Kto získa ceny v NHL? Hlavným favoritom na najužitočnejšieho hráča je McDavid

Connor McDavid.
Connor McDavid. (Autor: TASR/AP)
SITA|26. jún 2023 o 15:16

Edmonton Oilers sa síce v play-off dostal iba do konferenčného semifinále, no McDavid bol veľmi produktívny.

NASHVILLE. V noci z pondelka na utorok aj formálne uzavrú sezónu 2023/2024, ktorej víťazom sa stal klub Vegas Golden Knights.

V meste Nashville totiž rozdajú trofeje najlepším v jednotlivých kategóriách a hlavným favoritom na titul najužitočnejšieho hráča celého súťažného ročníka je útočník Connor McDavid z klubu Edmonton Oilers.

Jeho tím síce v play-off vypadol už v konferenčnom semifinále s neskorším víťazom Stanleyho pohára, no McDavid neohrozene ovládol produktivitu základnej časti s bilanciou 64 gólov a 89 asistencií, v play-off v 12 dueloch nazbieral skvelých 20 bodov (8+12).

Titul MVP s veľkou pravdepodobnosťou McDavidovi neujde, veď v dlhodobej súťaži nazbieral najviac bodov od skvelého zápisu Maria Lemieuxa zo sezóny 1995/1996, vtedajšia megahviezda vtedy nazbierala až 161 bodov.

McDavid bol v minulosti najužitočnejším hráčom aj v sezónach 2016/2017 a 2020/2021. Na svojom konte má tiež niekoľko ďalších trofejí. Je tiež favoritom na zisk Ceny Teda Lindsayho, ktorou by ho dekorovali už štvrtýkrát v kariére.

Agentúra AP upozornila, že v sezóne 2022/2023 sú víťazi viacerých cien takmer istý a to platilo už tesne pred koncom základnej časti.

Najlepším obrancom by sa mal stať Erik Karlsson zo San Jose Sharks, veď sa dostal cez 100-bodovú hranicu ako prvý bek od čias Brian Leetcha v úvode deväťdesiatych rokov minulého storočia.

Ceny by mali dostať aj tri dôležité postavy z Bostonu Bruins - kapitán Patrice Bergeron, brankár Linus Ullmark aj tréner Jim Montgomery.

Očakáva sa, že Bergeron získa Trofej Franka Selkeho určenú najlepšie brániaceho útočníka, ktorú dostal už päťkrát a v tomto smere je rekordér.

Je tiež pravdepodobne, že Ullmark dostane Vezinovu trofej určenú najlepšiemu gólmanovi a Montgomerymu pripadne Cena Jacka Adamsa určená najlepšiemu koučovi. Calder Memorial Trophy pre najlepšieho nováčika pravdepodobne získa útočník Matty Beniers z tímu Seattle Kraken.

V Nashville odovzdajú dovedna 13 ocenení v rôznych kategóriách, pričom v jedenástich vzíde víťaz z trojice kandidátov. Slováci nefigurujú medzi kandidátmi na niektorú z cien.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kto získa ceny v NHL? Hlavným favoritom na najužitočnejšieho hráča je McDavid