Komisár NHL: Dohady o financiách? Viac som znepokojený zo stavu Hossu

Marián Hossa zaznamenal v zápase proti Detroitu jednu asistenciu.
Marián Hossa zaznamenal v zápase proti Detroitu jednu asistenciu. (Autor: TASR/AP)
SITA|22. jún 2017 o 12:22

Chicago Blackhawks pravdepodobne zaradí Hossu na listinu dlhodobo zranených hráčov.

CHICAGO. Aj keby sa slovenský hokejový útočník Marián Hossa rozhodol už nepokračovať vo svojej kariére, klub zámorskej Chicago Blackhawks ho pravdepodobne zaradí na listinu dlhodobo zranených hráčov a tím nebude mať až také problémy s platovým stropom v profilige.

Skúsený Slovák z neho ukrajuje cez päť miliónov dolárov, aj keď na základe zmluvy by mal dostávať ročne už len jeden milión.

Do Vegas odišli dvaja hráči

Aj iné kluby sa rovnako vyrovnali so stratou skúseného hokejistu, ktorý pre zdravotné problémy musel ukončiť kariéru. Šlo napríklad o Chrisa Prongera či Marca Savarda. Podľa komisára súťaže Garyho Bettmana by však nemali prebiehať dohady o financiách.

Počas niekoľkých rokov som pod dohľadom lekárov podstupoval v tajnosti liečbu kožnej choroby.


Marián Hossa, slovenský hokejista

"Určite som viac znepokojený zo zdravotného stavu Mariána Hossu. Nemyslím si, že jeho situácia mu umožňuje hrať a všetko je len cesta na uvoľnenie platového stropu. Ak by mohol, tak by určite hral. Ide len o špekulácie, ktoré pre nás neznamenajú nič, aby sme sa danou vecou zaoberali. Niečo také mi ani na um neprišlo," povedal Bettman.

Je pravdou, že v prípade umiestnenia Mariána Hossu na listinu LTIR sa Chicagu podstatne zľahčí situácia, najmä v súvislosti s prvým rokom dvanásťmiliónového kontraktu na dve sezóny ruského útočníka Artemija Panarina.

Špeciálne po odchode obrancu Trevora van Riemsdyka a najmä útočníka Marcusa Krügera k nováčikovi NHL Vegas Golden Knights.

Zmluvu má do leta 2021

Hossa v stredu oznámil, že vynechá celú sezónu 2017/2018. Dôvodom sú zdravotné problémy kožného charakteru. "Počas niekoľkých rokov som pod dohľadom lekárov podstupoval v tajnosti liečbu kožnej choroby," uviedol v stanovisku Hossa.

"Vedľajšie účinky spojené s liečbou spôsobili, že v nasledujúcej sezóne nemôžem hrať hokej. Je to pre mňa veľké sklamanie, ale musím brať ohľad na zdravotný stav a prípadné následky, ktoré by mohli prísť, ak by som pokračoval ďalej," dodal.

Vzhľadom na situáciu je možné, že úspešný útočník ukončí kariéru, aj keď má s Chicagom zmluvu až do leta 2021.

Tridsaťosemročný krídelník je napriek svojmu pokročilému hokejovému veku stále platným hráčom Chicaga, v uplynulej sezóne NHL zaznamenal 45 bodov za 26 gólov a 19 asistencií. Dlhé roky je známa aj jeho skvelá defenzíva.

Pred nastávajúcim rozširovacím draftom NHL sa ocitol medzi sedmičkou chránených útočníkov Blackhawks, ktorí nebudú ponúknutí nováčikovi Las Vegas Golden Knights.

Môže mať problémy aj s očami či pečeňou

Hossa celkovo počas kariéry v NHL dosiahol počas tzv. regular season 525 gólov a 609 asistencií, v play-off pridal 52 gólov a 97 asistencií.

Podieľal sa na troch Stanleyho pohároch pre Chicago (2010, 2013, 2015) a do konca súčasnej dlhodobej zmluvy v tíme Blackhawks mu zostávajú štyri roky. Po zverejnení stredajšej správy sa Hossa dočkal podpory zo všetkých strán.

V stredu situáciu okolo Mariána Hossu špecifikoval klubový lekár Michael Terry, teraz sa k situácii vyjadrila aj špecialistka na kožné ochorenia Jennifer Kimová. Tá sa dlhodobo venuje liečbe alergických reakcií detí pri kontakte s časťami výstroja.

A práve to údajne malo spôsobovať slovenskému hokejistovi problémy. "Ak aj počas liečby dochádza k neustálemu kontaktu, stav kože sa tým len zhorší," myslí si Kimová a dodáva, že perorálne steroidy a iné lieky určené na liečbu kožných ochorení môžu spôsobiť problémy s očami, pečeňou a obličkami.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Komisár NHL: Dohady o financiách? Viac som znepokojený zo stavu Hossu