Najlepšie momenty draftu? Stretnutie Slovákov, pád Wrighta aj dvojník hviezdy

Juraj Slafkovský na drafte NHL.

Najlepšie momenty draftu? Stretnutie Slovákov, pád Wrighta aj dvojník hviezdy

Juraj Slafkovský na drafte NHL. (Autor: Reuters)
Juraj Slafkovský na drafte NHL.
Juraj Slafkovský na drafte NHL. (Autor: Reuters)
Samuel Grega|9. júl 2022 o 15:35

Draft v Montreale bol pre Slovensko historický.

MONTREAL. Slovensku priniesli mladé nádeje množstvo radosti. Jednotka aj dvojka draftu, traja hráči v prvom kole, šiesti celkovo.

Víkend, aký naša krajina nezažije často. Draft 2022 sa zapíše do histórie.

Troch hráčov v prvom kole doteraz Slovensko nikdy nemalo. Na šiestich draftovaných hráčov čakalo veľmi dlho, od roku 2005.

Kluby NHL si zvolili 225 hráčov z dvanástich rôznych krajín. Až 89 z nich bolo z Kanady, 48 z USA, 27 zo Švédska.

Draftom prešlo aj 23 Rusov, 14 Fínov, deviati Česi a šiesti Slováci. Lotyšsko sa dočkalo troch výberov, Rakúsko a Nemecko dvoch, Bielorusko a Švajčiarsko jedného.

Dohromady si kluby zvolili 20 brankárov, 73 obrancov a 132 útočníkov.

Po dvoch rokoch pandémie sa draft uskutočnil tak, ako predtým. V jednej aréne aj s fanúšikmi. Bol to zážitok, Montreal pripravil pre fanúšikov veľkú udalosť.

Hokejové mesto sa nenechalo zahanbiť a Bell Centre zvládla hostenie, ktoré bolo pre domácich veľmi špecifické. Nie len, že draft hostili, ale vlastnili aj prvý výber.

Sebavedomý bez arogancie

Prvé kolo draftu odštartoval Gary Bettman, fanúšikom sa prihovoril aj tréner Montrealu Martin St. Louis a potom to prišlo. Tímy začali postupne vyberať.

Vedenie Canadiens nastúpilo na pódium a manažér Kent Hughes sa publiku prihovoril po francúzsky. Poďakoval a privítal všetkých talentovaných hráčov a rodiny.

Následne vyjadril kondolencie rodine Bryana Marchmenta, ktorý v Montreale nečakane zomrel deň pred draftom. Potom zagratuloval Coloradu k víťazstvu Stanley Cupu.

Traja hráči, ktorí mali najväčšie šance na to, aby sa stali jednotkou draftu, v televíznych záberoch netrpezlivo očakávali ďalšie slová z úst Hughesa, ktorý sa s vyhlásením neponáhľal a nechával fanúšikov reagovať.

Potom ale vyslovil tú najdôležitejšiu vetu.

"S prvým výberom v drafte 2022 si Montreal Canadiens vyberajú, zo slovenského národného tímu a z TPS Turku, Juraja Slafkovského."

Réžia prepla záber na Slafkovského, ktorý bol v šoku a plný radosti. Aréna začala výskať, kričať a burácať.

Slovákovi okamžite gratuloval Shane Wright, Šimon Nemec či David Jiříček. Na pódiu ho privítal aj center Montrealu Nick Suzuki, Martin St. Louis či Vincent Lecavalier.

"Túži byť rozdielový hráč. Je to vidno, keď sledujete ako hrá a aj keď s ním hovoríte," opisoval svoj výber manažér Hughes. "Je veľmi samostatný a je sebavedomý bez toho, aby bol arogantný."

Slafkovský: Možno ma budú mať radi

Ešte pred draftom pri rozhovoroch vonku Slafkovský zažil podporu, ale aj bučanie od domácich fanúšikov. Bolo známe, že viacerí chceli Kanaďana Shanea Wrighta. Je to center a v jednej z najlepších juniorských líg žiaril, už keď mal 15.

Viacerí mali strach, že ak nevyberú jeho, fanúšikovia začnú pískať a bučať. To sa nakoniec nestalo, v Bell Centre vyniklo ich fandenie.

Po drafte sa Slafkovského novinári opýtali, ako vnímal to, že niektorí nahlas vyjadrili nesúhlas s jeho voľbou ešte pred samotným draftom.

"Myslím, že hokej je ich vášeň, takisto ako moja. Možno niektorým som sa nepáčil, ale urobím všetko pre to, aby som hral dobre za tento tím a možno ma budú mať radi," odpovedal slovenský hokejista.

Podporu ale pocítil už počas draftu. Keď mal ísť robiť rozhovor pre TVA Sports, fanúšikovia skandovali: "Ole, ole, ole. Ole, ole."

Slafkovský je jeden z hráčov, ktorý by do NHL mohol zasiahnuť už v budúcom ročníku. Páči sa mu hra Austona Matthewsa a fandil Torontu, teraz bude hrať za najväčšieho rivala.

V budúcom ročníku odohrá Montreal otvárací zápas sezóny práve proti Torontu. Slafkovský si vie predstaviť nastupovať s Nickom Suzukim a Coleom Caufieldom:

"Môžem hrať s týmito dvoma hráčmi a myslím, že by sme mohli byť dobrý útok, ktorý môže prinášať výsledky, a to je v Montreale dôležité."

V Kanade ho chce mať na jeseň aj manažér Kent Hughes.

Najvyššie draftovaný obranca

Druhá voľba priniesla Slovensku ďalšiu dávku radosti. New Jersey Devils si vybrali obrancu Šimona Nemca. Nemec sa stal najvyššie draftovaným obrancom draftu.

Druhým bol na šiestom mieste Čech David Jiříček.

"Bol som prekvapený, prvá a druhá voľba pre Slovensko. Skvelé," tešil sa Nemec, ktorý stále neveriacky krútil hlavou.

Len druhýkrát v histórii mala krajina mimo Severnej Ameriky jednotku aj dvojku draftu. Prvým prípadom bol Ovečkin a Malkin v roku 2004.

Novinárka Amanda Stein sa Nemca opýtala, či očakával, že pôjde tak vysoko: „Nie,“ odpovedal stručne.

Nemec by sa mal pridať do nováčikovského kempu a generálny manažér Tom Fitzgerald už povedal, že s ním chce čím skôr podpísať kontrakt. Obranca Nitry vravel, že jeho cieľ pre budúcu sezónu je hrať v Severnej Amerike.

Šimon Nemec po Drafte NHL 2022 v drese New Jersey Devils.
Šimon Nemec po Drafte NHL 2022 v drese New Jersey Devils. (Autor: TASR/AP)

Natešení Slováci

V prvom kole prišlo ešte jedno slovenské meno. Filip Mešár. A rovno do Montrealu spolu s Jurajom Slafkovským. Nadšenie medzi slovenskými chlapcami ešte narástlo.

Ich následne stretnutie Canadiens na sociálnej sieti opísali ako "jeden z najkrajších momentov večera". Z trojice sršala radosť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Najlepšie momenty draftu? Stretnutie Slovákov, pád Wrighta aj dvojník hviezdy