Slovensko má nový štvorkajak. Na ME chce prekvapiť súperov

Posádka ženského štvorkajaku: Ivana Kmeťová (zľava), Dagmar Čulenová, Mariana Petrušová a Lisa Maria Gamsjägerová.
Posádka ženského štvorkajaku: Ivana Kmeťová (zľava), Dagmar Čulenová, Mariana Petrušová a Lisa Maria Gamsjägerová. (Autor: Športové centrum polície)
SITA, Sportnet|11. aug 2022 o 14:01

Cieľom je v budúcej sezóne zabojovať o olympijskú miestenku.

BRATISLAVA. Iba tretíkrát v histórii bude mať Slovensko zastúpenie v štvorkajaku žien na majstrovstvách Európy v rýchlostnej kanoistike.

V roku 1997 v tejto disciplíne štartovali Marcela Erbanová, Eva Hochschornerová, Jana Petránová a Krista Medovčíková, v roku 2018 to boli Jessica Zatlkajová, Lucia Oršulová, Martina Kohlová a Mariana Petrušová.

Teraz sa v Mníchove predstaví posádka Ivana Kmeťová, Dagmar Čulenová, Mariana Petrušová a Lisa Maria Gamsjägerová.

Kontinentálny šampionát je na programe od 18. do 21. augusta a je súčasťou multišportových Európskych šampionátov v Bavorsku.

"Je to pre nás nová skúsenosť, ale celkom sme sa v tom našli a baví nás to, Je to iné, ako súťažiť v K1 alebo K2, na čo sme boli zvyknuté. Mňa to veľmi baví," myslí si Mariana Petrušová, vlani bronzová na ME na kilometri v K1.

V K4 už siahali na prvú medailu

"Po mužských kolegoch je latka nastavená vysoko, takže nevieme sľúbiť, že to bude hneď také perfektné ako jazdia oni. Budeme sa snažiť stále zlepšovať a postupnými krokmi sa dostávať dopredu.

Aj ženská K4 má podľa mňa budúcnosť na Slovensku, keďže nám vyrastá nová generácia šikovných pretekárok. Verím, že v budúcnosti budeme chcieť stavať pravidelne takéto posádky," pokračovala 22-ročná členka Športového centra polície.

"Nemáme veľké očakávania, ale chceli by sme prekvapiť samé seba aj ostatných. Nemáme toho za sebou veľa, ale všetko to postupne staviame a uvidíme, ako to dopadne. Na ME bude priorita práve K4, časový rozpis nedovoľuje príliš myslieť na iné súťaže."

Ivana Kmeťová.
Ivana Kmeťová. (Autor: Športové centrum polície)

Slovenky však v tejto sezóne už v K4 súťažili na majstrovstvách Európy do 23 rokov, kde vybojovali 4. priečku. Na seniorských ME bude len na prvej pozícii v lodi skúsená Ivana Kmeťová. Posádka tak má potenciál zlepšovať sa v ďalších rokoch.

Kmeťová si myslí, že ďalšie krajiny budú prekvapené, keď na ME uvidia aj slovenskú ženskú "káštvorku".

"Možno nebudú počítať so slovenskou posádkou, pretože v tomto zložení sme neboli ani na SP, v inom zložení tam už dievčatá boli. Budeme prekvapenie pre iné krajiny a verím, že milo prekvapíme aj samé seba a na ME podáme dobrý výkon," poznamenala 37-ročná trojnásobná medailistka z MS.

Skúsiť K4 bolo prekvapenie

Ďalšia členka slovenskej posádky Lisa Maria Gamsjägerová priznala, že oživenie myšlienky lode K4 prišlo trochu nečakane.

"Neplánovali sme skúšať štvorku. Bol taký nápad, skúsili sme to a už prvá štvorka bola super, druhá je ešte lepšia. Konkurencia je tam síce silná, ale aj my sme silné a stále pracujeme na zlepšovaní. Mám tam dobrý pocit, som v lodi stabilná a ide to rýchlo. Silovo sme na tom asi dobre. Ešte na tom popracujeme, aby sme si na seba viac zvykli," prezradila.

Dagmar Čulenová si myslí, že účinkovanie v štvorčlennom kajaku je pozitívom pre každú jeho členku aj v individuálnych súťažiach.

"Dá sa z toho veľmi veľa vyčítať a abrať skúsenosti do singlovej výkonnosti. Pomôže to tiež v technike. Myslím si, že to dievčatá dokáže motivovať, že by chceli sedieť v tej lodi. Niekedy je lepšie spolupracovať v kolektíve a trochu zabudnúť na to, že som iba jednotlivec. V K4 každá musí ťahať za jeden povraz," povedala.

Uviedla tiež, že podľa nej má taká posádka potenciál. "Každým tréningom je to lepšie a lepšie, cítim sa stále lepšie v tej lodi. Na začiatku to bol nezvyk. Nie je to niečo, čo by sa nedalo naučiť. Každá z nás sa stále len učí a hľadá, ale ideme správnym smerom," pokračovala.

Cieľom slovenskej ženskej K4 je pokúsiť sa vybojovať miestenku na olympijské hry 2024 v Paríži. O tie sa bude bojovať v budúcej sezóne.

"Verím, že do budúcnosti táto loď má perspektívu, nemusí však zostať v takomto zložení. Smerom k ďalším olympiádam by sa na tom malo pracovať, dokonca aj v juniorskom veku," dodala Čulenová.

Kontinentálny šampionát je na programe od 18. do 21. augusta a je súčasťou multišportových Európskych šampionátov v Bavorsku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Slovensko má nový štvorkajak. Na ME chce prekvapiť súperov