Hašek nechce ruských hráčov na zápasoch NHL v Prahe. Robia reklamu vojne, tvrdí

Dominik Hašek.
Dominik Hašek. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|14. sep 2022 o 23:25

Legendárny brankár komunikoval s ministerstvom zahraničných vecí, aj s NHL.

PRAHA. Dominik Hašek od vypuknutia ruskej vojny na Ukrajine otvorene vystupuje proti účasti ruských športovcov na medzinárodných či iných športových podujatiach.

Od začiatku apeluje na českú vládu, aj na Národnú hokejovú ligu, aby konali v mene ochrany spojencov – Ukrajiny.

Jeho postoj sa nemení ani v prípade pripravovaného dvojzápasu medzi San Jose Sharks a Nashvillom Predators v Prahe. Má sa odohrať 7. a 8. októbra a Hašek nechce, aby na českom ľade štartovali ruskí hokejisti.

„Už zopár mesiacov sa vyjadrujem, že nechcem, resp. by som bol veľmi nerád, keby ruskí hráči nastúpili na našom ľade a robili reklamu ruskej politike a ruskej agresii. Kontaktoval som v Amerike aj tu príslušných ľudí a robím všetko preto, aby tu nenastúpili,“ povedal pre televíziu Nova.

V stredu na svojom Twitteri uverejnil status, v ktorom píše, že sa „veci dali do pohybu“. Ministerstvo zahraničných vecí si od neho vypýtalo zoznam hráčov z Ruska, ktorí sú súčasťou spomínaných klubov.

Vyvinul iniciatívu

Legendárny brankár, ktorý si v NHL obliekal dresy Chicaga, Buffala, Detroitu a Ottawy sám oslovil príslušné úrady a zainteresovaných ľudí.

„Ja som ako prvý kontaktoval Senát, úrad vlády aj ministerstvo zahraničných vecí. Na moje podnety si odo mňa vyžiadali niektoré veci, ktoré im môžem poskytnúť a ktoré nám môžu pomôcť k tomu, aby tu ruskí hráči v októbri nemohli robiť reklamu ruskej agresívnej politike,“ povedal.

Do detailov nevie povedať, ako pokročili diplomatické rokovania, no tvrdí, že sa česká strana prihovára za neúčasť ruských hokejistov na zápasoch.

„Myslím si, že už je to v procese. Že naše ministerstvo zahraničných vecí bude kontaktovať všetky členské krajiny Európskej únie, aby ruským hráčom nebolo udelené príslušné vízum,“ vysvetľuje spôsob, akým chce docieliť splnenie svojho cieľa.

„Sme v schengenskom priestore, takže sa to dá týmto spôsobom obísť. To je jedna cesta. Druhá je kontaktovať priamo vedenie NHL s tým, že nie je v našom záujme, aby tu ruskí hokejisti nastúpili.“

Ide o deväť hráčov

Ako ďalej píše TV Nova, Hašek necháva rokovania s NHL na oficiálne cesty. Priamo o zákaze pre ruských hráčov s ligou nekomunikoval, avšak pred zhruba polrokom si vymenil maily s hlavným komisionárom súťaže Garym Bettmanom.

„S Garym Bettmanom som bol v kontakte asi 14 dní alebo tri nedele po začiatku vojny. Pre nich je vojna trochu ďalej,“ poznamenáva.

„NHL vychádza zo zákonov svojej krajiny, ale tu budú americké mužstvá na našom území a budú musieť konať podľa našich zákonov a podľa toho, čo im bude povolené. S tým súvisia aj konkrétne víza na športovú činnosť.“

Hašek sa často vyjadroval aj o najväčšej ruskej hviezde v lige, kanonierovi Alexandrovi Ovečkinovi. Povedal, že propaguje vojnu a má podiel na životoch nevinných.

Myslí si, že účinkovanie ruských hokejistov v NHL propaguje agresívnu politiku krajiny a jej prezidenta Vladimira Putina. Od vypuknutia invázie apeloval na ligu, aby hráčom z Ruska pozastavila činnosť.

Je otázne, ako na požiadavky zareagujú vedenie súťaže a organizácie, ktoré majú do Prahy cestovať. Dokopy je na ich súpiskách deväť ruských hokejistov. V San Jose ide o Alexandra Barabanova, Daniila Guščina, Timura Ibragimova, Jevgenija Svečnikova, Artemija Kňazeva a Nikolaja Knyžova. Zmluvu s Nashvillom majú Jakov Trenin, Jegor Afanasjev a Jaroslav Askarov.

Hašek si je vedomý možnosti, že by pri tlaku zo strany českého ministerstva mohla NHL duely zrušiť.

„Ako sa rozhodne vedenie NHL, záleží na ňom. Ale to nie je vôbec to najpodstatnejšie. Podstatné je, že spolu s ministerstvom zahraničných vecí robíme to najlepšie pre bezpečnosť našich občanov a spojencov. Na jednu stranu dávame ľudské životy, na druhú hokej. Vždy budem vravieť, že ani tá najkrajšia hra na svete sa nemôže vyrovnať ľudskému životu,“ uzatvára.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hašek nechce ruských hráčov na zápasoch NHL v Prahe. Robia reklamu vojne, tvrdí