Ivan Bátory: "Telo ma nepustilo na vyššie otáčky"

SITA|3. dec 2008 o 10:11

Pôvodne mal slovenský reprezentant v behu na lyžiach Ivan Bátory uplynulý víkend absolvovať preteky Svetového pohára (SP) vo fínskom stredisku Kuusamo.

KOŠICE. Pôvodne mal slovenský reprezentant v behu na lyžiach Ivan Bátory uplynulý víkend absolvovať preteky Svetového pohára (SP) vo fínskom stredisku Kuusamo, ale napokon sa zo švédskeho Gällivare presunul najprv domov a koncom minulého týždňa odcestoval do talianskeho strediska Valsavarenche severozápadne od Turína. V nadmorskej výške 1800 metrov cibrili spolu s Martinom Bajčičákom a Michalom Malákom pod dohľadom trénera Petra Bartoňa formu na ďalšie akcie. Najprv to bude zápolenie na 30 km voľnou technikou s hromadným štartom v La Clusaz (150 km od Valsavarenche, pozn.).

Ivan Bátory v behu na 15 km voľnou technikou v Gällivare skončil tesne za 50. priečkou. Odstupy síce neboli veľké, ale i tak si tento skúsený 33-ročný pretekár a člen Strediska štátnej športovej reprezentácie ŠKP Štrbské Pleso svoj vstup do novej sezóny predstavoval úplne inak.

"Nešiel som podľa mojich predstáv. Telo ma neposlúchalo a nepustilo ma na vyššie otáčky. Určite mám rezervy, treba ich len odhaliť, aby to bolo nabudúce lepšie. Bol som unavený, slabý, nedokázal som zvýšiť tempo," citoval východoslovenský denník Korzár slová Ivana Bátoryho. "Lyže som mal dobre pripravené, no okamžite po štarte som vedel, že idem monotónne, bez iskry, nedokázal som zrýchliť," pokračoval Bátory, ktorému sa smola na päty prilepila aj v pretekoch mužských štafiet.

Tridsaťtriročný rodák z Liptovského Mikuláša mal na starosti prvý úsek. Hoci sa dobre naštartoval, predsa sa nevyhol nepríjemnej kolízii, za ktorú viní aj organizátorov. Tí totiž sľubovali, že v stúpaniach budú dve až tri stopy, no napokon zostala iba jedna, čo je pri striedaní techník riskantné.

"Po prvom kopci nasledoval zjazd. Lyže mi výborne išli, pohyboval som sa niekde okolo 10. -12. miesta. Odrazu sme sa ocitli štyria súperi v tesnom slede a dvaja z nich mi nechtiac posunuli lyže. Vyhodilo ma zo stopy, padol som na chrbát a vyplo mi viazanie. Kým som sa dostal znovu do akcie, tak som bol hlboko vzadu. Podarilo sa mi hlavné pole dostihnúť na nasledujúcom kopci, ale neskôr som fyzicky odišiel," priznal člen slovenského kvarteta. "Preto som Martinovi (Bajčičákovi, pozn.) odovzdával s nečakanou stratou, hoci som vyvinul maximálne úsilie, aby som zmazal to veľké časové manko. Dokonca dosť dlhý úsek som bežal mimo stopy a v klasike je to nesmierne namáhavé. Stálo ma to veľa síl, energie. Zalomilo ma to," priblížil Ivan Bátory svoje trápenie hneď na prvom úseku štafety 4 x 10 km.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ivan Bátory: "Telo ma nepustilo na vyššie otáčky"