Zákaz Rusov v Česku? Prídeme všetci alebo nikto, odkazuje manažér San Jose

Mike Grier.
Mike Grier. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey, TASR|23. sep 2022 o 09:28

Mike Grier zaujal k stanovisku Česka odmietavý postoj.

SAN JOSE. Ministerstvo zahraničných vecí Českej republiky odkázalo klubom San Jose Sharks a Nashville Predators, že ich ruskí hráči z ich zostavy nie sú v krajine vítaní.

Zápasmi týchto dvoch tímov odštartuje 7. októbra v pražskej O2 aréne 105. ročník NHL. Je však otázne, či sa v nich predstavia aj hokejisti s ruským pasom.

V Severnej Amerike nie sú zo stanoviska Česka nadšení. Vyjadril to generálny manažér San Jose Mike Grier. Ten nechce okresávať zostavu.

"Som presvedčený, že fungujeme ako jeden tím. To, čo sa vo svete deje, nie je chyba hráčov. Neurobili nič zlé, a preto si nemyslím, že by mali byť za to potrestaní," vyhlásil Grier.

"Stojíme za nimi. Buď prídeme všetci, alebo nikto," dodal bývalý útočník.

Vyzerá to, že duel je v ohrození. Česká strana rokuje o zákaze vstupu pre hráčov. Krajina patrila medzi prvé, ktorá po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prestala vydávať víza ruským občanom.

NHL však žiadne obmedzenia voči Rusom doteraz neprijala.

Zákaz by sa teoreticky mohol týkať deviatich hokejistov. V San Jose ide o Alexandra Barabanova, Daniila Guščina, Timura Ibragimova, Jevgenija Svečnikova, Artemija Kňazeva a Nikolaja Knyžova. Zmluvu s Nashvillom majú Jakov Trenin, Jegor Afanasjev a Jaroslav Askarov.

"Môžeme potvrdiť, že Ministerstvo zahraničných vecí ČR poslalo list NHL, v ktorom upozorňuje, že Česká republika ani iný štát v bezvízovej Schengenskej zóne by v tejto chvíli nemal udeliť víza ruským hráčom pre vstup na naše územie," uviedol vo vyhlásení námestník ministra zahraničných vecí ČR Martin Smolek podľa agentúry AP.

V prípade sa aktívne angažuje česká legenda Dominik Hašek.

„Ako sa rozhodne vedenie NHL, záleží na ňom. Ale to nie je vôbec to najpodstatnejšie. Podstatné je, že spolu s ministerstvom zahraničných vecí robíme to najlepšie pre bezpečnosť našich občanov a spojencov.

Na jednu stranu dávame ľudské životy, na druhú hokej. Vždy budem vravieť, že ani tá najkrajšia hra na svete sa nemôže vyrovnať ľudskému životu,“ vraví bývalý brankár.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zákaz Rusov v Česku? Prídeme všetci alebo nikto, odkazuje manažér San Jose