Šéf hokejistov Trenčína kritizuje zväz: Rusi potrebovali trolla, ako je Slovensko

Miloš Radosa.

Šéf hokejistov Trenčína kritizuje zväz: Rusi potrebovali trolla, ako je Slovensko

Miloš Radosa. (Autor: TASR)
Miloš Radosa.
Miloš Radosa. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|13. sep 2022 o 07:00

Rozhovor s prezidentom HK Dukla Trenčín Milošom Radosom.

Jeho otca uväznili. Ako dieťa zažil na vlastnej koži príchod ruských okupantov na Slovensko. Je jeden z mála, kto ostro kritizuje rozhodnutie Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) o ďalšom pôsobení hráčov z KHL v slovenskej reprezentácii.

Prezident tradičného extraligového klubu HK Dukla Trenčín MILOŠ RADOSA v otvorenom rozhovore pre Sportnet vysvetľuje, prečo bude Slovensko na budúcoročných MS v hokeji v Lotyšsku a Fínsku za čiernu ovcu.

Prečo ste ostro odsúdili rozhodnutie SZĽH umožniť hráčom, ktorí podpísali zmluvy v KHL po 24. februári, keď Rusko vojensky napadlo Ukrajinu?

Už v marci, keď som ešte nevedel, aká bude naša spoločnosť rozpoltená, som prezentoval svoj názor a postoj, ktorý sa nijako nezmenil. Argumenty SZĽH, či ľudí, ktorí ich rozhodnutie schvaľujú, mi pripadajú absolútne smiešne.

Oháňajú sa pri tom ekonomickými parametrami, koľko si tí hráči môžu v Rusku zarobiť. Som aj podnikateľ a na rovinu poviem, že som nemal problém pustiť projekt s krajinou, ktorá je spriahnutá s Rusmi. Ak sa budeme všetci vyhovárať na to, čo nám ušlo, o chvíľu tu budeme mať ruské tanky. Ja som ich zažil ako päťročné dieťa, keď nám chodili kúsok od domu v Trenčíne.

Nakoľko si to, čo sa vtedy udialo, pamätáte?

Môj otec bol v druhej svetovej vojne a v päťdesiatych rokoch ho uväznili. Má to teda pre mňa aj osobnú rovinu. Z jednej strany chápem, že hráči sa k tomu radšej nevyjadrujú, pretože ich bude jedna či druhá strana kritizovať. Pre mňa osobne je to principiálna vec. Nerád by som to zažil znova.

Čo sa v rozhovore dozviete

  • Prečo mu je ľúto slovenských hokejistov, ktorí pôjdu na budúcoročné MS?
  • Ako vníma argument, že si idú hokejisti do KHL iba zarobiť?
  • Ako vníma Rusov, ktorí budú hrať na Slovensku?
  • Prečo vníma rozhodnutie zväzu ako smiešne a nemorálne?

Ako vnímate samotné rozhodnutie zväzu?

Je to medzinárodné faux pas. Inak sa to nazvať nedá. Ak by k tomu dali spoločné vyhlásenie, vyhovárali by sa jeden na druhého. Nech sa členovia výkonného výboru jasne vyjadria, kto s tým súhlasí a kto nie. Nikto im predsa nebude strieľať guľku do hlavy. U nás to zatiaľ nehrozí.

Z ich strany je to vyslovene alibizmus. Nie je to však prvýkrát, takže ma to vôbec neprekvapuje a ani spôsob, akým to bolo odprezentované. Podobné mlčanie zažívajú kluby z ich strany posledné dva roky. Keď sa aj nejaká téma otvorí, zametie sa pod koberec. Je to úplne bežná prax výkonného výboru a samotného zväzu. Bohužiaľ.

Kritikom prekáža, že hokejový zväz neprihliadal na morálne hľadisko. Ako to vnímate?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Šéf hokejistov Trenčína kritizuje zväz: Rusi potrebovali trolla, ako je Slovensko