Israel Adesanya: Najprv chcel byť tanečníkom, dnes je novým psom na dvore strednej váhy UFC

Adrián Mečiar|15. feb 2018 o 01:00

Israel Adesanya sníval o kariére hviezdneho tanečníka, dnes ho prirovnávajú ku Conorovi McGregorovi.

Israel Adesanya sa narodil 22. júla 1989 v nigérijskom meste Lagos, kde v mladom veku začal s trénovaním taekwonda. Tréning však musel rýchlo prerušiť, pretože sa spolu s rodinou presťahoval do Ghany. Tam ale nepobudli dlho, keď sa už po roku rozhodli emigrovať na Nový Zéland, konkrétne do 60-tisécového mesta Rotorua. Odtiaľ sa po štyroch rokoch presťahovali do Whanghanuiu.

V tom čase Israel zmenil svoj pôvodný sen hviezdnej kariéry tanečníka a po zhliadnutí filmu Ong-Bak začal s tréningom muay thai. Israel tiež priznáva, že ho k tomu taktiež viedol aj iný dôvod. „V roku 2008 som začal navštevovať miestny gym, lebo som sa potreboval ubrániť proti istej skupine ľudí.“

Adesanya čoraz viac prepadal novej vášni a o dva roky svoj tréning posunul na ďalší level, keď sa presťahoval do Aucklandu, kde sa mohol zlepšovať pod dohľadom Eugena Baremana, niekoľkonásobného novozélendského šampióna.

Adesanya onedlho odštartoval profesionálnu kariéru v ringu. Behom prvých 32 zápasov bez porážky vymazal kompletnú novozélendskú scénu, a tak sa vydal hľadať novú konkurenciu do Číny. Tam začal zápasiť v organizácii Kunlun Fight. Adesanya taktiež získal skúsenosti v prestížnej organizácii GLORY. Jeho aktuálna kickboxerská bilancia je 26-5-2.

Adesanya si vyskúšal aj čisto boxerský ring, v ktorom nazbieral päť víťazstiev a jednu porážku.

V klietke sa prvýkrát predstavil v roku 2012 a odvtedy do decembra minulého roka v prvom kole knokautoval všetkých svojich jedenástich súperov. Následne podpísal zmluvu s UFC a debutoval počas uplynulého víkendu, na turnaji UFC 221. Jeho oponentom bol Rob Wilkinson.

Ten mu dal poriadne zabrať najmä v prvej päťminútovke, no Adesanya postupne totálne ovládol duel a Wilkinsona ukončil na TKO v druhom kole.

„Stredné váhy, počúvajte, som novým psom na tomto dvore a práve som označkoval celú túto klietku,“ upozornil na sebe aj v pozápasovom rozhovore.

Adesanya v súboji proti Wilkinsonovi okrem skvelého strikingu ukázal aj slušnú zem, kde ho vôbec nebolo jednoduché dostať a vzápätí udržať. Adesanya zlepšuje svoje schopnosti v brazílskom jiu-jitsu. Momentálne je držiteľom modrého pásu pod Andre Galvaom.

Adesanyovi predpovedajú veľkú budúcnosť. Aj v´daka jeho zručnostiam s mikrofónom ho niektorí dokonca prirovnávajú ku Conorovi McGregorovi.

Sám Israel Adesanya tvrdí, že jeho cesta ešte len začína. „Splnil som nejaké moje ciele, avšak toto je iba začiatok.“

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Israel Adesanya: Najprv chcel byť tanečníkom, dnes je novým psom na dvore strednej váhy UFC