Hrbatý favorizuje Ukrajinu a zvolil by antuku

Podľa Dominika Hrbatého môže spraviť dva body proti Ukrajine len Martin Kližan.
Podľa Dominika Hrbatého môže spraviť dva body proti Ukrajine len Martin Kližan. (Autor: SITA)
SITA|11. júl 2011 o 15:45

Podľa bývalej slovenskej jednotky je jasným favoritom daviscupového zápasu medzi Slovenskom a Ukrajinou náš súper.

BRATISLAVA. Dominik Hrbatý sa za rok 2005 stal Najúspešnejším športovcom SR aj a najmä zásluhou podielu na prieniku tenisového reprezentačného tímu do finále svetovej skupiny Davisovho pohára. O šesť rokov neskôr so smútkom vníma reálnosť hrozby zostupu do "III. ligy", čiže II. skupiny euroafrickej zóny.

Slováci budú 16. - 18. septembra hrať v rozhodujúcom 2. kole play-off o zotrvanie doma s Ukrajincami, ktorí disponujú členom Top 50 Sergijom Stachovským a do úvahy teoreticky prichádza aj štart Alexandra Dolgopolova (26.), hoci ten zatiaľ v tejto súťaži nehráva.

Hrbatý zdôrazňuje prístup hráčov

"Žiaľ, asi sa pôjde dolu... Je to škoda, mrzí ma to po tom všetkom, čo moja generácia tomu venovala. Figurujeme na 36. mieste v rebríčku krajín ITF a vzhľadom na momentálnu formu našich hráčov je to podľa mňa ešte veľmi dobré postavenie. Navyše, mám kamarátov, ktorí sú bohatí ľudia a zároveň v najlepšom zmysle tenisoví fanatici, chodili na všetky zápasy nášho tímu vonku, boli aj v marci v Portugalsku. Vrátili sa s vyhlásením, že to bol ich posledný takýto výjazd po tom, ako videli prístup niektorých hráčov," povedal Dominik Hrbatý.

Slovenský daviscupový rekordér si jasne uvedomuje papierovú situáciu pred jesenným bratislavským duelom: "Ukrajina je dosť veľkým favoritom. Naši hráči momentálne nemajú oslnivú formu a ak by ju aj mali, Sergij ´Stachi´ Stachovskij sa určite bude chcieť vytiahnuť. Dlho u nás trénoval, má tu kopu známych, dobre si pamätám, ako bojoval proti mne na ´Ritre´. Myslím si, že pôjde do poslednej kvapky krvi. Pre nás teda trošku smola, že to vzhľadom na okolnosti vyšlo takto. Veľkým bojovníkom je aj Iľja Marčenko, nedá ani loptu zadarmo, veľa toho vybehá. Videl som ho proti Beckovi: Karol bol z neho nešťastný. Vidím to na 70:30 pre Ukrajincov a ak by hral Dolgopolov, o čom však pochybujem, tak už ani nehovorím. Naši by museli predviesť excelentné výkony."

Na antuku nemáme druhého hráča

Dôležitá bude voľba povrchu. Lukáš Lacko má na antuku už priam averziu, Martinovi Kližanovi by - naopak - zjavne vyhovovala. "Ja by som volil antuku. Žiaľ, okrem Kližana, ktorý by mohol urobiť aj dva body, však na ňu nemáme druhého hráča. ´Stachi´ sa to na tej antuke už tiež naučil, ale stále je na tomto podklade najslabší. Ak by sa hralo na betóne, ´Kližovi´ vždy trvá, kým si zvykne. Otázne je, či by mu na to nejaký týždeň prípravy stačil. Forma na tvrdom povrchu mu stúpa pomaly, aj vlani na ´Ritre´ hral dobre až po dvoch mesiacoch od začiatku halovej sezóny," podotkol bývalý 12. hráč renkingu ATP.

Hrbatý je momentálne v Tatranskej Lomnici, kde sa v areáli rodiny Simčákovcov venuje mladým tenisovým adeptom, na jeseň bude magnetom ďalšieho kempu pre talenty. Tridsaťtriročný Bratislavčan je v útlmovej fáze kariéry, koučuje tím Erfurtu v nemeckej I. bundeslige družstiev a nechystá sa hrať na trnavskom challengeri. O návrate do reprezentácie vyhlásil: "Jedine, že by ma kapitán Miloš Mečíř postavil, ale myslím si, že to nehrozí."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Hrbatý favorizuje Ukrajinu a zvolil by antuku