Hrbatý prehral s Fogninim, Taliani postupujú

Dominik Hrbatý
Dominik Hrbatý (Autor: reuters)
Sportnet|8. mar 2009 o 13:00

Po prehre Dominika Hrbatého s Talianom Fogninim je jasné, že sa slovenský daviscupový tím predstaví v súboji o zachovanie si príslušnosti k I. skupine regionálnej zóny.

CAGLIARI. Slovenskí tenisti budú v septembri bojovať o zotrvanie v 1. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára. V dueli 2. kola v Cagliari totiž prehrali s Talianskom 1:4.

O triumfe domácich rozhodol v úvodnej nedeľňajšej dvojhre Fabio Fognini, náhradník za zraneného Andreasa Seppiho si na antuke v Monte Urpinu poradil so slovenskou jednotkou Dominikom Hrbatým v troch setoch 7:6 (1), 6:1 a 6:3.

V záverečnej dvojhre sa proti sebe postavili Lukáš Lacko a Flavio Cipolla. Slovenský reprezentant veľa kazil, čomu aj zodpovedá výsledok 2:6, 5:7.

Slováci sa 18.-20. septembra v baráži o účasť v I. skupine euroafrickej zóny stretnú s jedným z trojice Bielorusko, Macedónsko, Juhoafrická republika. V prípade konfrontácie s Bieloruskom by sa predstavili na súperovej pôde, s Macedónskom i JAR by hrali doma.

Taliani v Cagliari ani v piatom daviscupovom zápase neokúsili trpkosť prehry v utorok budú netrpezlivo čakať na meno súpera v baráži o účasť vo svetovej skupine prestížnej tímovej súťaže. Zverenci nehrajúceho kapitána Corrada Barazzuttiho boli naposledy medzi elitnou šestnástkou v roku 2001, odvtedy sa márne pokúšajú o návrat.

Hrbatý nastúpil na zápas proti Fogninimu s jasným cieľom vybojovať pre Slovensko vyrovnávajúci bod a začal sľubne, keď po rýchlom brejku viedol 2:0. Potom však dvakrát stratil vlastné podanie a na ukazovateli svietil stav 4:3 pre Fogniniho. Hrbatý síce vyrovnal na 4:4 a vynútil si tajbrejk, no v skrátenej hre jednoznačne dominoval Fognini.

Dvadsaťjedenročný Talian sa dostal na koňa a v druhom sete dovolil uhrať súperovi iba jedinú loptičku. Fognini sa na ťažkom dvorci plnom nerovností cítil očividne lepšie ako Hrbatý, ktorý sa rovnako ako v zápase proti Potitovi Staracemu nevedel dostať do správneho rytmu a robil príliš veľa nevynútených chýb. V treťom dejstve si Fognini po dvoch brejkoch vybudoval náskok 5:2 a zápas dotiahol do úspešného konca, keď pri podaní Hrbatého premenil v poradí tretí mečbal.

TALIANSKO - SLOVENSKO 4:1

Fabio Fognini - Dominik Hrbatý 7:6 (1), 6:1, 6:3

Flavio Cipolla - Lukáš Lacko 6:2, 7:5

Predchádzajúce výsledky:

Sobota:

Potito Starace - Dominik Hrbatý 6:1, 6:2, 6:4 / dohrávka z piatka od stavu 4:1 a 15:0 pre Staraceho pri Hrbatého podaní

Fabio Fognini - Lukáš Lacko 1:6, 6:3, 6:2, 1:6, 6:1 / odložené z piatka

Flavio Cipolla, Potito Starace - Michal Mertiňák, Filip Polášek 5:7, 6:4, 0:6, 6:2, 7:9

Hrbatý: "Na antuku už treba stavať mladších a rýchlejších"

"Prvý set proti Fogninimu bol ako na hojdačke. Mal som šance a škoda, že som nezahral lepšie za stavu 5:4 či 6:5. Na úvod tajbrejku súper predviedol dve - tri vydarené podania a výmeny, ja som čosi pokazil a už to bolo v môj neprospech. Navyše, Talian sa chytil a v druhej časti ma hneď brejkol. V treťom sete som mal dosť príležitostí, od stavu 1:2 ešte vo dvoch gemoch brejkbaly, ale - žiaľ - nevyužil som ich. Naopak, Fognini takéto možnosti premieňal a to rozhodlo,“ povedal Dominik Hrbatý pre agentúru SITA.

