 1:3

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kvalifikácia MS 2006: Slovensko - Luxembursko 3:1