Janus v premiére prehral, inkasoval dvakrát

SITA|15. okt 2009 o 08:28

Slovenský hokejový gólman Jaroslav Janus sa v stredu prvýkrát predstavil v bránke tímu zámorskej American Hockey League Norfolk Admirals.

ALBANY.

Dvadsaťročný odchovanec prešovského hokeja odohral svoj prvý zápas v zámorskej seniorskej profesionálnej súťaži na ľade Albany River Rats, pripísal si prehru 1:3 a inkasoval 2 góly z 29 striel na svoju bránku. Záverečný zásah dosiahli domáci v 60. min do prázdnej bránky Norfolku. Janusovi po prvom stretnutí svieti v štatistikách gólový priemer na zápas 2,03 a úspešnosť 93,1%.

V predchádzajúcich troch dueloch Admirals dostali šancu gólmani Dustin Tokarski a Riku Helenius. Po dvoch prehrách s Hershey a Manchestrom zaznamenali v sobotu hráči Norfolku prvé víťazstvo v novej sezóne, keď v odvete zdolali Manchester Monarchs 2:0. Admirals sú po 4 zápasoch na predposlednej 6. priečke vo svojej Východnej divízii Východnej konferencie AHL.

Janus podpísal začiatkom októbra s Norfolkom skúšobný profesionálny kontrakt. Slovenský gólman má za sebou vydarené kempy v NHL v Tampe Bay, kde ešte nemá kontrakt, a v Norfolku. Za prvé mužstvo Lightning nastúpil aj v príprave proti Phoenixu, počas 25 minút na ľade si na svoje konto pripísal 10 úspešných zásahov proti jedenástim strelám súpera.

Na talentovaného brankára čakajú aj v tíme juniorskej OHL v Erie. Janus predviedol svoje kvality na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov na prelome rokov 2008 a 2009, kde mladí Slováci obsadili vynikajúce 4. miesto.

Tatar najmladším v AHL

NEW YORK. Slovenský hokejista Tomáš Tatar je najmladším hráčom na aktuálnych súpiskách tímov nižšej zámorskej súťaže AHL.

Osemnásťročný mladík, ktorý sa narodil 1. decembra 1990, ešte do hry v AHL v drese Grand Rapids Griffins nezasiahol a na svoju šancu čaká. Tatara si vybral v tohtoročnom drafte NHL Detroit v druhom kole.

V kempe slovenský krídelník prekvapil a vedenie Red Wings ho namiesto juniorskej súťaže presunulo do farmárskej AHL.

Ako informuje internetová stránka AHL, na súpiskách 29 tímov súťaže je celkovo 714 hráčov. Ich priemerný vek je v úvode sezóny 24 rokov a 4 mesiace. Celkovo v AHL pôsobí 285 hokejistov (39,9 %) mladších k 2. októbru ako 22 rokov a 463 hokejistov, ktorí ešte nemali 25 rokov (64,8 %).

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»AHL»Janus v premiére prehral, inkasoval dvakrát