Starne on vôbec? Noc v NHL ovládol päťbodový Pavelski

Joe Pavelski.
Joe Pavelski. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey, TASR|13. jan 2022 o 06:09 (aktualizované 13. jan 2022 o 09:43)

Hralo sa v Bostone, Dallase a Arizone.

NEW YORK. Hotové galapredstavenie. Joe Pavelski akoby mladol. Stredajšiu noc ovládol piatimi bodmi a v 37 rokoch si utvoril bodové maximum.

Bol pri každom góle Dallasu do siete nováčika zámorskej NHL, tímu Seattle Kraken. Stars na domácom ľade zvíťazili presvedčivo 5:2.

Pavelski strelil dva góly a pridal tri asistencie. Pol minúty pred koncom nebol ďaleko od hetriku a šiesteho bodu, ktorý mu doslova ukradol Philipp Grubauer.

V prvých dvoch týždňoch roka 2022 sa s päťbodovými výkonmi akoby roztrhlo vrece. Už pred Pavelskim mali päťbodové zápasy útočníci Bryan Rust, Nathan MacKinnon a tiež bostonský obranca Matt Grzelcyk.

Pavelski má v 32 zápasoch na konte 30 bodov. Jeho sezónnym maximom je 79 bodov. "Bola to zábavná noc. Puk nám tam padal, dostali sme sa do množstva šancí. Veľký podiel na úspechu majú moji spoluhráči," povedal americký útočník."

Od duelu so Seattlom je dvanástym najstarším hráčom s piatimi bodmi v jednom stretnutí. Starší ako on bol naposledy Teemu Selänne ešte v roku 2011.

Marchand s hetrikom

Len jednému hráčovi sa v dlhej histórii Bostonu Bruins podarilo streliť dva a viac gólov v štyroch po sebe idúcich dueloch. Philovi Espositovi.

Brad Marchand je rozbehnutý a môže vyrovnať jeho prvenstvo. Strelil hetrik a išlo o jeho tretí duel v rade s aspoň dvomi gólmi.

Jeho formu si odniesol odveký rival z Montrealu. Bruins zvíťazili 5:1. Išlo o piate trojgólové stretnutie v Marchandovej kariére.

"Myslím si, že momentálne hráme výborný hokej, držíme si 'momentum'. Dúfam, že v tom budeme pokračovať celú sezónu a ak prídu aj ťažké chvíle, že sa z toho rýchlo vyhrabeme," poznamenal Marchand.

Zápas nedochytal brankár Canadiens Jake Allen, ktorý inkasoval dva góly zo siedmich striel a už v 18. minúte opustil ľad s nešpecifikovaným zranením. Jeho náhradník Sam Montembeault predviedol 31 úspešných zákrokov.

Jediný Slovák bez bodu

O prekvapenie sa postarala Arizona, posledný tím Západnej konferencie zdolal na svojom ľade Toronto 2:1. Oba góly "kojotov" strelil Ryan Dzingel.

Hlavným hrdinom duelu bol však český brankár Karel Vejmelka, ktorý zlikvidoval 45 striel hostí. Úplne zatienil slávnejšieho krajana v bránke Maple Leafs Petra Mrázka, ten prvýkrát v kariére nezískal v zápase proti Arizone ani bod.

"Mali sme šťastie, že sme mali vzadu 'Vejjyho'. Podržal nás. Tvrdo na sebe pracuje, to sú veci, ktoré na prvý pohľad nevidíte.

Na nováčika sa dokáže neuveriteľne pripraviť na zápas a dnes za to zožal odmenu," uviedol na adresu Vejmelku dvojgólový strelec Dzingel.

Domáceho brankára prekonal len Auston Matthews. Americký center sa postaral o nový klubový rekord, keď skóroval v deviatom zápase za sebou na klziskách súperov. Prekonal zápisy Daniela Maroisa, Franka Mahovlicha a Babea Dyema (8).

NHL - základná časť - 13. január:

Boston - Montreal 5:1 (3:0, 1:1, 1:0)

Góly: 15. B. Marchand (T. Nosek, Lazar), 15. B. Marchand (Bergeron, Craig Smith), 20. Lazar (DeBrusk, Grzelcyk), 28. B. Marchand (Bergeron, J. Moore), 51. Vaakanainen (Blidh, Lazar) – 31. Pezzetta (Kulak)

Brankári: Ullmark 24/25 - Allen 5/7, Montembeault 31/34


Dallas - Seattle 5:2 (3:1, 1:1, 1:0)

Góly: 1. Hintz (J. Robertson, Pavelski), 11. Pavelski (M. Heiskanen, R. Suter), 14. J. Robertson (Hintz, Pavelski), 39. Pavelski (Lindell), 59. Hakanpää (Hintz, Pavelski) – 9. Järnkrok (Marcus Johansson, McCann), 26. McCann (Jordan Eberle, Vince Dunn)

Brankári: Oettinger 23/25 - Grubauer 20/24

/Andrej Sekera (Dallas) strávil na ľade 12 minút a 45 sekúnd. Pripísal si bodyček/


Arizona - Toronto 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Góly: 15. Dzingel, 53. Dzingel (N. Schmaltz, Galchenyuk) – 41. Matthews (Muzzin)

Brankári: Vejmelka 45/46 - Mrázek 16/18


Tabuľka

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Starne on vôbec? Noc v NHL ovládol päťbodový Pavelski