Nechytá už 10 rokov. Napriek tomu dostáva každý rok rozprávkový plat

Rick DiPietro
Rick DiPietro (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|3. júl 2023 o 15:25

Američan patrí k najhorším draftovým jednotkám v dejinách.

NEW YORK. Prvý júl je zvyčajne dňom, keď sa jedna sezóna v NHL skončí a oficiálne sa preklopí do druhej. Niektorým hráčom sa skončia kontrakty a rozbehne sa dianie mimo ľadu.

Tento deň znamená pre generálnych manažérov plné ruky práce. Riešia hlavne zmluvné a finančné záležitosti.

Fanúšikovia NHL tento deň poznajú aj pod názvom "sviatok Ricka DiPietra". Ide o sarkastický humor, keďže Rickovi DiPietrovi, bývalému brankárovi, v tento deň chodí od New Yorku Islanders výplata zadarmo.

Každoročne dostáva prvého júla na účet milión a pol amerických dolárov. Trvá to od roku 2013 a poslednýkrát túto čiastku zarobí 1. júla 2028.

Dôvodom je, že v roku 2006 podpísal s "ostrovanmi" 15-ročný kontrakt s platom 4,5 mil. dolárov ročne. Bývalej jednotke draftu sa však potom nedarilo podľa predstáv, preto ho Isles po sezóne 2012/13 vykúpili zo zmluvy.

Vykúpenie so sebou nesie následky. Zostávajúci plat, ktorý mal hráč počas trvania dostať, sa trochu zníži, jeho vyplácanie sa rozdelí na dlhšie obdobie.

Klub musí dodržať stanovené termíny, ktoré sú trestom za nedbalé podpisovanie hráčov. Slúžia ako kompenzácia za to, že organizácia nesplnila dohodnuté podmienky zmluvy.

Štyridsaťjedenročný Američan je natrvalo zapísaný do dejín NHL. Islanders doňho kedysi vkladali veľké nádeje a verili, že bude jednotkou na dlhé roky. V lige napokon odchytal iba 328 stretnutí s 90,2 % úspešnosťou zákrokov.

Jeho draftovanie, zmluva aj kariéra sa ku koncu zmenila na frašku.

Za celé pôsobenie v lige odchytal iba desať duelov v play-off, nikdy nevyhral sériu a jednotkou bol dokopy štyri sezóny. O skorý koniec jeho kariéry sa pričinili aj zranenia, ktoré ho začali trápiť v roku 2007.

Jednu z najhorších draftových jednotiek ešte niekoľko rokov bude pripomínať aj prvý júl, neoficiálne sviatok Ricka DiPietra. Vtedy sa tejto výplaty "zadarmo" dočká nielen on, ale každý hráč vykúpený zo zmluvy.

Spomedzi Slovákov takto do roku 2022 dostával 1,5 milióna bývalý zadák Andrej Sekera, ktorého Edmonton Oilers vykúpili zo zmluvy v roku 2019.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Nechytá už 10 rokov. Napriek tomu dostáva každý rok rozprávkový plat