Chára o výhre v siedmom finále: Jeden z najkrajších momentov v živote športovca

Zdeno Chára na archívnej fotografii.
Zdeno Chára na archívnej fotografii. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|24. jún 2024 o 12:24

Zdeno Chára zažil siedmy finálový zápas dvakrát.

SUNRISE. V noci na utorok sa na Floride odohrá siedme finálové stretnutie, ktoré rozhodne o tom, či sa stanú šampiónmi Florida Panthers alebo Edmonton Oilers.

Oficiálny web NHL si preto pripravil zaujímavú anketu s hráčmi, ktorí zažili siedme duely o Stanley Cup. Medzi oslovenými bol aj Zdeno Chára.

Ten si ako kapitán Bostonu Bruins zahral vo dvoch takýchto finále. V roku 2011 pozdvihol Stanley Cup po výhre nad Vancouverom a v roku 2019 prehral so St. Louis.

Podľa svojich skúseností skúsil predpovedať, čo bude rozhodujúce v dueli Floridy a Edmontonu. Hovorí, že nie je také dôležité vyrovnanie z 0:3, ako príprava na posledný zápas.

"Nie je tak náročné prekonať momentum. Hráte na základe toho, prečo ste boli úspešní už v základnej časti. Zároveň chápete, o čo sa hrá. Zápas číslo sedem je skôr o mentálnej než fyzickej sile," vyjadril sa.

Edmonton v posledných troch stretnutiach neprehrával. Dôležité bude podľa Cháru túto sériu natiahnuť.

"Kto strelí prvý gól, to je podľa mňa jeden z najdôležitejších faktorov. Mám pocit, že tím, ktorému sa to podarí, následne zväčša diktuje tempo hry," dodal.

Podľa neho čosi ako výhoda domáceho ľadu nehrá veľkú rolu. Hovorí z vlastných skúseností - vyhral na ľade súpera, prehral doma.

Pochopiteľne spomína viac na momenty spred 13 rokov. 15. júna 2011 sa stal druhým európskym kapitánom v histórii, ktorý svoje mužstvo doviedol na najvyšší hokejový vrchol.

"Je to jeden z najkrajších momentov, aký môžete prežiť ako športovec a spoluhráč. Je to hlavný cieľ celého tímu. A nie je veľa takých krásnych pocitov ako to privilégium zodvihnúť pohár ako prvý a potom ho odovzdať ostatným," zaspomínal si.

Štyridsaťsedemročného Trenčana oslovili do ankety ako jedného z najvýraznejších lídrov a obrancov svojej generácie. Drží historický rekord v počte zápasov odohraných obrancom v NHL v základnej časti (1680), pričom ďalších 200 ich odohral v play-off. Kapitánom Bostonu bol 14 rokov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chára o výhre v siedmom finále: Jeden z najkrajších momentov v živote športovca