Kasai chce ako 54-ročný štartovať na ZOH 2026

Skokanský "deduško" Noriaki Kasai nemá na športový dôchodok ani len pomyslenie.
Skokanský "deduško" Noriaki Kasai nemá na športový dôchodok ani len pomyslenie. (Autor: TASR/AP)
SITA|30. apr 2015 o 18:53

Japonský skokan na lyžiach Noriaki Kasai je "nezničiteľný".

BRATISLAVA. Legendárny japonský skokan na lyžiach Noriaki Kasai sa chce predstaviť na mostíkoch aj po päťdesiatke.

Rodák z ostrova Hokkaidó bude mať o dva mesiace už 43 rokov (nar. 6. júna 1972), ale absolútne nepomýšľa odísť do skokanského dôchodku.

Nielenže by rád štartoval a uspel na zimných olympijských hrách v roku 2018 v kórejskom Pjongčangu, ale nebráni sa byť aktívne pri tom aj na ZOH 2026.

Dôvod je pre "nezmara" Kasaia jasný: kandidovať na usporiadanie Hier bude aj Sapporo z jeho domovskej krajiny.

"Chcem pred zrakmi mojej rodiny získať zlatú medailu na ZOH 2018 v Pjongčangu," uviedol pre Japan Times trojnásobný olympijský medailista (0 - 2 - 1) Kasai.

A ďalej pokračoval: "Keď som mal 40 rokov, chcel som vydržať na skokanských mostíkoch do päťdesiatky. Teraz sa však bude Sapporo usilovať o organizovanie zimných olympijských hier v roku 2026. Vtedy budem mať síce už 54 rokov, ale je to skvelá príležitosť štartovať v domácom prostredí. A keď Sapporo nedostane možnosť usporiadateľa ZOH? Potom skončím ako päťdesiatročný."

Kasai je ozajstný pán športovec

V prípade, že sa Kasai zúčastní na zimných olympijských hrách v rokoch 2018, 2022 i 2026, bude neuveriteľných desaťkrát aktívnou súčasťou najväčšieho zimného sviatku športovcov.

Sedemnásobný medailista z MS v skokoch na lyžiach (0 - 2 - 5) a svetový šampión v letoch na lyžiach z českého Harrachova ešte z roku 1992 obsadil v konečnom účtovaní uplynulej sezóny Svetového pohára (SP) výborné 6. miesto.

Kasai dosiaľ vyhral 17 individuálnych pretekov SP. V minulom súťažnom ročníku triumfoval 29. novembra 2014 vo fínskom Kuusame vo veku takmer 42,5 roka a je suverénne najstarším víťazom na pretekoch tohto rangu.

"Chcem tento môj rekordný zápis ešte prekonať a posúvať vekovú hranicu. Rád by som zabojoval aj o veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári," dodal japonský skokan na lyžiach s prezývkou "Kamikadze".

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Kasai chce ako 54-ročný štartovať na ZOH 2026