Kanada zdemolovala mladých Slovákov na Hlinka Gretzky Cupe

Zápas Slovensko - Kanada na Hlinka Gretzky Cupe.
Zápas Slovensko - Kanada na Hlinka Gretzky Cupe. (Autor: FOTO - PUCKFANS/Andreas Robanser)
Oh my Hockey|3. aug 2022 o 05:59 (aktualizované 3. aug 2022 o 08:46)

Slováci dokázali domácim streliť len jeden gól.

Hlinka Gretzky Cup 2022

Kanada - Slovensko 9:1 (2:0, 4:0, 3:1)

Góly: 6. Yager (Molendyk, Ritchie), 16. Benson (Price, Yager), 28. Yager (Price, Benson), 30. Howe, 34. Heidt (Barlow), 40. Allen (Cristall), 45. Heidt (Barkey), 45. Gauthier (Benson), 50. Molendyk (Yager, Ritchie) – 57. Císar

vylúčenia: 6:6 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0

Kanada: Bjarnason (Ratzlaff) – Molendyk, Bonk, Price, Tourigny, Weinstein, Allen, MacKinnon – Benson, Yager, Gauthier – Cataford, K. Lind, Ritchie – Cristall, Rehkopf, Wood – Heidt, Barkey, Barlow – Howe

Slovensko: Urban (Slávik) – Chromiak (C), Baran, Eperješi (A), Pišoja, Barcík, Petráš, Beluško – Cedzo, Pobežal, Císar (A) – Molnár, Jenčko, Kukumberg – Pekarčík, Dej, Kurila – Stahoň, Párička, Maruna – Rohal

RED DEER. Slovenskí hokejisti do 18 rokov v druhom zápase na Hlinka Gretzky Cupe podľahli Kanade vysoko 1:9.

Domáci tím odohral dominantný duel a Slovákov prestrieľal viac ako trojnásobne pomerom 65:20. Pri zaslúženej výhre bodovalo trinásť Kanaďanov.

V ďalšom stretnutí nastúpia Slováci v stredu 3. augusta od 23.00 SELČ proti Švajčiarsku. Vzhľadom na vývoj v tabuľke A-skupiny už zverenci trénera Tibora Tartaľa nemajú možnosť postúpiť do semifinále.

Na základe výsledku zápasu s Helvétmi si tak zahrajú o 5. alebo 7. miesto.

Zápas začal otvorene a aktívne z oboch strán. Oba tímy sa dostali do šancí, skóre otvorili domáci v presilovke. Po tlaku v útočnom pásme strelil gól k bližšej žrdi cez slovenského kapitána Jakuba Chromiaka útočník Brayden Yager.

Hra sa čím ďalej, tým viac dostávala do réžie Kanady. Slováci mali individuálne šance, ako napríklad nájazd Pobežala, ale súper všetko likvidoval.

Mladí hokejisti Slovenska robili stále viac chýb v obrane a v rozohrávke a chýbala im sila útočiť. Nedostávali sa do toľkých šancí ako súper.

V 16. minúte zápasu obranca Eperješi zbytočne kroščekom dohrával súboj počas vlastnej presilovky a poslal Slovensko do štyroch. Kanaďania to expresne využili a do pár sekúnd skórovali zásluhou Zacha Bensona.

Tomáš Pobežal a Brayden Yager.
Tomáš Pobežal a Brayden Yager. (Autor: puckfans.at/Andreas Robanser)

Aj keď Slováci hrali viac presiloviek, šance v nich mal často aj súper. Pár sekúnd do konca tretiny mal veľkú možnosť zvýšiť skóre v oslabení v samostatnom prieniku Lind, ale zastavil ho brankár Samuel Urban, ktorý svoj tím viackrát podržal.

Domáci v prvej časti hry zvíťazili na strely pomerom 29:9.

V druhej tretine pokračovali v nastolenom trende. Po stratách puku ho veľmi rýchlo získavali a nenechali Slovákov hrať, osem minút sa Slováci dokázali brániť bez inkasovania.

