Únava? Ale nie. Robím svoju prácu a som šťastný, vraví najlepší slovenský krasokorčuliar

Adam Hagara.

Únava? Ale nie. Robím svoju prácu a som šťastný, vraví najlepší slovenský krasokorčuliar

Adam Hagara. (Autor: TASR / Dano Veselský)
Adam Hagara.
Adam Hagara. (Autor: TASR / Dano Veselský)
Titanilla Bőd|6. mar 2024 o 17:15

Adam Hagara sa chystá na jedenáste preteky sezóny.

BRATISLAVA. Priniesol rovno tri bronzové medaily. Jednu za krátky program, druhú za voľnú jazdu a tretiu, tú najväčšiu, za celkové poradie.

Krasokorčuliar ADAM HAGARA sa vrátil na Slovensko po úspešných majstrovstvách sveta juniorov a po tlačovej konferencii v priestoroch Športového centra polície ochotne porozprával, ako prežíval zatiaľ najväčší úspech v kariére.

Hagara v tejto sezóne vyhral podujatie juniorskej Grand Prix v Linzi, vo finále juniorskej Grand Prix bol tretí, na ZOH mládeže získal striebro a svoju sezónu korunoval bronzom na juniorskom svetovom šampionáte.

S akým nastavením ste cestovali na juniorské majstrovstvá sveta? Vnímali ste očakávania a tlak?

Hlavne som mal veľké očakávania na seba. Snažil som sa ich stlmiť a povedať si, že je to moja práca a musím sa sústrediť. Som spokojný s výsledkom. Myslím si, že som mal dobré nastavenie a súťaž sa mi vydarila.

Na čo ste sa zameriavali v príprave od ZOH mládeže?

Najprv sme sa znova zameriavali na štvoritý skok a celkom sa mi darilo. Potom sme sa zase trénovali viac tú jazdu, aby som sa do nej opäť dostal. Nebolo to nijako špeciálne, čo najviac sme trénovali jazdy, jednotlivé prvky a piruety.

Práve piruety vás vyšli draho na mládežníckej olympiáde, ale na juniorskom šampionáte ste mali päť zo šiestich na najvyšší level štyri. Ako to hodnotíte?

V krátkom programe mám jednu piruetu, ktorá je level tri, nemám ju spravenú na level štyri, takže som všade dostal najvyšší level, čo som mohol. Trénovali sme to a hlavne som si uvedomoval, že musím viac počítať otočky.

Ako sa to dá v takej rýchlosti?

Zachytím nejaký bod, napríklad na mantineli a podľa toho rátam. Ale dá sa to aj podľa pocitu, cítim, ako rýchlo sa točím a podľa toho viem, koľko otočiek robím. 

V krátkom programe ste dostali sezónne a zároveň osobné maximum 78,02 bodu. Aj podľa vás to bol váš najlepší krátky program v sezóne?

Myslím, že áno. Rozhodcovia nastavovali body vyššie, ale myslím si, že moje skóre bolo zaslúžené, spravil som maximum. Možno ešte kroková pasáž mohla byť na level štyri, ale skoky som spravil veľmi slušne.

Dá sa ešte s týmto krátkym programom dosiahnuť ešte trochu vyššie skóre, cez 80 bodov aj bez štvoritého skoku?

Možno áno. Keď sa budem ešte viac snažiť a nejaké veci tam ešte doladíme, možno by sa dalo dosiahnuť aj 80 bodov.

Po krátkom programe ste boli tretí, ale bolo to veľmi tesné a medzi druhým a piatym pretekárom bol rozdiel 1,19 bodu. Ako ste to prežívali?

Vedel som, že voľnú jazdu už toľko ľudí nezajazdí dobre. Tá je predsa len náročnejšia a čakal som, že vo voľnej jazde budú hodnotiť rozhodcovia už prísnejšie, keďže v krátkom programe dávali dosť vysoké známky.

Išiel som tam s tým, že mal by som byť na stupni víťazov. Vedel som, že keď sa mi jazda podarí, tak mám šancu tam byť.

Po krátkom programe som bol veľmi spokojný. Možno aj trochu nahnevaný, keď Francúza Francioisa Pitota dali predo mňa, keďže neskočil kombináciu tri-tri, ale iba trojitého s dvojitým. Ale s tým som nič nemohol spraviť. Sústredil som sa na svoju voľnú jazdu.

VIDEO: Adam Hagara po návrate z MS juniorov

Aké boli vaše pocity pred voľnou jazdou, ako sa vám darilo na tréningu?

Je trochu stresujúce byť v tej najlepšej skupine. Mnohí tam už skáču štvorité skoky, tá skupina je veľmi kvalitná. Tréningy sa mi podarili a myslím si, že som mal v tej skupine najlepší tréning pred jazdou.

Vnímate teda jedným okom aj to, čo robia ostatní na tréningu?

Samozrejme, buď jedným okom, alebo niekedy aj obidvomi (smiech). Sústredím sa hlavne na seba, ale pozerám aj na ostatných, som s nimi kamarát. Snažím sa byť taký živý na tréningu, nie len na seba byť zameraný, ale celkovo byť veselý. S touto náladou potom pôjdem aj do jazdy.

Vo voľnej jazde ste nastúpili na ľad po Japoncovi Riovi Nakatovi, ktorý predviedol skvelý výkon. Keď schádzal z ľadu, aj ste si s ním ťapli. Pritom pretekári pred svojou jazdou zvyčajne už nevnímajú okolie a už vôbec negratulujú súperom…

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Únava? Ale nie. Robím svoju prácu a som šťastný, vraví najlepší slovenský krasokorčuliar