Kryl sexuálneho násilníka. Edmonton ho najal, fanúšikovia sa búria petíciou

Stan Bowman.
Stan Bowman. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|27. júl 2024 o 17:50

Bowman v poslednom období pracoval ako dobrovoľník, sľubuje, že sexuálne zneužívanie viac nedopustí.

EDMONTON. Vedenie Edmontonu Oilers a Ken Holland sa po poslednej sezóne, v ktorej boli jedinú výhru od zisku Stanleyho pohára, nedohodli na predĺžení spolupráce. Skúsený funkcionár plánuje oddych a premýšľanie nad budúcnosťou. 

Majitelia klubu s najvyššími cieľmi tak mali pred sebou neľahkú úlohu. Museli zlanáriť nového generálneho manažéra, ktorý môže klub konečne potiahnuť za najcennejšou hokejovou trofejou. 

A v stredu oznámili, že tím bude od sezóny 2024/25 skladať Stan Bowman. Ten má ako generálny manažér bohaté skúsenosti zavŕšené tromi víťazstvami Stanley Cupu s Chicagom Blackhawks. 

Na prvý pohľad ideálny človek, priam najpovolanejší. Lenže ťahá sa za ním aj jeden hrozný príbeh.

Sexuálny násilník dvíhal Stanley Cup 

Bola neskorá jar v roku 2010. V NHL vrcholilo play-off a za prvým pohárom od roku 1961 smerovali hokejisti Chicaga Blackhawks. 

S klubmi bývajú v tom období aj záložní náhradníci. Pripravujú sa individuálne pre prípad, že by sa zranili hokejisti a tréneri ich potrebovali nahradiť “farmármi”. 

Jedným z nich bol v tom roku Kyle Beach. Mal vtedy 20 rokov, bol jedenástkou draftu a mal za sebou poslednú juniorskú sezónu. 

Začiatok profesionálnej kariéry sa mu odvtedy spája s hrôzostrašnými spomienkami. Sexuálne ho zneužil vtedajší video tréner klubu Brad Aldrich. Ten je dnes usvedčeným sexuálnym deviantom. 

O detailoch zneužívania sme v minulosti písali podrobnejšie. Sú opísané vo vyšetrovacom spise.

Vedenie klubu sa o situácii dozvedelo už počas play-off 2010. Pravda o sexuálnom obťažovaní sa k popredným funkcionárom klubu dostala už 23. mája 2010, no vec neposunuli ďalej.

O násilnosti mali podľa spisu informácie generálny manažér Stan Bowman, prezident klubu John McDonough, hlavný tréner Joel Quenneville, šéf administratívy Al MacIsaac i asistent generálneho manažéra Kevin Cheveldayoff.

O situácii sa v tom čase dozvedel aj Jim Gary, mentálny tréner. On bol najpovolanejšou osobou v psychologickej pomoci hráčom, ale sám neurobil nič, čím by výraznejšie pomohol obeti. 

Riešením klubu bolo, že vec zamietli pod koberec a “sústredili sa na hokej”. Aldrich bol potom na ľade pri majstrovských oslavách a poťažkal si pohár, na ktorom mal donedávna dokonca vyryté meno.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kryl sexuálneho násilníka. Edmonton ho najal, fanúšikovia sa búria petíciou