Devils otočili sériu, aktivitou hýril Tatar. V play-off postúpil prvý tím

Tomáš Tatar.
Tomáš Tatar. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|28. apr 2023 o 07:00 (aktualizované 28. apr 2023 o 09:45)

Sklamanie neskrýval tréner Winnipegu.

NEW YORK. New Jersey Devils sa priblížili k postupu do play-off. Po dvoch prehrách v úvode série prvého kola proti New Yorku Rangers vyhrali tri zápasy po sebe a na domácom ľade si vybojovali mečbal.

Tomáš Tatar stále čaká na prvý bod. Hoci bol pri víťazstve 4:0 najaktívnejším strelcom, keďže zaznamenal až šesť striel, brankára Šesťorkina neprekonal.

"Diablov" potiahli najmä trojbodový Haula a dvojbodový Mercer. O ich hernej dominancii hovorí, že na brankára Šesťorkina vyslali až 42 striel, zatiaľ čo "jazdci" sa zmohli len na 23 pokusov na domáceho gólmana.

“Splnili sme plán a využili sme naše silné stránky. Každý odviedol skvelú prácu,” povedal kapitán Nico Hischier. “Je to skvelý pocit, teším sa z prvého gólu a verím, že sme na začiatku veľkej cesty. Úžasná emócia,” dodal Mercer. 

V bránke New Jersey stál Akira Schmid. V prvých troch štartoch v play-off v kariére inkasoval len dva góly, vďaka čomu siahal na rekord Normieho Smitha z roku 1936, ktorý za takýto čas dostal iba jeden.

“Chalani hrali predo mnou fenomenálne, nemal som veľa práce. Zblokovali až 24 striel, neviem ako ich vynachváliť,” povedal pre nhl.com švajčiarsky brankár.

Schmid zaznamenal prvý shutout New Jersey v play off od 19. apríla 2012, keď Floridu “vynuloval” legendárny brankár Martin Brodeur.

Brankár tímu New Jersey Devils Akira Schmid.
Brankár tímu New Jersey Devils Akira Schmid. (Autor: TASR/AP)

Toronto 11. raz po sebe nespečatilo postup

Toronto Maple Leafs odmietli prvú šancu uzavrieť sériu proti Tampe Bay. V Kanade sa Bolts postarali o zníženie série na 2:3 na zápasy, vyhrali 4:2. Stále tak platí, že Toronto neprekročilo brány prvého kola play-off od roku 2004.

Úvod duelu zvládli lepšie "javorové listy" a v 6. minúte sa dostali do vedenia. Ich radosť však trvala len 24 sekúnd, keď znížil Cirelli. Od 25. minúty už viedli len "blesky", aj napriek tomu, že sa presadil Auston Matthews.

“Myslím, že to bola správna odpoveď. Našim cieľom bolo vyhrať v Toronte a vrátiť sériu domov,” povedal útočník “bleskov” Paul.

Tréner Jon Cooper pochválil celý tím, ale špeciálne brankára Andreja Vasilevského, autora 28 zákrokov: “Jeho meno sa v posledných dňoch skloňovalo v rôznych súvislostiach. Dnes dokázal, že vie zabrať vždy keď treba.”

V tábore Maple Leafs zavládlo sklamanie. Štatistika v zápasoch z posledných rokov, keď mohli hráči Toronta potvrdiť postup v sérii je však neúprosná 0:11.

“Veríme si, hráme dobrý hokej. Už sme ich v tejto sérii trikrát zdolali a chceme misiu úspešne dokončiť. Nečakali sme, že ich doma prejdeme ako valec, majú skúsený tím a dali do toho všetko,” povedal obranca Rielly.

Bowness: Som sklamaný a znechutený

Prvým postupujúcim do druhého kola vyraďovacích bojov sa stali Vegas Golden Knights. Úvodné zakopnutie v sérii ich nezaskočilo a v sérii ako aj v rozhodujúcom zápase vyhrali presvedčivo 4:1.

Hráči Vegas si vypracovali štvorgólové vedenie, Jets už len upravili skóre v poslednej tretine po góle Kylea Connora. Tréner Winnipegu Rick Bowness kritizoval svojich top hráčov.

“Som sklamaný a znechutený. Nekládli sme žiadny odpor. Vegas majú lepších hráčov, vyhrali konferenciu a postúpili zaslúžene, ale my sme nekládli odpor a to ma mrzí najviac,” hneval sa tréner Jets.

Kanaďan Mark Stone potvrdil, že nie nadarmo sa o ňom hovorí ako o mužovi okamihu. Kapitán "zlatých rytierov" vynechal podstatnú časť základnej časti, no v play-off opäť dominuje a v piatich zápasoch zaknihoval osem bodov.

NHL - play-off - 28. apríl:  


Toronto - Tampa Bay 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)

Góly: 6. Rielly (Knies, Tavares), 57. Matthews (Tavares, Marner) - 7. Cirelli (Hagel, Perbix), 25. Eyssimont (Bogosian, Cole), 52. Paul (Colton, Eyssimont), 60. Killorn (Hedman, Cirelli)

Brankári: Samsonov 34/37 - Vasilevskij 28/30


New Jersey - New York Rangers 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Góly: 1. Palát, 24. Haula (Mercer, Severson), 34. Mercer (Haula), 55. Haula (Hischier, Graves)

Brankári: Schmid 23/23 - Šesťorkin 39/42

/Tomáš Tatar (New Jersey) odohral 16 minút a 6 sekúnd, šesťkrát vystrelil na bránku a zablokoval dve strely/



Vegas - Winnipeg 4:1 (1:0, 3:0, 0:1)

Góly: 1. Stephenson (Stone, Howden), 21. Stone (Pietrangelo), 25. Karlsson (Amadio, R. Smith), 29. Stephenson (Stone, Eichel) - 55. Connor (Wheeler, Lowry)

Brankári: Brossoit 30/31 - Hellebuyck 21/25

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Devils otočili sériu, aktivitou hýril Tatar. V play-off postúpil prvý tím