Prestaňte blázniť. Je to šialenstvo, odkazoval Thiago šéfom bundesligy

Robert Lewandowski.
Robert Lewandowski. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|13. mar 2020 o 15:48

Premier League je prerušená do apríla.

BRATISLAVA. Kým vo väčšine krajín sveta sa v strachu z ďalšieho šírenia koronavírusu rušili či odkladali aj tie najväčšie športové podujatia, na Britských ostrovoch si smrtiacu hrozbu akoby nechceli pripustiť.

Na celom území Veľkej Británie na rozdiel od kontinentálnej Európy navštevovali fanúšikovia ešte v týždni zápasy európskych pohárov.

"Je to otázka života a smrti. Prebuďte sa," apeloval bývalý útočník Chelsea a dnes komentátor BBC Chris Sutton.

Zástupcovia Premier League ešte vo štvrtok večer verili, že víkendové 30. kolo odohrajú podľa plánu a dokonca s divákmi na štadiónoch.

Obrat nastal okolo polnoci zo štvrtka na piatok po tom, ako boli pozitívne testovaní na koronavírus tréner Arsenalu Mikel Arteta a hráč Chelsea Callum Hudson-Odoi.

Prerušili aj Ligu majstrov

Premier League bola prerušená a nebude sa hrať najmenej do 4. apríla.

"V tejto bezprecedentnej situácii úzko spolupracujeme s našimi klubmi, vládou, Futbalovou asociáciou a organizáciou English Football League. Môžeme všetkých ubezpečiť, že zdravie a blaho hráčov, zamestnancov a fanúšikov je našou prioritou," povedal pre web Premier League generálny riaditeľ Richard Masters.

"Predovšetkým by sme chceli, aby sa čo najskôr zotavili Mikel Arteta, Callum Hudson-Odoi a všetci, ktorých sa ochorenie Covid-19 dotklo," dodal Masters.

Európska futbalová únia (UEFA) presunula zápasy Ligy majstrov a Európskej ligy, ktoré boli na programe budúci týždeň.

Na neurčito boli odložené aj súťaže v Škótsku, kde sa malo v nedeľu odohrať glasgowské derby medzi druhými Rangers a suverénne vedúcim Celticom.

Thiago: Je to šialenstvo

Prerušená bola aj talianska, španielska a francúzska liga. Naopak, v Nemecku sa ešte cez víkend malo hrať 26. kolo bez divákov, čo niektorí futbalisti nechápali.

„Zaobchádzajú s nami ako s opicami v cirkuse," vyhlásil brankár Unionu Berlín Rafal Gikiewicz.

"Nezodpovedné, neopatrné. Toto je šialenstvo, prestaňte blbnúť a uvedomte si realitu. Sú oveľa dôležitejšie veci ako šport, "odkázal šéfom tamojšieho zväzu stredopoliar Thiago Alcantara z Bayernu Mníchov.

"Naším cieľom je dohrať ligu do leta. Ide nám najmä o športovú stránku," píše sa v stanovisku vedenia nemeckého futbalu.

ME sa môžu odložiť

Tlaku však napokon šéfovia bundesligy ustúpili a s okamžitou platnosťou stopli súťaž ešte v piatok popoludní.

Pár hodín pred úvodným zápasom 26. kola.

UEFA v utorok so všetkými 55 členmi prerokuje situáciu týkajúcu sa koronavírusu. Rozoberať sa bude budúcnosť všetkých súťaží - ligových aj pohárových.

Francúzsky denník L'Équipe informuje, že tohtoročné majstrovstvá Európy by sa mohli presunúť o rok.

Kluby nemusia uvoľniť hráčov

Medzinárodná futbalová federácia FIFA v piatok odporučila odložiť všetky medzištátne prípravné zápasy, ktoré boli naplánované nielen na marec, ale aj apríl.

FIFA zároveň zrušila povinnosť pre kluby uvoľňovať pre potreby reprezentácie hráča.

"V súčasnej dobe by zápasy predstavovali nielen zdravotné riziko, ale bola by ohrozená aj športové integrita, pretože niektoré tímy by neboli v najsilnejšej zostave," uviedla FIFA.

Koronavírus SARS-CoV-2

Najnovšie poznatky a informácie o ochorení Covid-19 a novom koronavíruse SARS-CoV-2, ktorý mal prvotné ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Prestaňte blázniť. Je to šialenstvo, odkazoval Thiago šéfom bundesligy