Niekdajší 12. hráč svetového rebríčka ATP Hrbatý má v tejto sezóne na konte už 19 triumfov vo dvojhre, ale zatiaľ ani jeden na najpomalšom podklade: "Herne ešte nie som na antuku zvyknutý a ani na prechod z haly von. Pri podaní mi robili problémy slnko i vietor. Celkovo som na antuku asi už starý, na kvalitných súperov nemám nohy. Často som tam o pol kroku neskôr a nedokážem si pomôcť servisom ako na harde, účinne sa na antuke brániť narážanými údermi či halfvolejmi. Limituje ma na nej aj menšia ohybnosť ruky po operácii: už nemám taký švih predlaktia,“ skonštatoval D. Hrbatý a ešte priamejšie dodal: "V budúcnosti zrejme kapitán Miloš Mečíř bude musieť na antuku stavať mladších a rýchlejších.“

Tridsaťjedenročný Bratislavčan Hrbatý neposkytol striktné vyhlásenie k svojmu ďalšiemu pôsobeniu v tíme Slovenska: "Uvidíme po US Open. Do septembra je ďaleko a ešte ani nevieme, s kým budeme hrať, kde a na akom povrchu. Dôležité je aj to, ako sa mi bude dovtedy dariť. Som sklamaný, že sme s Talianmi prehrali, ale taký je šport. Sú lepšie dni i horšie. Do sezóny som vstúpil pomerne dobre, v Cagliari mi to však nešlo. Najbližšie pôjdem na challenger do marockého Marrákešu od 16. marca a potom absolvujem ďalší v Taliansku - buď už Barlettu alebo až Neapol.“

Mečíř: "Taliani boli lepší"

"Vedeli sme, že Taliani majú mečbal a každé zaváhanie bude znamenať našu prehru. Je to šport, urobili sme maximum pre úspešný výsledok, no nevyšlo to. Musím pogratulovať Talianom k víťazstvu a postupu do septembrovej baráže o svetovú skupinu. V tomto zápase boli lepším tímom a aj keď sa chalani snažili, na disponovaného súpera to nestačilo," povedal pre TASR Mečíř.

Podľa slov kapitána sa Hrbatý na antukovom dvorci v Cagliari necítil vo svojej koži, čo bolo spôsobené tým, že hral dlho na "harde". "Domino sa trochu trápil, dlho nemal víťazný pocit z antuky a boli to prakticky jeho prvé dva zápasy na tomto povrchu po polročnej prestávke. Nevidím v tom žiadnu drámu, jednoducho potrebuje viac času na to, aby si zasa zvykol na antuku. Fognini mal rýchle nohy, ako keby mal v nich pružiny a dokázal vybehať ťažké lopty. Keď už to vyzeralo, že to má Domino v suchu, dokázal mu loptičku vrátiť a Domino to potom pokazil. Bolo v jeho silách vyhrať prvý set, chýbala jedna-dve loptičky. Potom sa Fognini rozohral a začal lepšie čítať Dominove údery," dodal Mečíŕ.

V septembri čaká Slovákov baráž o zotrvanie v 1. skupine euroafrickej zóny. "Sila nášho tímu išla v posledných rokoch predsa len dolu. Máme kvalitnú štvorhru, na ktorú je spoľahnutie, no vo dvojhrách zaostávame. Väčšina chalanov sa postupne preorientovala z antuky na tvrdé povrchy. Taliani naplno využili výhodu, že ako domáci tím si mohli zvoliť povrch. V baráži bude záležať od momentálnej formy, ale určite to ľahké nebude," zakončil Mečíř.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Hrbatý prehral s Fogninim, Taliani postupujú