Koniec dominancie José Alda?

Oliver Gajdoš|6. jún 2017 o 02:00

Po prehre José Alda sa nám vynára niekoľko otázok

José Aldo (26-3 MMA, 8-2 UFC) podľahol na UFC 212 Maxovi Hollowayovi (18-3 MMA, 14-3 UFC) v treťom kole TKO a nám sa vynára niekoľko otázok. Skončila sa éra dominancie Alda v pérovej váhe? Bude Aldo ešte niekedy šampión? Prečo použil v zápase jeho najsilnejšiu zbraň lowkick iba raz? Je jeho najväčšia slabina psychika? Poďme si to trochu rozobrať.

José Aldo má iba 30 rokov a svoj opasok stihol obhájiť 7 krát plus neskôr získať spať po strate proti McGregorovi, v bezchybnom výkone proti Edgarovi. Celú jeho kariéru v UFC bojoval iba v zápasoch o obhajobu opasku, alebo jeho unifikáciu.  Ako je ale možné, že podľahol tak dominantný šampión McGregorovi za 13 sekúnd? Možno to bol perfektné mierený counter punch, možno úplne rozhodená psychika. V tom čase José nebojoval iba proti McGregorovi, ale proti celému vedeniu UFC s ktorým mal opakované nezhody. V zápase s Hollowayom sme videli, že Aldo pravdepodobne vyhral prvé dve kolá. Avšak koncom druhého kola Max nabral na sebavedomí a začal si robiť z Alda v oktagone žarty. Ruky za chrbtom, nad hlavou a vyzývanie do prestrelky môžu byť faktory, ktoré Alda zlomili. Čo sa stalo v treťom kole sme už všetci videli. Naopak Edgar, Mendes či iní Aldoví súperi z minulosti, tieto veci nerobili a tým dovolili Aldovi sústredenie na plný výkon a následnú výhru.

Zaujímavé ešte je, že Aldo vo svojom poslednom zápase vyslal na súpera iba jeden lowkick. Jeho lowkicky sú považované za jedny z najbrutálnejších v histórii MMA. Pozrime si však zaujímavé fakty koľko lowkickov vyslal za posledné zápasy:

Vs Holloway – 1

Vs Edgar – 4

Vs McGregor – 0

Vs Mendes – 6

Vs Lamas – 20

Vs Jung – 1

Vs Edgar – 9

Vs Mendes – 4

Vs Florian – 8

Vs Hominick – 18

Andre Pederneiras, dlhoročný tréner José Alda sa k prehre vyjadril: „Holloway sa začal cítiť viac sebavedomý na konci druhého kola. Bol viac sebavedomý, ale Aldo bol fajn. Povedal som mu, že prvé dve kola vyhral a dal som mu inštrukciu o Maxovej ľavej ruke, ktorú mal v zápase nízko. Bolo jasné, že jeho stratégia bola založená na tej ruke. Myslím si, že Aldo nerobil veci ktoré sme trénovali, ako napríklad takedowny. Ak nepoužívate všetky vaše zbrane, veci sa komplikujú. Veľa ľudí sa pýta prečo nepoužíval lowkicky, ale keď beriete do ohľadu Hollowayov postoj, bol tam risk, že po kicku ho zhodí na zem.“

Výhra alebo prehra, nikto Aldovi už nezoberie, čo za svoju kariéru dokázal a s akým príbehom vstúpil do tohto športu. Jeho príbeh o chlapcovi z favely, ktorý spával na žinienke v gyme a žil s kamarátom zo 100 dolárov mesačne, až k opasku v najväčšej organizácii sveta inšpiroval tisíce ľudí. MMA je najtvrdší šport sveta a v jeho histórii sme zažili mnoho dominantných šampiónov, ktorých jedna prehra navždy zmenila. Najlepší príklad je snáď Aldov tímový kolega Renan Barao po prehre s Dillashawom. Či sa Aldovi podarí získať opasok späť, prestúpi o váhu vyššie, alebo ukončí kariéru ukáže čas. Nám ostáva len dúfať, že ešte uvidíme niekoľko zápasov tohto fenomenálneho zápasníka a veľkého človeka.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Koniec dominancie José Alda?