Na 3:0 zvyšoval druhým gólom Yager, ktorý po krásnej prihrávke Pricea zasunul puk za chrbát Urbana.

Netrvalo dlho, kým Kanada zvýšila na 4:0. Zo 41. prvej strely "javorových listov" v zápase skóroval Tanner Howe, ktorý si postrážil puk a sám zakončil.

O prevahe Kanaďanov svedčí aj to, že Slováci prvýkrát v druhej tretine vystrelili až v 13. minúte. Do šance sa následne dostali Molnár aj Kukumberg, ale nebolo to nič platné, keďže o pár sekúnd na to padol ďalší gól z hokejok domácich.

Po prečíslení 2 na 1 prekonal Urbana Heidt, ktorému prihrával Barlow.

Najvýraznejšia šanca Slovákov na gól v tretine prišla päť minút do konca tretiny. Prečíslenie 2 na 0 ale Pobežal nevyužil a brankár Bjarnason ho zastavil.

Samuel Urban a Ethan Gauthier.
Samuel Urban a Ethan Gauthier. (Autor: puckfans.at/Andreas Robanser)

V poslednej minúte tretiny predviedol svoju šikovnosť Andrew Cristall. S pukom vošiel do pásma, obišiel všetkých hráčov a sám sa dostal pred brankára Urbana. Ten puk zvládol vyraziť, ale okamžite ho dorazil kapitán Kanady Cameron Allen a menil stav na 6:0.

Slovenskí hokejisti boli za koniec tretiny radi, trápili sa v nej a vystrelili len štyrikrát.

Svetlý moment pre hokejistov spod Tatier prišiel na začiatku tretej tretiny. Viliam Kurila sa dostal do peknej šance, blafákom si obišiel súpera, otvoril si priestor, ale netrafil prázdnu bránu.

Napriek sympatickému vstupu a pár šanciam prišla chyba a gól na 7:0. Beluško za bránou stratil puk, Kanaďania si ho rozohrali a Heidt sám pred bránou nezaváhal.

Ôsmy gól pridali domáci už po 31 sekundách. Gólové štatistiky si vylepšil Ethan Gauthier.

Potom presilovkový gól pridal strelou od modrej Tanner Molendyk. Bol to už deviaty gól, zásah ukončil zápas brankárovi Samuelovi Urbanovi. Namiesto neho nastúpil Damián Slávik.

Samuel Barcík, Carson Rehkopf a Damián Slávik.
Samuel Barcík, Carson Rehkopf a Damián Slávik. (Autor: puckfans.at/Andreas Robanser)

Zápas sa blížil k záveru, ale zo slovenskej strany to nebol koniec. Slováci ešte znížili na konečných 1:9. Peter Císař si krásne stiahol puk a presnou strelou vsietil prvý gól svojho tímu v zápase.

Slováci majú na oddych približne len 17 hodín. V stredu o 23:00 SELČ ich čaká dôležitý duel proti Švajčiarsku, v ktorom budú mať šancu zaznamenať prvé víťazstvo na turnaji.

Tabuľka A-skupiny

PORADIE

KRAJINA

ZÁPASY

V

VP

PP

P

SKÓRE

BODY

1.

Kanada

2

2

0

0

0

23:1

6

2.

Švédsko

2

2

0

0

0

13:4

6

3. 

Slovensko

2

0

0

0

2

2:13

0

4.

Švajčiarsko

2

0

0

0

2

3:23

0

ďalší výsledok:


Nemecko - Fínsko 1:4 (0:2, 0:2, 1:0)

Góly: 41. Bicker (Brandl) – 4. Kumpulainen (Halttunen, Kiviharju), 9. Järventie (Junkkari, Kiviharju), 29. Ylitalo (O. Lind, Leppä), 33. Kiiskinen (Kiviharju, Hynninen)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Kanada zdemolovala mladých Slovákov na Hlinka Gretzky Cupe