Hossov Detroit je len krôčik od postupu, Chára bol hviezdou zápasu

Zdeno Chára sa teší z gólu svojho Bostonu.
Zdeno Chára sa teší z gólu svojho Bostonu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|11. máj 2009 o 07:41

Hokejisti Bostonu odvrátili hrozbu predčasného vyradenie z play off NHL, keď aj za pomoci dvoch asistencií Zdena Cháru zdolali Carolinu 4:0.

NEW YORK. Hokejisti Bostonu odvrátili hrozbu predčasného vyradenie z play off NHL, keď aj za pomoci dvoch asistencií Zdena Cháru zdolali v noci na pondelok Carolinu 4:0. Stav série semifinále Východnej konferencie je teraz 3:2 pre Carolinu, ktorá má na domácom ľade druhú možnosť vyradiť víťaza tejto vetvy základnej časti NHL. Na západe si Detroit poradil s Anaheimom 4:1, Marián Hossa sa v drese "červených krídel" bodovo nepresadil. Detroit vedie 3:2 a v aréne kalifornského klubu v noci na stredu môže rozhodnúť o svojom postupe.

Slovenský kapitán Bruins sa po jedinom bode v doterajšom priebehu bojov o Stanleyho pohár presadil v dôležitom momente. Podľa trénera Claudea Juliena bol najlepším na ľade, podľa hlasujúcich novinárov prvou hviezdou na ľade Banknorth Garden. Bodovo sa to odzrkadlilo do dvoch asistencií a troch plusiek, ale Chára nabudil ostatných aj k fyzickej hre, ktorá na doteraz sebavedomo hrajúcu Carolinu platila.

"Počas celého roka, keď sme hrali do tela, hrali sme náš najlepší hokej. Chceli sme zapojiť aj divákov," vyjadril sa jeden z najaktívnejších Milan Lucic, ktorý popri dolovaní pukov a rozdávaní tvrdých zákrokov stihol dať aj štvrtý gól svojho tímu. "Potrebovali sme niečo naviac, vniesť viac energie na klzisko. Presne o tom sme pred duelom rozprávali. Lucic sa ukázal ako veľmi platný vo fyzickej hre, dostal divákov do varu a zvyšok tímu z toho profitoval rovnako," pochválil svojho zverenca Julien.

V tretej tretine sa roziskrilo, "hurikáni" neniesli prehru ani akcie atakujúcich protihráčov najlepšie, výsledkom čoho boli mely a tresty. Tých bolo v poslednom dejstve až 65 minút. "Nehrali sme dobre, bolo to ďaleko od našich možností. Potrebujeme preskupiť rady a azda v šiestom zápase konečne dokonáme dielo," veril v lepšie pokračovanie série útočník hostí Eric Staal.

Detroit má mečbal

Detroitu trvalo jednu tretinu, kým v piatom zápase našiel hmat na defenzívne vyspelom Anaheime. Hillera i skalopevnú obranu Ducks nalomil v 24. minúte Johan Franzen, o necelú minútu neskôr trafil bejzbalovým spôsobom do čierneho aj Jiří Hudler. Švéd sa nabudí tradične intenzívnejšie počas play off než v základnej časti, v posledných 19 zápasoch vyraďovačky má na konte 18 gólov, v tejto sezóne má 6 presných zásahov v 6 vystúpeniach play off.

"Na Hillera máme dostatok pokusov v každom zápase. Je to skôr o tom, že ho pomaličky unavíme, ako o tom, že vieme, kam mu tie puky strieľať. Ak budeme držať puk často za ich obrancami, nemajú šancu niečo tvoriť. Keď budeme pokračovať v tejto snahe, máme dobrú šancu na úspech aj v ďalšom zápase," dodal strelec, prezývaný "mul". Druhá strana nemohla mať priaznivé reakcie na priebeh, domáci "káčerov" prestrieľali 37:17 a jediným momentom, ktorý zdvihol náladu v tíme Anaheimu, bol presilovkový gól Ryana Whitneyho v 36. minúte.

Gólový okamih však obrat nepriniesol, Detroit mal prevahu, ktorú korunoval dvoma gólmi v záverečnej časti. "Hrali sme ako zápas číslo 38 počas základnej časti," sucho charakterizoval predstavenie Ducks obranca James Wisniewski. Jediný Slovák na ľade Marián Hossa sa snažil, za 19 minút to skúšal na Hillera 6-krát (najviac zo všetkých Detroitčanov), ale bez gólového efektu. Tomáš Kopecký nehral pre zranenie tváre, nad jeho ďalším účinkovaním v play off visí otáznik.

Výsledky nedeľňajších stretnutí 2. kola play-off o Stanleyho pohár v zámorskej hokejovej NHL:

Západná konferencia - 5. zápas:

DETROIT - ANAHEIM 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)

Góly: 24. Franzén, 25. Hudler, 57. Helm, 60. Zetterberg - 36. Ry. Whitney. Brankári: Osgood - Hiller. Diváci: 20.066.

Stav série: 3:2

Východná konferencia - 5. zápas:

BOSTON - CAROLINA 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Góly: 15. Recchi (CHÁRA), 19. Kessel, 25. Kessel (CHÁRA), 53. Lucic. Brankári: Thomas - Ward. Diváci: 17.565.

Stav série: 2:3

Slováci v play-off

Štatistiky slovenských hokejistov v play-off kanadsko-americkej NHL (za menom nasleduje počet zápasov, gólov, asistencií, bodov, +/-, striel a trestných minút) - stav k 10. máju 2009:

1. Marián Hossa (Detroit) 9 4 2 6 +2 46 2

2. Zdeno Chára (Boston) 9 1 3 4 +1 26 10

3. Pavol Demitra (Vancouver) 6 1 2 3 -1 13 2

4. Milan Jurčina (Washington) 12 2 0 2 +6 10 12

5. Miroslav Šatan (Pittsburgh) 5 0 2 2 +2 7 0

6. Tomáš Kopecký (Detroit) 8 0 1 1 0 13 7

Brankári (za menom nasleduje počet zápasov, gólový priemer a percentuálna úspešnosť zákrokov):

Jaroslav Halák (Montreal) 1 0,00 100,00 (odchytal iba jednu tretinu a zneškodnil 5 striel).

SITA
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossov Detroit je len krôčik od postupu, Chára bol hviezdou zápasu