Genialita či podvod? Vegas získali ohromné posily, platia o 14 miliónov viac než môžu

Mark Stone.
Mark Stone. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|9. mar 2024 o 16:00

Obchádzanie pravidiel zo strany Vegas je podozrivé, no zatiaľ v súlade s normami.

LAS VEGAS. Býva akousi tradíciou, že v posledných dňoch prestupovej uzávierky NHL vídame vážnu aktivitu zo strany Vegas Golden Knights. 

Tí patria v podstate od vstupu do súťaže k okruhu favoritov na Stanleyho pohár. Preto je ich cieľ vždy jediný - posilniť sa, ako sa dá. 

Fanúšikom však neuniklo, že sa im akýmsi zázračným spôsobom darí privádzať kopec drahých posíl, a to napriek tomu, že v NHL existuje platový strop a vždy na začiatku sezóny balansujú na jeho hrane.

Napriek tomu, že je tento rok stále nízky a bude sa výraznejšie dvíhať až po sezóne, zakončili Vegas túto uzávierku ako víťazi. Do tímu, v ktorom už hrávajú Jack Eichel, Jonathan Marchessault, Mark Stone, Alex Pietrangelo či Shea Theodore priviedli ešte Anthonyho Manthu, Noaha Hanifina a v samom závere prestupového obdobia Tomáša Hertla. 

A obvinenia z toho, že podvádzajú, na seba nenechali dlho čakať. Lebo hoci je platový strop aktuálne na hodnote 83,5 milióna dolárov, “zlatí rytieri” svojím hráčom vyplácajú až 97 710 817 dolárov.

Bettmanovi miláčikovia 

Plán Vegas netreba bližšie rozoberať. Idú na titul. 

Sú obhajcami Stanley Cupu a nestáva sa, že by víťazný tím vyhlásil na ďalší rok prestavbu či oddych. Pri vyrovnanej lige ako NHL je však obhájiť titul celkom náročné. 

Zaspať na vavrínoch sa nevypláca. Preto manažment na čele s generálnym manažérom Kellym McCrimmonom urobil, čo sa dalo. 

Fanúšikovia Vegas ho považujú za génia a jeho kroky za zázrak. Zvyšok nadáva “zlatým rytierom” do miláčikov komisionára súťaže Garyho Bettmana, mnohí sú presvedčení, že to, čo robia, nemôže byť legálne. 

Je totiž veľmi podozrivé, že nie po prvý raz využili známu dieru v pravidlách.

Keď je zranenie výhoda 

Formulka “listina dlhodobo zranených hráčov” a jej skratka LTIR je pri súčasnej kolektívnej zmluve medzi NHL a NHLPA priam čarovné slovíčko. 

Spája sa so zaujímavým pravidlom, ktoré pravidelne používajú víťazi Stanleyho pohára. Dieru v pravidlách, ktorú LTIR utvorilo, spropagovali Tampa Bay Lightning a teraz v jej šľapajach pokračujú Vegas Golden Knights.

Vegas Golden Knights vyhrali Stanley Cup v roku 2023.
Vegas Golden Knights vyhrali Stanley Cup v roku 2023. (Autor: TASR/AP)

Zjednodušene vysvetlené, ak klub zaradí hráča na túto listinu, jeho plat sa mu za istých podmienok nezapočítava pod platový strop. 

Pravidlá NHL hovoria, že medzi dlhodobo zranených hráčov môže byť zaradený hokejista, ktorý vynechá aspoň 10 zápasov a pobudne na maródke 24 dní (v období trvania sezóny) za sebou.

Pre túto stratu, ktorú klub utrpí vinou zlej zdravotnej kondície hráča, sa môže posilniť, ak splní isté pravidlá.

Keď klub NHL zaradí na listinu dlhodobo zranených hokejistu, ktorého ročný plat je vyšší než priestor, ktorý má klub pod stropom, môže použiť tzv. “LTIR Pool”. Týmto pojmom sa označuje čiastka, ktorú klub uvoľní spod stropu zaradením tohto hráča na listinu. 

Vypočítava sa z rovnice plat hráča na LTIR mínus priestor klubu pod stropom. Napríklad, ak má klub pod stropom priestor 100 000 dolárov a na listinu dlhodobo zranených hráčov umiestni hráča s platom 4 milióny, jeho priestor pod stropom sa navýši zo 100 tisíc na 3,9 mil. dolárov, ktoré následne môže využívať pri trejdovaní či podpisovaní hráčov. 

V prípade Vegas boli na listine dlhodobo zranených hráčov v deň tohtoročnej uzávierky prestupov Mark Stone a Robin Lehner. Spolu zarábajú 14 500 000 dolárov. Za pomoci skôr spomenutej rovnice bolo vyrátané, že si ich zaradením na listinu dlhodobo zranených uvoľnili pod stropom 8 609 624 dolárov. 

A tak mohli komplikovanými trejdmi získať Tomáša Hertla, Anthonyho Manthu i Noaha Hanifina bez toho, aby porušili platné pravidlá.

Vyšle NHL do Vegas kontrolu? 

Z tohto hľadiska sú teda ich kroky legálne. Mnohí však vnímajú dosť citlivo, ako veľmi sa súčasná situácia podobá tej minuloročnej. 

Aj vtedy totiž postupovali podobne. Vďaka hráčom na listine dlhodobo zranených, kde sa, mimochodom, rovnako ako tentoraz nachádzal kapitán Stone, mohli získať viac posíl a do play-off, kde už platový strop neplatí, ísť so silnejším tímom. 

Vlani to bol Stone, pred niekoľkými rokmi Kučerov. Kluby s malým priestorom pod platovým stropom zaradia hviezdy na listinu dlhodobo zranených a tie sa často akoby zázrakom vyliečia v prvý deň vyraďovačky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Genialita či podvod? Vegas získali ohromné posily, platia o 14 miliónov viac než môžu