Zahrá si Tatar s Bedardom? Päť Slovákov z NHL nemá zmluvu

Tomáš Tatar oslavuje gól.
Tomáš Tatar oslavuje gól. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|22. jún 2023 o 16:15

Na trhu s voľnými hráčmi sa môže objaviť viacero slovenských hokejistov.

BRATISLAVA. Nevieme, čo s nimi bude, no chcú zostať v zámorí. Niekoľko Slovákov nemá v zámorských hokejových ligách kontrakt na budúcu sezónu.

Stiahnite si unikátnu e-knihu Draft 2023

V tomto texte nájdete aj unikátnu e-knihu Draft 2023 a v nej vyše 100 analytických profilov talentov pred draftom, výnimočné príbehy Samuela Honzeka a Adama Gajana, profil Dalibora Dvorského, 18 rozhovorov, preddraftové rebríčky a mnoho ďalšieho. E-knihu majú k dispozícii všetci predplatitelia Sportnetu.

E-knihu k dispozícii na stiahnutie nájdete na konci článku.

Najistejší svojím miestom si môže byť obranca Washingtonu Martin Fehérváry. Tomáša Tatara s Jaroslavom Halákom možno bude čakať hľadanie si nového pôsobiska a o svojom osude sa oficiálne ešte nedozvedeli Martin Pospíšil a Marián Studenič.

Trh s voľnými hráčmi sa otvára prvého júla. Objaviť sa na ňom môžu štyria z menovaných, ak sa s klubmi nedohodnú na nových kontraktoch.

V zozname by sa teoreticky mohli nachádzať aj Richard Pánik a Dávid Hrenák. Prvý menovaný však vlani v NHL nehral a druhý sa dohodol s Libercom ešte skôr, ako mu vypršal aktuálny kontrakt s Los Angeles Kings.

Jaroslav Halák

Slováci majú v NHL jediného brankára a nevedno, či sa čoskoro tento počet nezníži na nulu. Záležať bude na tom, ako dlho zostane v zámorí Jaroslav Halák.

Koniec jeho kariéry sa nepochybne blíži. A takisto sa môže blížiť hľadanie si nového pôsobiska. Záleží, či sa dohodne s New Yorkom Rangers.

„Mali sme už predbežné rozhovory s Rangers o budúcnosti, no klub sa v tom čase koncentroval na hľadanie nového hlavného trénera. Ten je už známy a tak očakávam pred 1. júlom ďalšie debaty s (generálnym manažérom) Chrisom Drurym,“ uviedol jeho agent Allan Walsh pre The Athletic.

Tridsaťosemročný brankár chce zostať v NHL. Ak sa mu to podarí, dá sa očakávať, že podpíše podobnú zmluvu ako vlani.

Pred ročníkom 2022/23 sa dohodol s „jazdcami“ na ročnom kontrakte vo výške 1,5 mil. dolárov. K tomu si mohol zarobiť ďalších 50 tisíc dolárov ako bonus za výkonnosť.

Bratislavčan bol dvojkou Igora Šesťorkina. Odchytal 25 duelov s 90,3-percentnou úspešnosťou zásahov a zažil lepšie i slabšie obdobia.

Chytal v role, akú by vyhľadával zrejme aj v prípade odchodu z Manhattanu. Bol dvojkou jasnej jednotky v mužstve, ktoré má ambície ísť ďaleko v play-off.

Halák v zbierke zatiaľ nemá Stanley Cup a na sklonku kariéry by sa zisk veľkej trofeje rovnal splnenému snu. Preto dá v prípadných rokovaniach ašpirantov na titul na prvé miesto. Nemá preňho veľký zmysel chytať v slabom tíme.

Je známe, že oňho kluby s podobným nastavením mali v posledných rokoch záujem. V minulosti ho chceli do svojich radov získať napríklad Tampa Bay Lightning ako dvojku k Andrejovi Vasilevskému.

Jeho status bude známy najneskôr prvého júla. Ak sa dovtedy nedohodne s Rangers, stane sa po roku opäť voľným hráčom.

Jaroslav Halák.
Jaroslav Halák. (Autor: SITA/AP)

Tomáš Tatar

Tatar bol voľným hráčom naposledy v roku 2021. Montreal Canadiens sa s ním nedohodli na predĺžení spolupráce, a tak v auguste podpísal kontrakt s New Jersey Devils.

V hre zostáva aj možnosť, že tu predĺži, avšak tá sa javí byť menej pravdepodobná. Dá sa čakať, že po uplynutí zvyšku kontraktu sa v júli stane neobmedzene voľným hráčom.

Dĺžku, výšku či klub, kde podpíše nový kontrakt, môžeme dedukovať z jeho poslednej sezóny.

Tá bola veľmi solídna. Tatar patril v analytických štatistikách medzi najlepších hráčov ligy a platilo to aj v hodnote +/-. Základnú časť zakončil so ziskom 48 (20+28) bodov v 82 dueloch.

Bohužiaľ však potvrdil povesť hráča, ktorého čaro sa v play-off vytráca. V dvanástich zápasoch dal len jeden gól a zaknihoval sedem mínusiek. „Diabli“ vypadli v druhom kole.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zahrá si Tatar s Bedardom? Päť Slovákov z NHL nemá zmluvu